Митове за фитнес и културизъм - истина и измислица, топ най-популярните заблуди

Все още мислите, че само инжектирането е достатъчно за мускулен растеж? Това не е истина. Бодибилдингът е един от най-зрелищните и красиви спортове. Не само неговата състезателна част, но и процесът на формиране на релефно тяло. С течение на времето този спектакъл породи много митове и погрешни схващания около себе си. Сега е моментът да ги разсеем.

Митове за фитнес и културизъм - истина и измислица, топ най-популярните заблуди
Митове за фитнес и културизъм - истина и измислица, топ най-популярните заблуди

"Можете да си инжектирате специални лекарства и всичко ще расте от само себе си."

Това е най-тежката заблуда. При липса на подходящи умения за правилна работа във фитнес залата, никакви средства няма да бъдат ефективни. В този случай здравето ще бъде подкопано и резултатът няма да бъде постигнат.

"Момичетата във фитнеса се превръщат в мъже"

Този мит идва от професионалния културизъм. В него жените използват синтетични аналози на мъжки хормони, за да постигнат по-големи резултати. В резултат на това тялото на жените много бързо придобива вторични мъжки полови белези под формата на обширен растеж на космите и т. н. Това обаче няма нищо общо с обикновените упражнения във фитнеса и работата върху тялото ви.

"Тренировките с големи тежести в юношеството забавят растежа на тялото"

 

Този мит се ражда в Япония, когато в планината е открито селище, чиито деца са работили много в кариери и са получавали изключително оскъдна храна.

От това откритие се стигна до заключението, че работата с големи тежести забавя растежа на човек. Днес обаче има много примери, доказващи обратното. Когато младите момчета и момичета, трениращи сила и развиване на мускули, също допринесоха за увеличаване на техния ръст.

„Нищо не може да се постигне без фармакологична подкрепа“

 

На сцената се вижда кой употребява наркотиците и кой не. Спортистите, прибягващи до фармакология, са все по-трудни. Но много момчета не използват никакви средства и печелят шампионати просто защото са създали най-добрите пропорции.

Повечето от професионалните спортисти, участващи в големи първенства, не прибягват до фармакология. Понякога това просто не е възможно в контекста на конкретна спортна категория като Mens Physicist, а понякога спортистите просто не смятат фармакологията за нещо необходимо. Всъщност дори без нейна помощ е напълно възможно да се постигнат впечатляващи резултати.

"За да имате красив корем, трябва да го помпате"

В действителност релефът на пресата е преди всичко отсъствието на подкожни мазнини. Следователно в този въпрос не са упражнения, които са от съществено значение, а здравословна диета и кардио.

"Мускулни изгаряния от кардио"

При правилно подбран хранителен и тренировъчен режим обиколките на ръцете, краката, гърдите и други неща наистина могат да намалят. Но обемите намаляват поради изгарянето на телесните мазнини. И то не за сметка на мускулната маса.

"В напреднала възраст всичко ще увисне"

Пред нас има много примери за по-възрастни спортисти в страхотна форма. Годините вземат своето, но само в случаите, когато процесът на стареене вече е необратим. В този случай не играе особена роля дали човек е бил напомпан в старите години или не.

"Броят на повторенията е подходящ за конкретна задача: увеличаване на силата или мускулен растеж."

В действителност само времето на упражнението играе важна роля.

10-20 секунди ще развият силата ви 30-40 секунди ще насърчат мускулната хипертрофия 40-60 секунди ще помогнат на атлета да развие специална издръжливост.

Много различен брой повторения може да се побере във времевия интервал.

„Без големи тежести не могат да се постигнат големи обеми“

При работа върху мускулите основата е стресът, който провокира последващ растеж. А необходимото ниво на стрес може да бъде постигнато дори с малки тежести, ако планирате разумно работния си процес.

"Цялото пускане е глупаво"

 

Ще опровергая този мит с личен пример. По образование съм инженер-конструктор на ядрени реактори, завършил съм Политехническия държавен университет. Да, може би има негативни примери за спортисти, но има и положителни.

Много експерти имат висше образование, както техническо, така и хуманитарно. Естествено, извън тази статия има още повече такива хора. Няма причина психическото развитие на човек да се свързва с неговите физически показатели. Следователно няма причина да вярваме на този мит.

"Ако нямаш нищо, ще отслабнеш"

Това мнение не е погрешно, но изключително вредно. Лишаването от храна води до множество здравословни проблеми, а не до атлетично тяло. Влошаване на състоянието на косата, ноктите, зъбите и кожата, слабост и изтощение - това очаква гладуващия човек вместо красиво, атлетично тяло. Можете да изградите диета само с определено ниво на познания в тази област или да прибегнете до помощта на диетолог.

"Големият мускул е равен на голяма сила"

В това има известна рационалност. Въпреки това, няма пряка зависимост на мускулните обеми от показателите за сила. Пауърлифтингът и културизъм са два напълно различни спорта, единият от които е насочен към подобряване на силата, а другият е насочен към мускулен растеж. И ако тази връзка беше толкова неизбежна и силна, колкото си мислят мнозина, нямаше да има нужда да разделяме двата спорта помежду си.

"Не пийте вода по време на тренировка"

 

Пия 1,5 до 2 литра за силови и кардио тренировки. Препоръчвам да се пие не просто обикновена вода, а с някакъв вид електролит. Могат да се използват минерали или аминокиселини.

По време на тренировка телесната температура се повишава и от нея се изпарява много значително количество вода. Започва дехидратацията. И за да не се сгъсти кръвта в тази ситуация, е необходимо да се поддържа водно-солевия баланс. С други думи, пиенето на вода по време на тренировка е не само възможно, просто е необходимо за поддържане на здравето.

"Ако ядете много, мускулите ви ще растат по-бързо."

В бодибилдинга се нуждаете от балансирана диета, наситена с всички компоненти и съставена от компетентен специалист в съответствие с индивидуалните характеристики на спортиста. Освен това ежедневният и тренировъчният режим оказват значително влияние върху атлетичните постижения. Следователно простото хранене много е много лоша идея за един спортист.

Сега празните слухове и заблуди няма да имат място в живота ви. И без тях идеята за културизъм ще блести с нови цветове. Всъщност фитнесът и бодибилдингът са много по-интересни, отколкото популярните слухове ги рисуват.