Колко енергийни напитки можете да пиете на ден, какво се случва, ако пиете енергийни напитки всеки ден.

Съвременният ритъм на живот изисква почти денонощна дейност: учене, работа, обучение, пътуване. Когато силата и ресурсите се изчерпват, някои прибягват до енергийни напитки. Те ускоряват реакцията, повишават аеробна и анаеробна издръжливост, помагат ви да излезете от сънливост и да повдигнете настроението си. Но малко хора се замислят колко опасни са енергийните напитки и причиняват ли зависимост, като алкохола.

Колко енергийни напитки можете да пиете на ден, какво се случва, ако пиете енергийни напитки всеки ден.
Колко енергийни напитки можете да пиете на ден, какво се случва, ако пиете енергийни напитки всеки ден

Какво е включено в състава на тези напитки?

Тези напитки стимулират енергията и стимулират мозъчната дейност. Съставът обикновено се основава на таурин, кофеин, женшен и гуарана. Но по-голямата част е захароза или глюкоза.

Американски учени са установили, че дори малко количество енергийна напитка съдържа достатъчно вещества, които причиняват повишен пулс и хипертония.

 

Таурин: Добре, но умерено
Тауринът е аминокиселина, която е от съществено значение за функцията на черния дроб. Той се синтезира в жлъчния мехур, участва в редица метаболитни процеси и по този начин подобрява храненето на клетките. Счита се за безвреден и се препоръчва на пациентите за подобряване на жлъчния поток. В малки дози тауринът е полезен. Но в енергийните напитки количеството му надвишава дневната норма десетки или дори стотици пъти. Тялото не е в състояние да се справи с такава доза.

Кофеинът като източник на енергия
Кофеинът дава прилив на енергия буквално за 20 минути, след което неговата активност намалява. Настъпва още по-голяма умора, безсъние и нервно дразнене. Веществото повишава умствената и физическата работоспособност, подобрява реакцията на паметта, но в същото време увеличава сърдечната честота и кръвното налягане, което може да доведе до аритмии.

 

Захар - основното лекарство на 21-ви век
Пиещите енергията повишават концентрацията на захар в кръвта, което води до риск от захарен диабет и наддаване на тегло. Освен това, сладките напитки предизвикват пристрастяване, изхвърлят калция от тялото и влияят негативно на стомашно-чревния тракт: намаляват киселинността на стомашния сок и влошават усвояването на хранителните вещества.

Експертът отбелязва, че благодарение на бързите въглехидрати в течна форма, които незабавно се абсорбират в кръвния поток, се получава скок в енергията.

 

Естествени енергийни източници
Женшенът и гуараната са лечебни растения, които развиват устойчивост на стрес и повишават жизнеността. Като част от енергийните напитки, те действат като адаптогени: те повишават устойчивостта на организма към вредното въздействие на други вещества. Диетологът отбелязва, че те са безопасни за организма, ако се консумират умерено и поотделно, а не в захарни напитки.

На кого е абсолютно забранено да пие енергийни напитки?

Ободряващите напитки трябва да се избягват от тези, които:

висока кръвна захар; сърдечни заболявания; наднормено тегло; гастрит, язви; слаби кости и склонност към фрактури; стрес.

Пренебрегването на противопоказанията ще доведе до още по-големи негативни последици.

Какво се случва, ако пиете енергийни напитки всеки ден?

Диетологът смята, че няма безопасни енергийни напитки и не трябва да се консумират в никакво количество. Напитките съдържат много захар и нездравословни дози ободряващи вещества, които могат да доведат до сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и депресия.

 

Енергийните напитки изчерпват нервната система, която сега диша за много хора. Ако наистина искате, тогава е по-добре да вземете една и съща гуарана или женшен отделно, сами по себе си. Освен това ободряващите напитки съдържат аромати и цветове. Те натоварват черния дроб, който вече натрупва много ксенобиотици - чужди вещества в повечето.

Редовният прием на енергийни напитки има много странични ефекти: висока кръвна захар, високо кръвно налягане, изтощение на нервната система, депресия, сърдечна недостатъчност.