Какво включва здравословният начин на живот? Компоненти и статистика от Министерството на здравеопазването

Какво включва здравословният начин на живот? Компоненти и статистика от Министерството на здравеопазването

Какво включва здравословният начин на живот? Компоненти и статистика от Министерството на здравеопазването
Какво включва здравословният начин на живот

Според Министерството на здравеопазването на България ключовата задача на здравословния начин на живот е да се предотврати развитието на незаразни болести.

Според статистиката до 70% от смъртните случаи в България са свързани именно със сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и хронични респираторни заболявания.

Министерството на здравеопазването нарича рискови фактори неподходящо хранене, липса на физическа активност, лоши навици и замърсяване на околната среда - отбелязвайки, че намаляването на влиянието на тези фактори има изключително положителен ефект върху увеличаването на годините на активен живот на човек.

// HLS - какво е това?

HLS - какво е това

Здравословният начин на живот е съкращение на фразата „здравословен начин на живот“. Имайте предвид, че тази концепция липсва на английски, френски, испански и други европейски езици (всъщност тя няма буквален превод). Често се свежда до фитнеса, фокусирайки се върху спорта и храненето.

Смъртността от незаразни болести в цял свят е доста внушутелен процент, един от националните проекти включва насърчаване на здравословен начин на живот.

Днес рискът от инфаркт при мъжете е 55% (т.е. всяка секунда ще се сблъска с него) - и 38% при жените. 20% от цялото възрастно население (един на всеки пет) има симптоми на преддиабет .

Правилното хранене

Храненето е основен компонент на здравословния начин на живот. В същото време, според статистика, около 50% от българите консумират прекомерно количество сол, 45% не покриват дневния прием на зеленчуци и плодове, а 37% страдат от недостиг на морски дарове. На този фон консумацията на захар надвишава нормата 2-3 пъти.

Последиците от такава диета са повишаване на холестерола (58% от българите страдат от това), хипертония (40% от мъжете и 33% от жените) и затлъстяването (27% от жените и 18% от мъжете).

Отделно се отбелязва, че разпространението на затлъстяването сред юношите се е увеличило четири пъти през десетилетието - за момчетата тази цифра е достигнала 6%.

Откъде да започнем?

Липсата на ежедневна физическа активност е ключов фактор за влошаването на тялото като цяло и на сърдечно-съдовата система в частност. Около 40% от българите водят заседнал начин на живот, а хипертонията е втората причина за смърт както за мъжете, така и за жените.

Редовното упражнение не само подобрява чувствителността на телесните тъкани към инсулин (намалява риска от диабет) и нормализира кръвното налягане - но също така помага за отслабване и предотвратява влошаването на метаболитния синдром .

Лоши навици

Въпреки че употребата на тютюн в България продължава да намалява (в периода от 2009 до 2016 г. броят на пушачите сред мъжете е намалял от 61% на 51%, сред жените - от 22% на 14%), националната програма за здравословен начин на живот цели при допълнително спиране на тютюнопушенето.

Консумацията на алкохол също е намаляла - от 16,2 литра етанол на човек годишно през 2008 г. на 10,3 литра през 2016 г. В същото време 60% от консумирания етанол са спиртни напитки, което е едно от най-високите в света.

Здравословен начин на живот и хранене

Министерството на здравеопазването признава, че в момента диетата на повечето граждани не отговаря на критериите за здравословна диета. Препоръчва се ограничаване на продажбата на храни с излишни калории, наситени мазнини, транс-мазнини и добавени захари - включително добавяне на специален етикет към опаковката.

Отделно се споменава, че плодовите и ягодоплодни напитки с добавена захар са подвеждащи за клиентите и не са здравословни храни и не покриват ежедневната нужда от плодове.

От какво да се откажете?

Присъединявайки се към препоръките на СЗО, Министерството на здравеопазването препоръчва напълно да се откажат от преработените месни продукти (колбаси, колбаси, консерви от месо и др.) - употребата им е свързана с развитието на колоректален рак. Консумацията на червено месо трябва да бъде ограничена до 2-3 пъти седмично.

Също така, последователите на здравословния начин на живот се насърчават да започнат да контролират приема на захар - но не само в „чиста“ форма, но и като съставка в храната. Средностатистическият българин консумира до 110 грама захар на ден (под формата на сокове, сладкиши и сладкиши) - което е почти 3 пъти по-високо от нормата.

Етикетиране на продукта

Едно от предложенията на Министерството на здравеопазването е да се промени информацията за хранителната стойност на продуктите, представена на опаковката.

В допълнение към съдържанието на калории на 100 g и количеството протеини, мазнини и въглехидрати се препоръчва задължителното споменаване на съдържанието на транс-мазнини, добавена захар и готварска сол.

***

Накратко, ключовите компоненти на здравословния начин на живот са правилното хранене, отказването от лоши навици и ежедневната физическа активност. В същото време Министерството на здравеопазването на България нарича основната задача на здравословния начин на живот предотвратяването на неинфекциозни заболявания (хипертония, диабет и др.).

Източник: Здравословен начин на живот - Министерство на Здравеопазването