Колко калории можете да изгорите, докато разхождате кучето си или по неравни пътища?

Понякога е много трудно да се принудите да отидете на тренировка. Aко замените ходенето на фитнес на разходка, резултатът няма да бъде по-лош. И ако разнообразите маршрута си с хълмист терен и добавите тежести, тогава ефектът ще бъде напълно сравним със силовите тренировки.

Колко калории можете да изгорите, докато разхождате кучето си или по неравни пътища?
Колко калории можете да изгорите, докато разхождате кучето си или по неравни пътища?

Колко калории можете да изгорите, ако ходите цял ден?

Нека започнем с факта, че ходенето е просто, безплатно и най-важното е много полезно упражнение. Съвременният човек често няма достатъчно време за спорт, но този проблем може да бъде решен.

 

Ето няколко причини да се разходите:

Разходките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 9,3%, а нивото на "лошия" холестерол - със 7%. Резултатите от това проучване, публикувано в списание Medicine & Science, показват, че за разлика от бягането, ходенето изгаря повече калории. Ходенето намалява стреса върху ставите - често срещан проблем сред напредналите бегачи. Ходенето облекчава стреса ... Сериозно, какво по-добро от любимия ви плейлист със включени слушалки, чист въздух и слънце? Плюс ходенето е чудесна възможност да видите околностите около дома си по-подробно, отколкото през прозореца на колата.

Средното темпо при ходене по равен път е около 3-4 км / ч. В този ритъм човек харчи до 150-200 ккал / час. Теглото на човека също има значение - по-големият спортист изисква повече енергия, за да бъде физически активен. Средно при тегло 60 кг се изгарят 3,2-3,5 ккал / мин, при тегло 100 кг - поне 4,7-5 ккал / мин. Но има едно предупреждение: тези цифри се отнасят до идеални природни условия и обстоятелства, които са изключително редки.

Взехме това предвид и изчислихме калориите, които ще бъдат изгорени в други ситуации:

Разходките с деца и приятели са добър начин не само да се заредите с положителни емоции, но и да тонизирате фигурата си. Ако ходите по цял ден, ефектът ще бъде още по-голям. Средно консумацията на калории ще бъде 3,5 kcal / min. Да предположим, че ходите четири часа със спокойно темпо в парка - в този случай 240 минути се умножават по 3,5 ккал. Оказва се 840 kcal, което се равнява на 100 грама мазнини.

Неблагоприятни метеорологични условия - при лошо време това, което просто не се среща под краката: боклук, ями, локви - движението в този случай ще бъде трудно. И за да преодолее препятствията, тялото ще се нуждае от допълнителна енергия. Следователно при такива условия се консумират около 250-300 ккал / час.

Неравен, хълмист терен - при такива условия ще има както спускания, така и изкачвания, различни ями и неравности, при ходене по които тялото ни интензивно ще включва стабилизиращи мускули. Всичко това допълнително ще повлияе на разхода на енергия. При тиха разходка се изгарят до 350-400 ккал / час.

 

Домашен любимец - Разходката с домашни любимци винаги е малко приключение и не винаги безобидно. В крайна сметка настроението на домашния любимец е невъзможно да се предскаже. Например, докато се разхождате с куче, темпото на ходене определено ще бъде неравномерно. Ако е необходимо да успокоите домашния любимец, ще има тяга със съпротива, а ако тече рязко, ще има кратки ускорения. Не е ли тренировка с висока интензивност? По време на такава разходка се изгарят до 400-450 ккал / час.

Наличието на тежест - да предположим, че сте на туристически излет. Със сигурност ще вземете със себе си раница с необходимите неща и лека закуска - всичко това ще послужи като допълнителна тежест. Консумацията на енергия в този случай ще достигне 400-450 ккал / час.