Лукът - как влияе на тялото и кой тип е по-здравословен? Алергични ли сте към лука?

Лукът - как влияе на тялото и кой тип е по-здравословен? Алергични ли сте към лука?

Лукът - как влияе на тялото и кой тип е по-здравословен? Алергични ли сте към лука?

Лукът е най -старата земеделска култура, позната на човечеството от повече от 5 хиляди години. В древна Гърция лукът е свещен зеленчук - и олицетворява сферичната структура на света. Древните египтяни също почитали лука, считайки пръстените му за символ на вечния живот.

Традиционно лукът се използва и като продукт с лечебна сила, главно поради антибактериалните си свойства. Съвременните научни изследвания потвърждават такива факти, доказвайки способността на лука да влияе на редица параметри на тялото.

// Каква е ползата от лука?

Лукът е многогодишна билка от ботаническото семейство лук. Негови близки роднини са чесънът и дивият чесън - а цялото семейство лук включва около 900 различни растения, които се различават по размер и цвят (но винаги имат луковица).

В съвременния свят лукът се използва в почти всички национални кухни - той е особено обичан в руската, украинската, полската и френската кухня. Освен това, като най -големият производител на лук, Китай също широко използва лука за храна.

От гледна точка на хранителния профил, лукът е с ниско съдържание на калории - около 90% от теглото на пресен лук е вода. В допълнение към водата, съставът съдържа до 10% въглехидрати (една пета от които са фибри), както и малко количество протеини и мазнини.

// Лук - хранителна стойност (на 100 g) ¹:

  • съдържание на калории - 40 kcal
  • съдържание на протеини - 1,1 g
  • съдържание на мазнини - 0,1 g
  • съдържание на въглехидрати - 10-11 g
  • от които влакна - 1,5-2 g

Витамини и минерали

Най -важните витамини, открити в лука, са витамин С, витамин В9 и витамин В6. Сред минералите може да се отбележи електролитният калий (важен за здравето на сърдечно -съдовата система). Също така съдържа фитонутриенти и флавоноиди.

Цветът на червения лук се дължи на наличието на антоцинови пигменти (мощни антиоксиданти) - а пигментът кверцетин (също антиоксидант) е отговорен за цвета на жълтия лук. Освен това всички видове лук съдържат сулфати, полисулфати и тиосулфати.

Въздействие върху здравето

лук здраве

Редовната консумация на лук и чесън е статистически свързана с намаляване на някои рискове за здравето. Например, анализ на 26 проучвания показва, че пиещите лук са с 22% по -малко вероятно да бъдат диагностицирани с рак на стомаха и с 15% по -малко вероятно да бъдат диагностицирани с други колоректални ракови заболявания2.

В случай на диабет тип 2, консумацията на 100 грама пресен червен лук понижава нивата на кръвната захар с 40 mg / dL след 4 часа. Флавоноидът кверцетин в лука може да работи с клетки в панкреаса и черния дроб, за да помогне на организма да контролира употребата на глюкоза3.

Подобряване на качеството на костите

Въпреки че механизмът все още не е напълно обяснен от науката, лукът изглежда има положителен ефект върху качеството на костите. Едно проучване при жени над 50 години установи, че консумацията на лук редовно намалява риска от фрактури на бедрото с 20% (в сравнение с тези, които никога не са яли лук) 4 .

В друго проучване, разглеждащо 507 жени в менопауза или в близост до менопаузата, които са консумирали лук два пъти дневно, са имали 5% по-висока костна плътност (в сравнение с тези, които са консумирали лук веднъж месечно или по-малко).

Въздействие върху храносмилането

Първо, доказано е, че лукът има антибактериални свойства. Поради съдържанието на кверцетин, лукът може да бъде ефективен при неутрализиране на бактерията Helicobacter pylori (Helicobacter pylori). Смята се, че много случаи на стомашна язва и гастрит могат да бъдат свързани с тази инфекция.

Второ, поради съдържанието на пребиотици инулин и фруктоолигозахарид, лукът е в състояние да повлияе положително на микрофлората на стомашно -чревния тракт. Диета, богата на пребиотици, помага на тялото да абсорбира по -добре различни минерали - и по -специално калций.

Алергични ли сте към лука?

лук алергия

Лукът съдържа видове въглехидрати и фибри, които могат да причинят алергична реакция при някои хора. Въпреки че тази хранителна алергия е рядка, тя може да се появи не само когато ядете лук - но дори когато докоснете пресен лук.

Основните симптоми на непоносимост към компонентите на лука са нарушения в работата на стомашно -чревния тракт - повишено производство на газове, подуване на корема, оригване. При остра непоносимост може да се появи диария и стомашни спазми 5 .

Защо лукът не трябва да се дава на животни?

В заключение, нека ви припомним, че въпреки че лукът е напълно безопасен за повечето хора, употребата му може да причини заболяване и дори смърт при домашни любимци - особено при котки и кучета с малко телесно тегло.

Това се дължи на сулфоксидите и сулфидите в лука, които могат да причинят състояние, наречено телесна анемия на Хайнц. При животните това заболяване се характеризира с увреждане на червените кръвни клетки, водещо до анемия¹.

***

Лукът е един от най -популярните (и здравословни) зеленчуци на планетата. Червеният лук има антибактериални свойства, подобрява функцията на стомаха и е статистически свързан с по-плътни кости и по-малък шанс за развитие на колоректален рак.

Информация само за информационни цели. Не трябва да се използва за диагностика или лечение.

Източници на данни:

  1. Лук 101: Хранителни факти и ефекти върху здравето, източник
  2. Прием на зеленчуци от алиум и рак на стомаха: проучване на случай и мета-анализ, източник
  3. Предварително проучване на клиничните хипогликемични ефекти на Allium cepa (червен лук) при пациенти с диабет тип 1 и тип 2, източник
  4. Връзката между консумацията на лук и костната плътност при перименопаузални и постменопаузални неиспаноязычни бели жени на 50 и повече години, източник
  5. Сенсибилизация на чесън и лук сред саудитски пациенти, подложени на скрининг за хранителна алергия: болнично проучване, източник