Кокосово масло – как действа върху тялото и какви са ползите?

Кокосово масло – как действа върху тялото и какви са ползите?

Кокосово масло – как действа върху тялото и какви са ползите?
Кокосово масло – как действа върху тялото и какви са ползите?

Има много митове около консумацията на кокосово масло, от факта, че е по-диетично (поради съдържанието на мастни киселини с къса дължина на веригата), до факта, че не влияе на нивото на холестерола.

За съжаление научните изследвания през последните години поставиха под съмнение тези предположения – чрез наблюдение на здравето на хората, които са консумирали кокосово масло в продължение на няколко месеца. Но възможно ли е да се пържи храна в това масло - и може ли то да носи ползи за здравето?

// Какво е уникалното за кокосовото масло?

Какво е уникалното за кокосовото масло?

Ключовата разлика между кокосовото масло и всяка друга животинска и растителна мазнина е профилът на съставните му мастни киселини. Точно както въглехидратите са прости и сложни, мастните киселини, образуващи масло, също се различават по своята химическа структура.

Основният тип мастни киселини в кокосовото масло (около 50%) е лауриновата киселина, която има 12 въглеродни атома и принадлежи към мастни киселини със средна дължина на веригата. Намира се също в кокосово мляко, лаврово масло и семена от палмови дървета (да не се бърка с палмово масло).

Освен всичко друго, лауриновата киселина се намира в човешката кърма (около 6% от общата мазнина), както и в кравето и козето мляко (3% мазнини). В други хранителни източници той или не се среща, или се съдържа в значително по-малки количества (фракции от процента).

Дебел профил

Мастните киселини с 6 до 12 въглеродни атома се категоризират като средноверижни. На английски те се означават като MCT (средноверижни триглицериди).

Кокосовото масло съдържа около 65% от тези мастни киселини, докато повечето други масла и мазнини съдържат предимно по-дълги мастни киселини с 14, 16, 18 и повече въглеродни атоми.

// Мастни киселини в кокосовото масло:

  • каприлова киселина (8 въглеродни атома) - 7%
  • каприн (10 атома) - 8%
  • лаурин (12 атома) - 48%
  • миристик (14 атома) - 16%
  • палмитинова киселина (16 атома) - 9,5%
  • олеинова (18 атома) - 6,5%
  • други - 5%

Какво засяга това?

Има хипотеза, че средноверижните мастни киселини се усвояват по-бързо и по-лесно от тялото, без да се налага излагане на храносмилателни ензими в стомаха.

За съжаление, проучванията не успяха да потвърдят това твърдение - по-специално, кокосовото масло не влияе върху влошаването / подобряването на метаболитните параметри и метаболизма на мастните киселини.

Ефекти върху нивата на холестерола

Всъщност уникалността на кокосовото масло ни принуждава напълно да преосмислим обичайното разделение на мазнините на „вредни“ наситени и „здравословни“ ненаситени. Въпреки че повечето от мастните киселини в кокоса са наситени, те действат различно от наситените животински мазнини.

Проучвания² показват, че консумацията на кокосово масло значително по-малко повишава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта в сравнение с маслото – а ефектът на кокосовото масло е близък до този на зехтина, който е напълно ненаситен.

Освен това, в сравнение със зехтина, кокосовото масло има по-добър ефект върху повишаването на „добрия“ холестерол в кръвта (докато маслото няма такива свойства).

Допустима мярка

В обяснителните бележки изследователите правят предупреждение – въпреки всички предимства на кокосовото масло, то все още се състои основно от наситени мазнини.

Тъй като правилното хранене предполага контролиране на количеството наситени мазнини в диетата – с риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, те трябва да бъдат ограничени до 6-10% от общия брой калории.

Като се има предвид диета, съдържаща 2000 калории, наситените мазнини трябва да представляват около 120-200 kcal - или не повече от 13-20 g кокосово масло дневно.

Мога ли да пържа в кокосово масло?

Кокосовото масло традиционно се използва за пържене в много страни в Южна Азия. Въпреки че има характерен сладникав вкус и мирис, това се разглежда като предимство, а не като недостатък.

Задушени зеленчуци, пилешко къри или месо в сладко-кисел сос, приготвени върху него, имат уникален аромат, който повтаря вкуса на тайландската храна.

За разлика от много растителни мазнини, кокосовото масло е в състояние да издържи на достатъчно високи температури (около 180°C), което го прави идеален избор за пържене на зеленчуци или меса.

Рафиниран или нерафиниран?

Важно е да се разбере, че рафинирането включва филтриране и отстраняване на примесите от състава – тоест рафинираното кокосово масло се пречиства от миризма и цвят.

В същото време по време на рафинирането на масла не трябва да възникват „опасни“ вещества - от гледна точка на хранителния профил те трябва да имат идентични свойства.

Въпреки това, проучвания³ показват, че рафинираното кокосово масло е по-малко ефективно за подобряване на „добрия“ холестерол – но е по-добро от другите растителни масла.

***

Поради уникалния си състав, кокосовото масло прави пълно преосмисляне на теорията за ефекта на наситените мазнини върху повишаването на холестерола в кръвта - ползите за здравето му обаче все още са под въпрос. Изглежда, че не се счита за "диетичен" или за подобряване на метаболизма.

За да изясните възможните противопоказания, консултирайте се със специалист.

Източници на данни:

  1. Приемът на кокосово масло и неговите ефекти върху кардиометаболичния профил – Структуриран преглед на литературата, източник
  2. Рандомизирано проучване на кокосово масло, зехтин или масло върху кръвните липиди и други сърдечно-съдови рискови фактори при здрави мъже и жени, източник
  3. Ефекти върху здравето на кокосовото масло - разказен преглед на настоящите доказателства, източник