Морски дарове за диабет - плюсове и минуси. Колко въглехидрати има в скаридите?

Морски дарове за диабет - плюсове и минуси. Колко въглехидрати има в скаридите?

Морски дарове за диабет - плюсове и минуси. Колко въглехидрати има в скаридите?
Морски дарове за диабет - плюсове и минуси. Колко въглехидрати има в скаридите?

Изследвания¹ показват, че яденето на омега-3 морски дарове и мазна риба, когато имате диабет, повишава циркулиращите нива на адипонектин, хормон, от който тялото ви се нуждае, за да произвежда инсулин.

Въпреки това, някои видове скариди и раци може да съдържат въглехидрати – да не говорим, че всички животински продукти съдържат холестерол, чиято консумация може да се наложи да се контролира. В материала по-долу разбираме дали е позволено да се ядат скариди с диабет - и на кето диета.

// Колко въглехидрати има в скаридите?

Нека направим резервация веднага, че въпреки че някои видове скариди могат да съдържат въглехидрати, говорим за изключително малки количества - около² 0,2 g на 100 g (след варене). Такава храна е с ниско съдържание на въглехидрати, а гликемичният й индекс е под 50 единици.

Значителна част от сухото тегло на скаридите са протеини с висок процент на смилане – 100 г варени скариди съдържат до 24 г протеин и около 1 г мазнини. Освен това една трета от тези мазнини са омега-3 мастни киселини.

По отношение на минералното съдържание, в сравнение с телешкото, скаридите могат да съдържат до 4 пъти повече цинк и 5 пъти повече желязо. И, което е важно, те са в списъка на храните, естествено съдържащи йод – защото го получават директно по време на растеж.

Съдържание на холестерол

Въпреки че скаридите, подобно на много други животински храни, съдържат доста високо количество холестерол, то е сравнимо със съдържанието на холестерол в пилешките яйца - 100 g скариди, като 1 яйце, съдържат около 180-200 mg от това вещество.

Тоест, яденето на малка порция скариди 1-2 пъти седмично обикновено се счита за приемливо дори за хора, които внимателно следят параметрите на кръвните липиди - освен ако не е препоръчано друго от лекуващия лекар.

морски дарове за диабет

морски дарове за диабет

Типичните хранителни препоръки за хора с диабет подчертават³ необходимостта да се яде риба и морски дарове поне 2 пъти седмично.

Това е важно поради наличието на омега-3 мастни киселини в морските дарове, които рядко се срещат в обикновената храна (и на практика липсват в месото).

Научните доказателства¹ показват, че редовната консумация на мазна риба и морски дарове повишава нивата на адипонектин, хормон, от който тялото се нуждае, за да синтезира инсулин.

Астаксантинът е червен пигмент

Скаридите съдържат астаксантин, естествен пигмент, който придава на тялото червения цвят. За първи път е изолиран през 1938 г. от омари; намира се също в сьомгата, сьомгата и пъстървата.

Структурно астаксантинът е близък до бета-каротина (превръща се във витамин А по време на храносмилането) – тоест е каротеноид и антиоксидант.

Проучванията върху здравните ефекти на астаксантин 4 показват потенциал за борба със свободните радикали и подобряване на сърдечно-съдовата (включително мозъчната) функция.

Скариди за диабет - възможни минуси

На първо място, припомняме, че скаридите са един от най-често срещаните хранителни алергени, които провокират неадекватен отговор на човешката имунна система.

Ако не сте сигурни дали сте алергични към морски дарове, използвайте минималното количество скариди при първото хранене - внимателно наблюдавайте реакцията на тялото.

Микропластично замърсяване

Публикувано през 2021 г., проучване 5 установи, че всички проби от скариди, тествани от учени, съдържат микропластмасови частици – уловени в тях, докато ядат храна, замърсена с морски остатъци.

Размерът на частиците на откритата микропластмаса е 100-250 нанометра - което е 100 пъти по-малко от дебелината на човешката коса.

Въпреки че количеството налична информация не позволява конкретни препоръки, вероятно не е добра идея да прекалявате с морски дарове.

***

Скаридите и другите морски дарове са важен източник на омега-3 мазнини. Диетичните указания за диабет подчертават важността на яденето на тези храни поне два пъти седмично - но не се увличайте, тъй като скаридите могат да съдържат микропластмаса.

За изясняване на противопоказанията се консултирайте със специалист.

Източници на данни:

  1. Прием на морски дарове и развитие на затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2, източник
  2. Хранене на скариди, гликемичен индекс, калории, нетни въглехидрати и други, източник
  3. Риба и омега-3 мастни киселини, източник
  4. 7 Потенциални ползи от астаксантин, източник
  5. Микропластмаси в скариди: изследване от терените в североизточната част на Арабско море