Колко трябва да карате за отслабване, изгаряне на мазнини и калории с колоездене

Колко ви трябва, за да карате колело, за да отслабнете? Един час тренировка може да изгори 800 калории, но това ще зависи от много фактори. Ако наистина обичате кардиото, а бягането вече е доста скучно, време е да карате колело. Ще бъде чудесна алтернатива на бягането, особено ако обичате да карате велосипед. Между другото, можете да карате по улиците или на закрито - както искате.

Колко трябва да карате за отслабване, изгаряне на мазнини и калории с колоездене
Колко трябва да карате за отслабване, изгаряне на мазнини и калории с колоездене | Image:123RF

Защо колоезденето е добро за отслабване?

Колоезденето е циклична кардио тренировка. Заедно с изпомпването на мускулите се тренират нервната и съдовата система. Ако работите в различни импулсни зони, можете да получите желания резултат. Нека да дадем пример как работят тези зони за 30-годишен човек.

Пулс зона Степен на натоварване
174-185 Максимално натоварване. За максимална скорост и резултати. Да не се използва при обучение. На такъв пулс работят само професионалните спортисти.
162-174 анаеробна зона. Увеличава способността за постигане на максимални резултати. Придържайте се към тези показатели в силови тренировки. Пулсът непосредствено след упражнението не трябва да надвишава тези стойности, за да не се претренира.
151-162 Аеробна зона. Подобрява физическата форма. Мощно изгаряне на калории, подобряване на сърдечната функция, увеличаване на ударния му обем.
139-151 Началото на зоната за изгаряне на мазнини. Подобрява издръжливостта. С такъв пулс започва повишено изгаряне на калории.
128-139 Зона за лека активност. Помага на тялото да се възстанови. Леко загряване или упражнения.

 

Колко трябва да тренирате, за да отслабнете?

Процесът на отслабване ще зависи от режима на тренировка и хранене, здравословен сън и възстановяване след тренировка.

Ако поддържате баланс във всички области, всяка кардио тренировка ще бъде ефективна. За да отслабнете, трябва да изразходвате повече калории, отколкото консумирате – това е основното правило. Оптималното време за колоездене е от 30 до 80 минути. За един час шофиране можете безопасно да изгорите от 400 до 800 калории. Но това ще зависи от скоростта.

На какво можете да тренирате?

Можете да използвате както обикновен велосипед, така и симулатор. Ако трябва да отслабнете, видът на уреда за упражнения не е важен: основното е, че е удобен, удобен и компактен за използване у дома.

Най-универсалният вариант е колоезденето. В същото време можете да вземете оборудване с дисплей, за да пътувате с велосипед по целия свят и дори в космоса. Ако искате да участвате в състезания или да карате дълги разстояния по улицата, най-добре е да си купите fatbike. Той е добре адаптиран към шосеен велосипед.

На обикновен велосипед можете да "карате" у дома. За това са багажниците за велосипеди. Монтирайте велосипеда си върху тях и тренирайте, като карате по същите пътища на виртуалния дисплей. И ако седенето на закрито вече е скучно, излезте на улицата и пътувайте.

Как да използвате правилно велоергометър?

Важно е да изберете велоергометър според индивидуалните характеристики: регулирайте седалката, позицията на кормилото и височината. Тествайте се: седнете на велоергометър, поставете петата си на педала и вижте в каква позиция е кракът ви. Ако е прав, машината е регулирана правилно.

Обърнете внимание и на позицията на кормилото спрямо коленете: когато се движите, коленете ви не трябва да се сблъскват с лактите или да са разположени до тях.

Кое е по-добре: бягане или колоездене?

Какво харесвате повече. За да изберете най-добрия вариант, опитайте и двете. Слушайте тялото си: какво реагира повече на него. Бягането е физиологично действие с ударно натоварване. Ако няма физическа годност или има противопоказания, по-добре е да изберете велосипеди.

Поддържайте форма и се грижете за здравето си.