Компресионни чорапи - как да изберем и кога се носят

Кой трябва да носи компресионни чорапи на тренировка и как да избере правилния чифт.За статични и динамични натоварвания ще ви трябват различни опции.

Компресионни чорапи - как да изберем и кога се носят
Компресионни чорапи - как да изберем и кога се носят

По какво се различават медицинските облекла от спортните?

Струва си да се прави разлика между трикотажни изделия с медицинска компресия и спортни облекла. Първият подобрява функционирането на венозната система на краката, а вторият помага на мускулите да работят по-ефективно.

Венозната кръв се връща към сърцето отдолу нагоре срещу силата на гравитацията. Венозните клапи са отговорни за правилната посока на кръвта. При движение мускулите се свиват, притискат вените и принуждават кръвта да отиде към сърцето. Вентилите се отварят и го пропускат. Ако човек е в статично положение, мускулите не се свиват и не допринасят за изтичането на кръв. Тогава клапите се затварят и предотвратяват движението му в обратна посока от сърцето.

Редовните статични натоварвания често водят до оток, провокират развитието на разширени вени или влошават хода му. Работата в офис или на крака, заседналият начин на живот и честите дълги пътувания могат да повлияят негативно на венозната система. Ето защо при такива статични натоварвания се препоръчва носенето на медицински компресионни чорапи. Продуктите създават максимално налягане в областта на глезена, което намалява на нивото на подбедрицата или бедрото, в зависимост от това дали става дума за чорапи, чорапи или чорапогащи. Благодарение на този ефект се подобрява изтичането на венозна кръв, изчезва болката, чувството за тежест и умора в краката до края на деня.

Медицинското трико с ефект на разпределена компресия се използва за профилактика и лечение на разширени вени и други патологии на венозната система на краката. Трябва да се носи, ако някой от роднините страда от разширени вени или други заболявания на вените. Такива продукти трябва да се използват по време на бременност, когато венозната система е особено претоварена.

Физическият труд, вдигането на тежести по време на интензивни спортове също влияят неблагоприятно на здравето на вените. Например по време на силова тренировка налягането в съдовете се повишава, което може да допринесе за развитието на разширени вени.

Спортното трико упражнява зониран натиск, поради което кръвообращението в мускулите се подобрява, тяхната производителност се увеличава. Благодарение на това ефективността на обучението се увеличава. Продуктите разтоварват и предпазват ахилесовото сухожилие, областта на петата и глезенната става от нараняване. Спортният трикотаж намалява риска от разкъсване на връзки и сухожилия, а също така насърчава възстановяването след интензивни тренировки, като помага за избягване на умора и мускулни болки.

В какви случаи трябва да се носят?

Медицински трикотаж

Необходимо е при статични натоварвания, заседнал начин на живот и по време на бременност. Трябва да се носи от тези, които са диагностицирани с разширени вени или други заболявания на венозната система на краката. Също така, такива продукти могат да се използват по време на силови тренировки, за да се избегнат проблеми с вените. Това важи особено за хора със заболявания на венозната и лимфната система в началните етапи.

Спортно трико

Полезно по време на всяка тренировка. Помага на тялото да се справи с силен стрес. Такива продукти са чудесни за бягане, кросфит, колоездене, баскетбол, тенис, футбол и др.

Какво да изберете за тренировка?

Чорапогащи, чорапи и чорапи се изработват от медицински компресионни чорапи. Последните са идеални за тренировки – продуктите допринасят за работата на мускулите на прасеца. Именно те стимулират в по-голяма степен изтичането на венозна кръв от долните крайници към сърцето.

Спортните продукти по правило са ниски, средни и високи чорапи и голфове. Изборът им зависи от личните предпочитания, мястото на тренировка, времето. Както при друго оборудване, трябва да се ръководите от логиката: например можете да вземете голф за джогинг на улицата, а чорапите са подходящи и за тренировки във фитнеса.

Как да изберем степента на компресия?

Лекарят в ортопедичния салон помага да избере нивото на компресия. Само той може да избере подходящите медицински или спортни компресионни чорапи. За профилактика и лечение на началните етапи на разширени вени и други заболявания на вените обикновено се предписват трикотажни изделия от първо или второ ниво на компресия.

Лекарят ще посъветва кои продукти е най-добре да носите по време на тренировка, тъй като това пряко зависи от естеството на физическата активност и състоянието на венозната система. Освен това ще ви помогне да изберете правилния размер. Преди да започнете да тренирате, не забравяйте да се консултирате със специалист. Например, в по-късните стадии на венозно заболяване интензивната физическа активност по принцип е противопоказана.