Колко траят протеините? - времена след готовност, отворени и изтекли

Колко траят протеините? - след приготвяне на протеина

Колко траят протеините? - времена след готовност, отворени и изтекли
Колко траят протеините? - времена след готовност, отворени и изтекли

Използването на протеинови шейкове е все по-често, както за отслабване, така и за увеличаване на мускулната маса. Те са практични, ефективни и спестяват време.

Различни причини могат да доведат до това човек да приготви шейка преди работа или да отиде на фитнес и да го изпие няколко часа по-късно. Протеините обаче могат да се влошат, с течение на времето могат да бъдат опасни.

Тази статия описва колко дълго протеинов шейк продължава след приготвяне и отваряне на опаковката. Кое е максималното време, за да се избегне отравяне?

Какво представляват протеиновите шейкове?

Какво представляват протеиновите шейкове?

Протеиновите шейкове са едни от най-популярните спортни добавки. Те могат да се използват както за отслабване, така и за качване на мускулна маса.

Повечето протеинови шейкове се състоят от пречистен суроватъчен протеин от краве мляко ( казеин ), мазнини и въглехидрати в по-малки количества.

Има различни митове за протеините : че това не е здравословна добавка, че ви прави дебели и че с времето може да причини увреждане на тялото.

Реалността е, че важността на протеините не може да бъде отречена, всъщност те са суровината за производството на мускули.

И докато протеинът не трябва да се приема като начин за заместване на храненето. Когато редовно практикувате интензивни упражнения, протеиновите шейкове служат за подобряване на възстановяването на мускулите.

Колко дълго трае един протеин?

Подобно на почти всички продукти, предлагани на пазара, суроватъчният протеин има срок на годност на етикета. Тази дата обикновено е доста дълга, 12 до 18 месеца след датата на производство, или дори по-дълго.

След тази дата не се препоръчва да ги консумирате. Вярно е обаче, че ако са били съхранявани добре, те могат да издържат по-дълго време след изтичане срока на годност - в този случай приблизително до още 1 месец те се считат за безопасни.

Що се отнася до отворения суроватъчен протеин, той трябва да продължи най-малко 3-6 месеца след изтичане срока на годност. Причината за това е, че отварянето на опаковката увеличава възможността прахът да натрупва бактерии или влага. Докато водата не се превръща в прах, тя трябва да бъде безопасна за консумация.

Що се отнася до шейка след приготвяне, определянето колко точно  продължава протеиновият шейк  е по-сложно, тъй като може да има няколко фактора.

Като общо правило може да се каже, че протеиновите шейкове трябва да се приемат  максимум 1-2 часа след приготвянето .

Защо? Микроорганизмите могат да използват протеинови шейкове като енергиен източник за възпроизвеждане. Ако няма вода, те не могат да растат; но когато има, те започват да се размножават експоненциално.

Като цяло тези микроорганизми могат да растат с двойна скорост на всеки 20 минути, което може да бъде наистина опасно за вашето здраве. За да добиете представа, една бактерия може да се умножи по 2 милиона за 7 часа. (1)

Ако пиете шейк повече от 1-2 часа след приготвянето му, вероятно е в него да има високо съдържание на бактерии и това може да причини увреждане на тялото ви.

Други фактори, които трябва да имате предвид, за да избегнете отравяне с протеинов шейк:

  • Температура. Идеалните условия за растеж на бактерията са 37 ° C-38 ° C. Температурите, близки до тази температура, значително ще намалят времето на протеиновия шейк.
  • Почистване . Ако шейкърът или контейнерът, в който обикновено приготвяте протеиновия си шейк, не са напълно чисти, шансовете за отравяне се умножават.
  • Качество на водата. За да се определи колко дълго трае протеиновият шейк, е важно качеството на водата. Използването на чешмяна вода или развалено мляко може да добави допълнителни микроорганизми, които намаляват продължителността на протеиновия шейк.
  • Замърсяване или контакт с течността. Мръсните ръце или външните замърсители могат да намалят времето, през което трае разклащането след варенето. Важно е да се гарантира, че контейнерът, в който е приготвен, е затворен.

Можете ли да приготвите смути през нощта и да го вземете на следващия ден?

Ако решите да направите смути през нощта и го вземете на следващия ден, не забравяйте да го държите в хладилник. Трябва да мислите за шейковете като за аналог на млякото.

По здрав разум никой не се сеща да изпие чаша мляко, останало на стайна температура предния ден; същото се случва и с протеиновите шейкове.

Отравяне с протеини - лошо ли е да приемате суроватъчен протеин?

Няма доказателства в подкрепа на това, че приемането на суроватъчен протеин или други протеинови добавки в нормални количества е опасно за здравето. Ключът при пиенето на протеинови шейкове е да не се прекалява. Повечето от съобщените нежелани реакции са за хора с алергия към казеин или непоносимост към лактоза .

Най-честите симптоми на отравяне с протеини са лошо храносмилане, диария и акне. Обикновено причинени от ниско ниво на пречистване в производствения процес. Това е така, защото нискокачествените протеинови марки или марки, които са надвишили времето си на изтичане, могат да имат примеси и подозрителни вторични съставки.

Не забравяйте, че насипната диета за мускулен растеж не означава непременно живот на протеинови добавки. Но направете правилен баланс на макронутриентите.

ПРОДЪЛЖИ

В идеалния случай пийте протеинов шейк веднага след приготвяне.

След отваряне на опаковката не повече от 3-6 месеца и е важно да я държите на тъмно и затворено място.

Въпреки че точно определянето на продължителността на протеиновия шейк след приготвянето не е възможно, се препоръчва да не се превишава повече от 1-2 часа при стайна температура.

Ако решите да направите смути предната вечер, не забравяйте да го държите в хладилник.

ПРЕПРАТКИ

  1. Хранително отравяне - симптоми. Източник
  2. 8 хранително отравяне и замърсяване. Източник
  3. Оптимално хранително златно стандартно ръководство. Източник
  4. Суроватъчен белтък. Източник