Може ли дихателната гимнастика да намали риска от сърдечни заболявания: Научни изследвания

Недостигът на азотен оксид играе ключова роля в развитието на хипертония - оказва значително влияние върху съдовия тонус. При липсата му артериите губят способността си да се отпускат и са в състояние на спазъм, а това води до повишаване на кръвното налягане.

Може ли дихателната гимнастика да намали риска от сърдечни заболявания: Научни изследвания
Може ли дихателната гимнастика да намали риска от сърдечни заболявания: Научни изследвания

Какво откриха учените?

Същността на IMST е да се вдишват дълбоко в продължение на няколко минути чрез специално устройство за съпротивление.

Изследването, публикувано в Journal of American Heart Association, включва 36 души на възраст между 50 и 79 години с високо систолично кръвно налягане. Половината от тях са били плацебо групата, другата половина са обучавали IMST. Последният правеше 30 вдишвания на ден през тръба, която предотвратява навлизането на въздух. След шест седмици групата IMST имаше спад на кръвното налягане средно с девет пункта.

Подобен резултат може да се постигне чрез приемане на лекарства за кръвно налягане или ходене на 30-минутна разходка пет пъти седмично.

Учените отбелязват, че при участниците в изследването са наблюдавани следните положителни промени:

подобрена съдова функция; намален маркер на възпаление и оксидативен стрес, които причиняват инфаркт; повишени нива на азотен оксид.

Как се проявява хипертонията?

 

Механизмът на хипертонията е сложен, но един от важните компоненти е развитието на ендотелна дисфункция.

Ендотелът е вътрешният слой на кръвоносните съдове, който подрежда артериите отвътре. Той произвежда азотен оксид, важен елемент, който насърчава съдовата релаксация чрез облекчаване на вазоспазма (състояние, което причинява вазоконстрикция).

Адекватните количества азотен оксид в организма могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, предотвратявайки спазми. При дефицит на азотен оксид артериите губят способността си да се отпускат и са в състояние на вазоспазъм, а това води до развитие на хипертония.

Защо високото кръвно налягане е опасно?

Хората, които изпитват тежка хипертония, са изложени на риск от развитие на сериозни заболявания:

миокарден инфаркт; инсулт; сърдечна недостатъчност и др.

 

Как се борят с хипертонията сега?

 

Превенцията и първият етап от лечението на хипертонията е промяна в начина на живот.

Модификациите на начина на живот включват:

корекция на храненето; отказ от алкохол и тютюнопушене; корекция на съпътстващи заболявания; ежедневно кардио натоварване и др.

Дихателните упражнения могат да бъдат предписани като допълнителна превантивна мярка.

 

Защо е важно откритието, направено от американски учени?

Учени от Колорадо са показали, че системата IMST има ефекти, сравними с редовните кардио тренировки и някои лекарства. Тоест петминутна тренировка, която всеки може да прави у дома с помощта на просто устройство, помага за ефективна борба с хипертонията.

 

Важно е да запомните: ако кръвното налягане се повиши над 140/90 mm Hg. Изкуство. или има признаци на увреждане на жизненоважни органи (мозък, сърце, очи, бъбреци), тогава само модификация на начина на живот не може да излекува хипертонията. При това състояние пациентът задължително трябва да се консултира с кардиолог за избора на антихипертензивна терапия.