Кето диетата - за кого е? Ползи и вреди, опасности и противопоказания

Кето диетата - за кого е? Ползи и вреди, опасности и противопоказания

Кето диетата - за кого е? Ползи и вреди, опасности и противопоказания
Кето диетата - за кого е? Ползи и вреди, опасности и противопоказания

Новата диета е вид нисковъглехидратна диета. В случай на недостатъчно въглехидрати (ограничението на консумацията е 30-50 g / ден), тялото е принудено да намира други източници на енергия. Черният дроб започва да превръща мастните киселини в кетонни тела, които се превръщат в гориво за мозъка и клетките.

На практика кетоните са подходящи за отслабване (особено за изсушаване и премахване на мастните резерви без загуба на мускулна маса) и за нормално производство на инсулин. По-специално, кето диетата може да се използва при диабет за контрол на нивата на глюкозата.

// Какво представлява кето диетата?

Кето диетата

Кето диетата е диета, която изисква строг контрол върху количеството въглехидрати в ежедневната ви диета. Докато са в кетоза, клетките получават енергия от продуктите на окисляване на мастните киселини, а не от въглехидратите - което води до намаляване на телесната мастна маса.

Проучванията показват, че през първите 3-6 месеца хората, които спазват кето диета, показват по-значителна загуба на тегло в сравнение с тези, които следват традиционните методи за отслабване (всъщност ограничаване на дневния прием на калории) ¹.

Как работи?

Основният източник на енергия за повечето хора са въглехидратните храни - хляб, картофи, зърнени храни, тестени изделия, плодове и т.н. Хормонът инсулин, който се произвежда от β-клетките на панкреаса, е отговорен за доставката на преработените въглехидрати от кръвния поток до клетките.

Въпреки това, редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до скокове в нивата на глюкоза в кръвта - което води до състояние, което често се бърка с глад. Резултатът е преяждане, което може да доведе до наддаване на тегло.

Контролът на въглехидратите (и изцяло премахването на бързите въглехидрати) помага не само за нормализиране на апетита, но и за изравняване нивата на кръвната захар - което е от полза за редица здравни параметри.

Плюсове и предимства

Сред възможните причини за по-високата ефективност на кето диетата за нормализиране на телесното тегло се отбелязват следните фактори2:

 • намален апетит поради висок прием на мазнини
 • ускоряване на метаболизма в покой в ​​състояние, когато тялото е заето да преработва мастни киселини в енергия, включително активно разграждане на мастната тъкан
 • повишен разход на енергия за глюконеогенеза и поддържане на нормална телесна температура

В допълнение, кетогенната диета може да помогне за нормализиране на кръвното налягане и липидния метаболизъм, - да повиши нивото на липопротеините с висока плътност (така наречения "добър" холестерол) ³.

Кето - минуси и потенциална вреда

Вредата от кето диетата не се дължи на липсата на въглехидрати в диетата като такава. Консумацията на въглехидрати в храната не е необходима за функционирането на човека - мозъкът, най-важният орган на тялото, може да работи успешно върху кетонните тела.

Добре планираната кето диета може да осигури на тялото всички хранителни вещества, от които се нуждае, включително витамини, минерали и фитонутриенти. Проблемът е, че балансираното хранене е изключително трудно в дългосрочен план.

// Потенциална вреда на кето диетата:

 • виене на свят и затруднена концентрация
 • намалени показатели за производителност и сила
 • лош дъх на ацетон
 • повишаване нивото на амоняк в кръвта
 • затруднения в храносмилането
 • липса на определени витамини

Чернодробни проблеми

Амонякът е страничен продукт от метаболизма на аминокиселините, изграждащи протеина, който се намира в кръвта в малки концентрации. Превишаването на нивото му от 2-3 пъти води до токсично увреждане на черния дроб - особено на фона на високомаслено хранене и високи нива на триглицериди в кръвта.

Изследванията показват, че в допълнение към вродените заболявания, високите нива на амоняк са свързани с продължителни кето диети. По-специално, липсата на фибри в присъствието на голямо количество протеини и животински мазнини е опасност - това повишава нивото на лошия холестерол.

Противопоказания

Пряко противопоказание за кето е наличието на хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

Диетата е забранена за бременни и кърмещи жени, не се препоръчва при прекомерна консумация на алкохол, както и при прием на редица лекарства - от лекарства за контрол на нивата на холестерола до анаболни стероиди.

Странични ефекти

Преминаването в състояние на кетоза, което се случва в 3-7 дни на отнемане на въглехидрати, често е придружено от неприятни симптоми, наречени „ кето грип “ - слабост, главоболие, мускулни болки и спазми, запек, често уриниране и намалена концентрация.

На първо място, тези симптоми се обясняват с липсата на клетъчно хранене и загубата на електролити - натрий, калий, магнезий и калций. След период на адаптация тези странични ефекти обикновено изчезват и нямат дългосрочен ефект върху здравето.

Системни рискове

Промените в метаболизма и продължителното кетогенно хранене могат да доведат до развитие на нефролитиаза (камъни в бъбреците), повишен риск от фрактури поради ацидоза и дислипидемия (повишени нива на "лош" холестерол и триглицериди в кръвната плазма).

При някои деца и юноши на кето диета (при лечение на тежки форми на епилепсия) има случаи на забавено физическо развитие поради намаляване на нивото на инсулиноподобен растежен фактор. Това състояние също беше придружено от нарушен метаболизъм на калция и костна слабост.

Все още няма достатъчно доказателства за дългосрочната безопасност и ефективност на кетогенната диета, затова много експерти препоръчват да се ограничи кетогенната диета за период от 2–3 седмици до 6–12 месеца, като същевременно се следи внимателно бъбречната функция, нивата на холестерола и триглицеридите .

***

Кето диетата е диета без въглехидрати за отслабване. Същността му се състои в пълното елиминиране на въглехидратите от диетата и прехвърлянето на метаболизма в кетонен режим за изгаряне на мазнини. В сравнение с други диети кетото е по-ефективно за отслабване, но има редица противопоказания.

Научни източници:

 1. Кетогенна диета ползи връзка
 2. Отвъд отслабването: преглед, връзка
 3. Ефектът от кетогенната диета срещу ... връзка
 4. Управление на диабет тип 1 с диета с много ниско съдържание на въглехидрати, връзка
 5. Камъни в бъбреците и кетогенната диета, връзка
 6. Ефекти на кетогенните диети върху сърдечно-съдовите рискови фактори, връзка