Мелатонин за сън - ползи, странични ефекти и противопоказания

Мелатонин за сън - ползи, странични ефекти и противопоказания

Мелатонин за сън - ползи, странични ефекти и противопоказания
Мелатонин за сън - ползи, странични ефекти и противопоказания

Мелатонинът е един от ключовите хормони в регулирането на човешкия сън и биоритмите в организма. За това, което някои го наричат хормон на съня .

Приемането на мелатонин може да ви помогне да спите по-добре. Това е полезно, когато тялото ви не го произвежда по естествен път. Наистина ли обаче е безопасно?

Тази статия разглежда ползите, страничните ефекти и противопоказанията от приема на мелатонин за сън.

Мелатонин - хормонът на съня

мелатонин

 Увеличението на мелатонин естествено се случва през нощта. Когато човек претърпи някаква промяна в ритъма си, той може да приема мелартонин под формата на таблетки, за да ги нормализира.

Естественото производство на този хормон намалява с течение на времето, поради което според изследванията той е една от основните причини за заспиването в зряла възраст. (2,3,4)

Друга от най-често срещаните употреби е приемането на мелатонин за омекотяване на струята по време на пътуване с въздух. (1)

Таблетките мелатонин попадат в категорията на индукторите на сън . За разлика от психотропните лекарства, мелатонинът практически няма противопоказания. По принцип мелатонинът за сън се предписва на хора над 55 години с разстройство на безсънието.

Мелатонин за сън - предимства

Мелатонинът действа като антиоксидант. (5,6,7)

Тази молекула има способността да противодейства на ефекта на свободните радикали и да предотвратява окислителните ефекти. 

Всъщност, когато спи, хормонът на съня прониква в тъканите и клетките на тялото, неутрализирайки успешно ефектите на свободните радикали, които съществуват в тялото. Това е един от основните механизми, които тялото трябва да защити ДНК. (6) 

Има достатъчно научни доказателства, за да се каже, че когато има дисбаланс в естественото производство на мелатонин, това може да има обратен ефект за рака.

Следователно, дори комбинираната употреба на мелатонин с други съединения се използва като лечение за пациенти със злокачествени тумори. (7)

Липсата на мелатонин води до по-бавен процес на разсъждения и лошо настроение. Точно както е регистрирана връзка между нивата на този хормон със заболявания, свързани с паметта и когнитивните процеси като Alzeihmer. (7)

Ефекти на мелатонин за сън

Учен от Турко, Азиз Санкар, спечели Нобелова награда за приноса си към свързването на ефектите на мелатонина с гените на биологичния часовник. (5).

След това откритие няколко фармацевтични компании започнаха да произвеждат мелатонинови таблетки.

Въпреки това, проучванията днес все още не са последователни относно ефективността на приема на мелатонин за по-добър сън. (5.6)

Други проучвания са по-обнадеждаващи и твърдят, че консумацията на 5 mg от този хормон преди сън намалява събуждането с 1,5 часа. (7)

Това, което е известно, е, че през нощта хормонът мелатонин се синтезира в по-голямо количество. Това е един от механизмите, които тялото трябва да постигне по-добре при сън и почивка.

Липсата на достатъчно мелатонин затруднява прехода към дълбок сън. При ниски нива на този хормон сънят става плитък. Тоест не възстановително. Ако ситуацията продължава продължително време, това поражда безсъние и други проблеми със съня.

Как да приемате мелатонин за сън?

Препоръчителната доза е 2 mg веднъж дневно, 1 до 2 часа преди лягане и след хранене. (3) Този модел може да се запази максимум тринадесет седмици. Безопасността на хормона на съня при деца на възраст под 0 до 18 години все още не е установена.

Важно е да запомните, че ярката светлина разрушава действието си. Приемането на мелатонин да спи и използването на мобилен телефон в леглото просто няма смисъл. Ако Вашият лекар Ви посочи да спи добре , препоръчително е да приемате таблетки от 1 mg и да избягвате стресови ситуации.

Как се произвежда мелатонин?

Епифизата произвежда мелатонин от триптофан . (8) Всъщност триптофанът е суровината както за хормона на съня. При здрави хора максималният пик в производството му настъпва между 2-4 часа сутринта. (две)

Този период представлява повече от половината от общото производство на мелатонин в организма. (1)

 Концентрацията на хормона на съня в кръвта е относително стабилна от един ден на следващия, промените в неговия синтез се влияят главно от интензивността на светлината и с възрастта.

Естественото производство на този хормон също се прекъсва с използването на електронни устройства. Поради тази причина на хората, които страдат от безсъние или други нарушения на съня, се препоръчва не само да приемат мелатонин за сън, но и да ограничат използването на мобилни телефони и други електронни устройства 2-3 часа преди лягане.

Ако не почивате толкова поради ниското ниво на производство на естествен мелатонин, причинява повишаване на нивата на хормона на стреса, кортизол . Какво е свързано с безпокойството; води до лошо настроение и развитие на депресия. Освен че възпрепятства процесите на възстановяване на мускулите.

В допълнение, приемането на мелатонин за сън косвено влияе на настроението ви. Синтезът му е тясно свързан със синтеза на хормона на щастието: серотонин(4)

Мелатонин за сън - противопоказания и странични ефекти

Приемането на мелатонин в сън се счита за относително безопасно. Някои хора обаче могат да получат прекомерна сънливост или алергия към някой от компонентите на таблетката.

Страничните ефекти на мелатонина са:

 • може да влоши кървенето при хора с нарушения на кървенето.
 • това може да влоши симптомите на депресия.
 • може да повиши кръвната захар при хора с диабет.
 • може да увеличи риска от припадък.
 • може да повиши имунната функция и да повлияе на имуносупресивната терапия, използвана от хора, получаващи трансплантации.

Противопоказания за прием на мелатонин таблетки за сън са:

 • алергии или свръхчувствителност към някой от компонентите
 • работа или шофиране
 • стомашни язви
 • вземете антидепресанти
 • пия алкохол
 • хора с високо кръвно налягане
 • хора с проблеми със съсирването
 • неконтролиран диабет
 • депресия
 • бременни или кърмещи жени

ПРОДЪЛЖИ

 • Мелатонинът е най-важният хормон в регулирането на съня и биоритмите на организма. Естественото му производство се нарушава от хормона на стреса кортизол.
 • Едно от предимствата на мелатонина е, че той е потенциален антиоксидант.
 • Храните с най-много мелатонин са ядки, но поради високото си калорично съдържание те не се препоръчват за сън.
 • Хормонът на съня се синтезира от триптофан, включително храни с триптофан като шоколад е добра стратегия за стимулиране на производството му.
 • Настоящите проучвания потвърждават ефекта от мелатонина върху по-добрия сън при приемане на дози, по-големи от 0,5 mg. В идеалния случай приемайте 1-2 mg преди лягане и 60 минути след вечеря.
 • Мелатонин таблетки за сън не представляват сериозни противопоказания. Той обаче не е показан за хора с чернодробни проблеми, жени в лактационни периоди, както и може да взаимодейства с други лекарства.

ПРЕПРАТКИ

 1. Невробиология, патофизиология и лечение на дефицит и дисфункция на мелатонин. Източник
 2. Мелатонинът "светлината на нощта" в човешката биология и юношеска идиопатична сколиоза. Източник
 3. Информационен лист за продукта. Източник
 4. Серотонин и мелатонин секреция и метаболизъм при пациенти с чернодробна цироза. Източник
 5. Мелатонин за нарушения на съня. Източник
 6. Преглед на мелатонина, неговите рецептори и лекарства. Източник
 7. Терапевтичният потенциал на мелатонина: преглед на науката. Източник
 8. Мелатонин отвъд циркадния ритъм. Източник