Калкулатор индекс на телесна маса. Идеалните килограми

Калкулатор индекс на телесна маса. Идеалните килограми

Калкулатор индекс на телесна маса. Идеалните килограми
Калкулатор индекс на телесна маса. Идеалните килограми

Колко може и трябва да тежите? Има ли разлика между тези числа и как да ги получа? И най-важното - какво да направите, ако тежите в нормални граници, но въпреки това се чувствате дебели? С него се справяме заедно с диетолог.

Попитайте всеки диетолог и той ще ви каже, че първата стъпка в изхвърлянето на нежелани килограми е поставянето на цел. Какво искате да постигнете? Слаба фигура или уелнес? Когато вземате това решение за себе си, измерете настоящите си показатели: тегло, височина и обем. Между другото, правилно е да се измерва талията в средата между долната граница на ребрата и изпъкналата кост в предната част на тазобедрената става, а изобщо не в най-тясното място на корема. Напълно възможно е получените числа да съвпадат с целта ви и няма да се налага да отслабвате. И ако трябва, тогава трябва да разберете колко точно килограма. За целта си струва да се изчисли индексът на телесна маса (съотношението на височината към теглото). ИТМ може да показва както наднормено, така и поднормено тегло. За нормална цифра се счита, че е в диапазона от 18,5 до 24,9 .

Така че, за да изчислите своя ИТМ, разделете теглото си на височина на квадрат. Например, с височина 165 см и тегло 60 кг, ИТМ се изчислява по формулата: 60: (1,65 х 1,65) и ще бъде 22. Или използвайте онлайн калкулатори, които ще изчислят всичко за вас.

В допълнение към ИТМ има и друг важен показател - процентът на телесните мазнини. Помага да се определи здравословното състояние. Спортистите използват този метод по-често.

Калкулатор индекс на телесна маса - ИТМ

КАК ДА ИЗЧИСЛИМ ПРОЦЕНТА ТЕЛЕСНИ МАЗНИНИ?

Тук проста формула и калкулатор няма да свършат работа. Разбира се, процентът на мазнини може да се определи на око, чрез усещане на вашите страни. Или като слушате внимателно себе си: смятате ли се за дебел с привидно нормален ИТМ? Има и шублери - това са специални устройства, които се продават в аптеките. Но достоверността на техните показания поражда много въпроси. Както и домашните електронни везни (грешката може да достигне 20%, а това, разбирате ли, е много).

Когато стъпите на кантара с боси крака, малко количество електрически ток протича през тялото ви. Скалата измерва скоростта, с която се връща, защото мускулната тъкан и мастната тъкан провеждат тока по различен начин. Въз основа на тези данни се прави заключение.

По-точен начин е измерването на биоимпеданс. Това е тест, който може да се направи в лаборатория или фитнес център. Грешката му е само 5%.

ЗАЩО ДА СЕ ИЗМЕРВАТ ОБЕМИТЕ?

Дори индексът на телесна маса да е нормален, собственото ви отражение в огледалото може да не е обнадеждаващо. Измерванията на талията и бедрата ще ви помогнат да определите какво не е наред. Така например, при жените талията не трябва да бъде повече от 80 см в обиколката. При мъжете - повече от 94 см. В противен случай можем да говорим за натрупване на мазнини в коремната област, тоест в коремната стена около вътрешните органи. Това не само изглежда неестетично, но носи и определени рискове за здравето. Например появата на сърдечно-съдови заболявания. Измерванията трябва да се правят на всеки 6 или 12 месеца и трябва да започнете да коригирате храненето си и активно да работите върху себе си, ако числата са близо до допустимата граница.

С бедрата нещата са малко по-сложни. Пропорцията е важна тук. Разделете талията на бедрата си. За жените максимално допустимата стойност е 0,85, за мъжете - 0,9.

Само трите показателя заедно могат да разберат дали е необходимо да отслабнете. Ако поне един от тях е надценен, тогава е необходимо поне този въпрос да бъде взет под контрол. И ако всичко е нормално, тогава се опитайте да изместите фокуса от цифрите на кантара към качеството на вашето тяло. Може би просто трябва малко да увеличите мускулната маса.