Кой е най-добрият пречиствател на въздух за прахови акари?

Прочетете, за да научите повече за праховите акари, защо те могат да предизвикат симптоми на астма и алергия и какво можете да направите, за да направите дома си безопасно място за хора с чувствителност към прахови акари.

Кой е най-добрият пречиствател на въздух за прахови акари?
Кой е най-добрият пречиствател на въздух за прахови акари?

Животът с алергии или астма понякога може да накара ежедневния ви живот да се чувства като ходене през минно поле. Когато излагането на специфични алергени предизвиква обостряне на симптомите и разваля деня ви (или по-лошо), превръщането на дома ви в безопасно място без потенциални задействания става още по-важно. 

За съжаление, докато в дома ви живеят хора, праховите акари ще последват. Тези малки вредители живеят и се хранят с праха във вашия дом и са достатъчно малки, за да се скрият в най-малките кътчета и пукнатини. Добрата новина е, че не е нужно да премахвате сто процента от праховите акари в дома си, за да видите намаляване на симптомите на астма и алергия, които могат да причинят.

Какво представляват праховите акари и откъде идват?

Праховите акари са един от най -честите причинители на симптоми на алергия и астма. Тези микроскопични вредители присъстват целогодишно в домовете по целия свят. Подобно на паяците, праховите акари са членестоноги, което означава, че имат осем крака. Въпреки това, за разлика от паяците, праховите акари са твърде малки, за да се видят с просто око.

Въпреки че праховите акари присъстват през цялата година, обикновено има повече от тях през влажните месеци на лятото. Те процъфтяват в топла, влажна среда, отчасти защото остават хидратирани, като абсорбират вода във въздуха. Праховите акари обикновено предпочитат температури между 68 и 77 градуса по Фаренхайт и нива на влажност от 70 до 80%.

За щастие, не е нужно да се притеснявате, че ще бъдете ухапани или ужилени от прахови акари - дори и да са достатъчно големи, за да ви ухапят, те няма да се интересуват. Праховите акари се хранят главно с мъртвите кожни клетки, отделени от хора и животни. Тези мъртви кожни клетки са основна част от домашния прах , поради което праховите акари са толкова привлечени от него.

В дома праховите акари се срещат най-вече по килими, матраци, завеси и мека мебел. Те са склонни да се събират в по-високи концентрации в стаите и зоните, където хората прекарват по-голямата част от времето си. Праховите акари не могат да летят, но те (заедно с техните изпражнения) лесно се раздвижват във въздуха от човешка дейност , като прахосмукачка, сядане върху мека мебел, оправяне на леглото и спане. 

Как праховите акари могат да повлияят на вашето здраве?

Когато алергените от прахови акари - главно техните отпадъци и части от тялото - се изхвърлят във въздуха, те са лесни за вдишване поради микроскопичния им размер. За много хора това не е сериозна грижа (дори и да е малко грубо за мислене). Въпреки това, ако сте чувствителни към алергени от прахови акари, вдишването на тези частици може да накара имунната ви система да атакува, въпреки че не сте в реална опасност.

Хората, които са алергични към прахови акари, могат да получат подуване на носа, когато вдишват частици от прахови акари. Това може да причини симптоми , като:

 • Хрема
 • Запушване на носа
 • Кихане или кашляне
 • Сърбящи, сълзени очи
 • Сърбеж в носа, гърлото или покрива на устата
 • Натиск или болка в лицето

Ако праховите акари са един от причините за астма, експозицията може да причини допълнителни симптоми, включително:

 • Проблем с дишането
 • Болка в гърдите или стягане
 • Хрипове
 • Пристъпи на кашлица
 • Проблеми със съня, причинени от горните симптоми

Повечето излагане на алергени от прахови акари се случва в леглото . Обръщането в съня ви, оправянето на леглото и други движения могат да нарушат частиците от прахови акари и да ги накарат да се пренесат във въздуха. Ако сте чувствителни към прахови акари, може да забележите, че симптомите на алергия и астма се влошават през нощта и рано сутринта след продължително излагане на частиците.

Могат ли пречиствателите на въздуха да помогнат за премахването на праховите акари? 

Краткият отговор е да, някои пречистватели на въздуха може да са в състояние да премахнат алергените от прахови акари във вашия дом. Те обаче не трябва да са единствената ви линия на защита.

Праховите акари са микроскопични и изобилни. Те могат да слязат в малките пукнатини във вашия диван, килим и матрак. Така че не трябва да очаквате пречиствател на въздуха да изчисти напълно дома ви от алергени от прахови акари. Вместо това можете да се съсредоточите върху минимизиране на излагането на вашето домакинство на прахови акари. Според научните изследвания най-добрият начин да направите това е чрез многоетапен подход - премахване на алергени от въздуха, правене на дома ви по-малко гостоприемен за прахови акари и унищожаване на някои от любимите им места за събиране. 

Кой тип пречиствател на въздуха е най-подходящ за прахови акари?

Ако ще използвате пречиствател на въздуха, за да контролирате алергените от прахови акари във вашия дом, ще искате такъв, който ще се справи с работата. Ето някои от основните видове въздушни филтри на пазара днес и как те се подреждат срещу прахови акари.

HEPA филтри

Вероятно най-разпространеният тип пречиствател на въздуха на пазара, HEPA филтрите са проектирани да улавят замърсяване с частици. Тъй като въздухът преминава през филтъра, той трябва да улавя най-малко 99,97% от въздушните частици, които са 0,3 микрона или по-големи. (За справка, праховите акари са около 250 микрона, въпреки че техните части от тялото и отпадъците могат да бъдат много по-малки.)

Забележка: Въпреки че HEPA филтрите може да са в състояние да улавят алергени от прахови акари, те са неефективни срещу газообразни замърсители, като летливи органични съединения (ЛОС) , освен ако не са оборудвани с допълнителна технология.

Въглеродни филтри

Когато HEPA филтрите могат да улавят само частици във въздуха, въглеродните филтри са строго проектирани да улавят газове. Те правят това чрез процес, наречен адсорбция, което означава, че газообразните замърсители се придържат към филтъра, когато въздухът преминава през него. Този процес обаче не работи върху частици. Алергените от прахови акари (заедно с всякакви други замърсители на частици) могат просто да преминат направо през филтъра.

Йонизатори и озонгенератори

Йонните генератори работят, като зареждат частиците във въздуха в стаята и ги привличат към повърхностите. Накратко, тази технология прави замърсителите тежки и „лепкави“, така че да напуснат въздуха и да се утаят върху повърхностите на вашия дом. Въздушният поток и човешката дейност обаче могат да доведат до повторно навлизане на утаени частици във въздуха.

Генераторите на озон се продават и като пречистватели на въздуха, но изследвания от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) установиха, че озонът не е ефективен начин за премахване на какъвто и да е вид замърсители от въздуха. 

Освен това, йонизаторите и генераторите на озон могат да добавят озон, опасен газ, към въздуха във вашия дом. Излагането на озон е свързано с кашлица, задух, болка в гърдите, кашлица, дразнене на гърлото и респираторни заболявания.

Има ли други начини да се отървете от праховите акари?

Докато пречиствателят на въздуха може да помогне за премахването на алергените от прахови акари от зоната на дишане, той трябва да бъде част от по-голям план за минимизиране на експозицията във вашия дом. Изследванията ни казват, че използването само на един метод за борба с акарите обикновено не е достатъчно, за да направи разликата и ще получите най-голяма полза от многоетапния подход. Действията, които можете да предприемете, за да защитите дома си от прахови акари, включват:

 • Вземете калъфи за акари за вашите възглавници, матрак и пружина. Те могат да попречат на новите прахови акари да си направят дом в леглото ви, както и да отрежат всички съществуващи акари от техния източник на храна.
 • Мийте спалното си бельо всяка седмица в гореща вода (най-малко 130 градуса по Фаренхайт), за да убиете всички прахови акари, които може да са се настанили там. 
 • Отървете се от немиещите се тъкани. Ако е възможно, отървете се от всички завеси, мека мебел или килими, които не можете редовно да миете с гореща вода. Това ще премахне някои от любимите скривалища на праховите акари. 
 • Намалете влажността в дома си. Праховите акари разчитат на водата във въздуха, за да оцелеят. Можете да направите дома си по-малко приветлив за тези малки вредители, като използвате изсушител, за да поддържате дома си под 50% влажност . (Не забравяйте, че 70 до 80% влажност е мястото, където праховите акари виреят.)
 • Редовно почиствайте праха. Използвайте влажна кърпа или кърпа, за да почистите видимия прах в дома си. Сухият прах обикновено просто разбърква праха и го въвежда отново във въздуха.
 • Използвайте вакуум с HEPA филтър. Въпреки че самото почистване с прахосмукачка не е ефективен начин за управление на праховите акари във вашия дом, то може да помогне за премахването на някои от алергените на праховите акари от вашите килими и килими. 
 • Носете маска, докато почиствате. Ако сте чувствителни към прахови акари, трябва да се предпазите от излагане по време на почистване (или помолете някой, който не е чувствителен, да помогне). Няма начин да избегнете раздвижването на частици от прахови акари, докато местите неща, а маската може да ви помогне да избегнете избухването на симптомите.

Ако сте загрижени за алергени от прахови акари, минимизирането е името на играта. Просто не е реалистично да се опитате да премахнете всички прахови акари в дома си. Въпреки това, като включите горните съвети в рутината си - и се придържате към нея - трябва да можете да намалите излагането си на прахови акари и да се върнете към по-лесното дишане в собствения си дом.

Прочети още:

Източници: