Магнезий - защо тялото на мъжете се нуждае? Как влияе на тестостерона?

Магнезият е ключов минерал за поддържане на здравето. Как точно се отразява на тялото на мъжа? Връзка със сърдечно-съдови заболявания и нива на тестостерон.

Магнезий - защо тялото на мъжете се нуждае? Как влияе на тестостерона?
Магнезий - защо тялото на мъжете се нуждае? Как влияе на тестостерона? | Image: 123RF

Магнезият е вторият най-концентриран минерал в клетките на тялото. Необходим е за здравето на сърдечно-съдовата и нервната система, както и за работата на мускулите. Магнезият поддържа нормални нива на кръвната захар, влияе върху кръвното налягане и помага за премахване на холестерола.

Как точно влияе магнезият на мъжкото тяло (особено нивата на тестостерон) и какви са показанията за употребата му? Наистина ли този минерал помага срещу стрес, мигрена, гърчове и косопад? Магнезий - съдържание в храните и препоръчителни дневни дози.

// Значението на магнезия за мъжете

Магнезият е ключов минерал за правилното функциониране на мъжкото тяло. Оптимизира процесите на използване на глюкозата, активира образуването на протеини, регулира процесите в централната нервна система и в мозъка. Също така, този електролит е важен за освобождаването на енергия по време на физическа тренировка.

От особено значение е ефектът на магнезия върху нивата на тестостерон (всъщност той повишава неговата бионаличност). Хроничният дефицит на този минерал е свързан с ниски нива на полови хормони при мъжете - с други думи, проблемите с ерекцията може да се дължат на липсата на магнезий в диетата¹.

С напредване на възрастта нуждата от магнезий се увеличава - по-точно нивото на усвояването му намалява. При наличие на хронични патологии (включително  диабет , сърдечно-съдови заболявания и алкохолизъм), мъжете трябва да следят приема на достатъчни количества магнезий от храната.

//  За какво е магнезият:

  • важен във всички етапи на протеиновия синтез
  • регулира функциите на нервната система
  • необходими за мускулната функция (включително сърдечните мускули)
  • насърчава елиминирането на холестерола

Дневни ставки

Дневната нужда от магнезий при мъжете е 400-450 mg (за жените цифрата е по-ниска - 300 mg). Имайте предвид, че нормата на минерала се увеличава при спортуване - както силови, така и кардио. Освен това пиенето на алкохол ускорява отделянето на магнезий от тялото.

Симптомите на магнезиев дефицит са мускулни спазми и крампи, високо кръвно налягане, сърцебиене, главоболие, проблеми със съня, умора и склонност към депресия. Също така е важно, че липсата на магнезий води до проблеми с производството на витамин D и може да намали тестостерона.

Недостатъчният прием на минерала се свързва с хипертония, атеросклероза, диабет, инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. С други думи, магнезият действително може да помогне срещу безсъние, стрес, гърчове и други прояви на симптоми на дефицит.

Ефект върху тялото

Започвайки от 35-годишна възраст, нивата на тестостерон при мъжете (както и способността на тъканите да абсорбират свободния тестостерон) намаляват с около 1-2% годишно. Това намаление от своя страна води както до загуба на мускулна маса, така и до негативен ефект върху либидото и потентността.

Магнезият, селенът и цинкът са най-важните минерали за поддържане на здрави нива на тестостерон при мъжете. Колкото по-възрастен става мъжът, толкова по-недостигът на тези хранителни вещества засяга редица телесни параметри, особено тези с ниски нива на физическа активност и депресия¹.

Магнезий и тестостерон

Изследванията показват, че високото кръвно налягане, диабетът и редица други състояния могат да повлияят отрицателно на способността на тялото да използва магнезий, като същевременно увеличават нуждата му от минерала. Всъщност това нанася двоен удар на здравето².

От своя страна липсата на магнезий провокира както нарушения на мускулите, така и сърдечно-съдовата система - включително гениталиите. Като се има предвид въздействието върху нивата на тестостерон, хроничният дефицит на магнезий може да доведе до еректилна дисфункция (особено при по-възрастни мъже).

Магнезий в храните

Дефицитът на магнезий в храната е проблем, за който се говори от 50-те години на миналия век. През 1995 г. Световната здравна организация призна магнезиевия дефицит за важен риск за здравето на мъжете, като посочи, че от началото на 20 век приемът на минерала е намалял повече от половината - от 500 mg на ден до 175-225 mg³.

Смята се, че не повече от 25% от населението получава необходимото количество от минерала дневно от ежедневната диета. Типичната диета, съдържаща месо, картофи и пшенични продукти (хляб, тестени изделия, сладкиши), не покрива дневните нужди.

Храните, богати на магнезий, включват предимно различни ядки и семена, псевдозърнени храни (включително елда и киноа), кафяв ориз, шоколад и авокадо. Освен това магнезият се предлага и без рецепта.

***

Магнезият е ключов микроелемент за поддържане на оптимално мъжко здраве. Последствията от дефицита включват намаляване на нивата на тестостерон - докато само една четвърт от населението получава дневен прием на магнезий от диетата.

Научни източници:

  1. Взаимодействието между магнезий и тестостерон при модулиране на физическата функция при мъжете, източник
  2. Ефекти от добавките с магнезий върху кръвното налягане, източник
  3. СЗО: Значение на калция и магнезия в питейната вода за общественото здраве,  pdf