Колаген - къде се намира? Желатин и други храни, богати на колаген

Колаген - къде се намира? Желатин и други храни, богати на колаген

Колаген - къде се намира? Желатин и други храни, богати на колаген

Колагенът е основният структурен протеин от извънклетъчния тип, който образува съединителните тъкани на човешкото тяло и бозайниците. Общият обем на колаген в тялото достига 25-40% от общото количество протеин¹ - всъщност този колаген формира скелета, сухожилията, хрущялите и костите.

Поради тези причини колагенът се намира в големи количества в много животински храни (особено тези, направени от месо, хрущяли и животинска кожа). Въпреки факта, че производителите на добавки претендират за нисък процент на усвояване на такъв колаген - очевидно това не е напълно вярно.

// Колаген - какво е това?

Колагенът е сложен многомолекулен протеин, който е спирала на лявата ръка. Въпреки факта, че колагенът е открит през 30 -те години на миналия век, учените не могат да определят точната му структура дълго време - и значението на веществото е неизвестно за широката общественост.

Илюстрацията по -горе схематично показва структурата на кожата на човек на различна възраст. Колагенът е обозначен с розови пунктирани линии; свързан еластин - в червени непрекъснати линии; хиалуронова киселина - светло лилави звезди и сфери.

От 25-годишна възраст тялото губи около 1-1,5% колаген годишно¹. До 35-годишна възраст в организма липсват 10-15% от този строителен протеин (в сравнение с млада възраст), до 45-годишна възраст-около 30-35%. Всъщност образуването на бръчки до голяма степен се дължи на загубата на колаген.

// Колаген - накратко:

 • основен протеин на кожата и съединителната тъкан
 • представлява до 25-40% от масата на протеина в организма
 • естественият синтез се влошава с възрастта

Как и къде се формира?

Синтезът на колаген е многоетапен ензимен процес, който изисква осигуряването на достатъчно количество витамини и микроминерали. По -специално, дефицитът на витамин С провокира образуването на дефектен (по -рехав) колаген - тези промени са в основата на развитието на скорбут.

Тъй като колагенът е част от кожата, съединителната тъкан и много вътрешни органи, той се произвежда в цялото тяло в специални клетки на фибробласти. В допълнение към самия колаген, фибробластите са необходими за образуването на еластин, друг сложен свързващ протеин.

Колаген в храната

Колаген в храната

Колагенът се намира в големи количества в почти всички животински продукти, направени от хрущяли, кожа или животинско месо. Редовната консумация на храни с естествен колаген е важна стъпка към подобряване здравето на кожата и предотвратяване на ставни заболявания.

Освен всичко друго, колагенът се съдържа в желатина - и в желираното месо. В зависимост от рецептата, желираното месо може да съдържа до 10% протеин в състава² (повече от 80% от масата е вода), значителна част от които е колаген под формата на желатин.

// Където се намира колагенът:

 • желе (желатин)
 • аспик
 • костен бульон
 • месо от животни
 • Морска храна
 • агар-агар (водорасли)

Проблем с асимилацията на колаген

Важно е да се отбележи, че съдържащият се в храната колаген далеч не е 100% трансформиран в колаген от съединителната тъкан и кожата. Най -често става дума за факта, че колагенът от храната подпомага образуването на естествен колаген в организма.

Освен всичко друго, в момента са известни около 30 различни форми и видове колаген, различаващи се по своята структура и функция. Преобладаващият тип в човешкото тяло е тип I колаген, който има най-голяма механична якост.

Нека припомним също, че дефицитът на редица витамини и минерали се отразява негативно на процесите на усвояване на колагена. Изследвания3 показват, че едновременната консумация на колаген, калций и витамин С увеличава естественото производство с около 20%.

Трябва ли да приемам добавки с колаген?

 добавки с колаген

Въпреки факта, че повечето литератури за колаген силно препоръчват приема на колагенови добавки - като се твърди, че естественият се абсорбира много по -лошо от хидролизирания - съществуващите научни изследвания по тази тема не са толкова ясни 4 .

Например, измерванията на кръвните нива на ключови аминокиселини, които изграждат колаген след консумация на естествен колаген под формата на храна и колаген под формата на добавки, показват приблизително 20-25% разлика. Тоест хранителните източници на колаген са доста сравними с много по -скъпите добавки.

В процеса на писане на този текст не успяхме да намерим информация за действителното ниво на усвояване на колаген от храната - или каквито и да било цифри, които биха могли да се вземат предвид в контекста на ежедневния прием на колаген. Ако имате такива данни, моля, споделете връзките в коментарите.

***

Колагенът е ключов протеин при хора и бозайници. Той се намира в големи количества във всички натурални продукти, получени от месо, кости и кожа на животни - въпреки факта, че производителите на добавки твърдят, че по -ниско качество на такъв колаген, нетната разлика не е толкова голяма.

Информация само за информационни цели. Не е предназначен за диагностика или лечение.

Източници на данни:

 1. Колагенът на кожата през живота: важност за здравето и красотата на кожата, източник
 2. Аспик (берлински стил) - въглехидрати, гликемичен индекс, мазнини, минерали, витамини и много други, източник
 3. Хранителна добавка с калциев колаген хелат намалява костната загуба при жени в постменопауза с остеопения: рандомизирано контролирано проучване, източник
 4. Ензимна хидролиза на колагенов хидролизат повишава степента на абсорбция след хранене - рандомизирано контролирано изпитване, източник