Колко вода можете да пиете по време на джогинг

Бягането, както всяка физическа активност, води до загуба на течности в тялото. Научно това се нарича дехидратация - процесът, при който губим вода и електролити, които от своя страна са необходими за ефективна мускулна работа.

Колко вода можете да пиете по време на джогинг
Колко вода можете да пиете по време на джогинг

Как да разберете кога започва дехидратацията?

Тук всичко е просто: ако започнете да изпитвате жажда по време на бягане, това означава, че процесът на дехидратация вече е започнал. Има и ранни прояви: сухота в устата и намалена интензивност на упражненията (когато започнете да забелязвате, че губите енергия).

Случва се в състезанието бегачите да изпитват спазми - това може да показва сериозна дехидратация. Други "симптоми" на липса на вода: чувство на гадене, главоболие, намалено работно темпо. Загубата на течност в организма трябва да бъде попълнена. Този процес се нарича рехидратация.

Колко вода да пиете?

Във въпроса колко да пият по време на тренировка, бегачите се отблъскват от редица условия: продължителността на бягането, особеностите на температурния режим, релефа на мястото, където ще се проведе тренировката (бягане по неравен терен или бягането по хълмове ще доведе до големи загуби).

Важно е да се вземат предвид индивидуалните характеристики: някой се поти повече, други понасят високите температури по -лошо. Редовното бягане до 50 минути при комфортна температура не изисква допълнителна течност с вас, основното е да пиете преди бягане и да можете да попълните загубите след това. Ако ще бягате повече от 50 минути, тогава вече е важно да помислите как ще попълните запасите по време на бягането.

Обикновено средната препоръка, без да се вземат предвид индивидуалните характеристики, е да се пият 100-200 ml, докато бягате на интервали от 15-20 минути, без да чакате появата на жажда или сухота.

 

Какво освен водата?

При високи температури е разумно да съкратите времето между напитките и да добавите електролити към приема на вода или да изпиете изотонична напитка или да използвате капсули сол вместо „празна“ вода. Електролитите са минерали, които тялото губи чрез потта. Загубата на голямо количество електролити води до намаляване на производителността, спад в интензивността, може да причини спазми, усещане за информация в мускулите. Бегачите трябва да компенсират загубата на електролити, особено по време на дълги състезания - полумаратон, маратонски разстояния.

Най -добрите варианти за попълване на електролити са изотонични напитки, минерална вода, обикновена вода с добавяне на капсула сол. Невъзможно е да се каже колко електролити трябва да изпиете по време на тренировка или състезание - това е много индивидуален показател, затова в идеалния случай при продължителни натоварвания трябва да имате малко количество със себе си.

Изотоничният от своя страна освен минерали, съдържа и глюкоза, която също дава на практикуващия приток на енергия. Добрите изотонични напитки обикновено са химически балансирани и лесно се усвояват от организма.