Какво трябва да знаете за витамините, защо спортистите пият витамини

Хиповитаминозата е състояние, причинено от липса на един витамин или цяла група. Противно на общоприетото схващане, това заболяване не е сезонно. Много руснаци имат липса на витамини А, В2, В12, С, Е. Често подценяваме ефекта им върху организма. Какво причинява недостиг на витамини? Трябва ли да ги пия допълнително? Как да ги приемаме правилно? И защо витамините са особено важни за занимаващите се със спорт?

Какво трябва да знаете за витамините, защо спортистите пият витамини
Какво трябва да знаете за витамините, защо спортистите пият витамини

Трябва ли да се консултирам с лекар преди да приемам витамини?

Витамините не са наркотик, така че не е необходимо да посещавате специалист, преди да вземете някои от тях. Например, почти всеки руснак има недостиг на омега 3 и витамин D, отбелязва експертът.

 

Препоръчвам да пиете около 3000 единици витамин D на ден. За деца - дозировка от 1000 единици. Що се отнася до омега 3, приблизително 1 грам няма да навреди на възрастен или дете.

На какви витамини трябва да обърнат внимание жените и на кои мъжете?

Липсата на витамини може да повлияе на тялото по време на тренировка. При липса на желязо и липсата на необходимото ниво на кислород в кръвта, сърцето започва да работи по-бързо. Поради това се уморявате по-бързо и ставате по-малко издръжливи. Но липсата на омега 3 е изпълнена с доста сериозни последици за сърдечно-съдовата система, например аритмия и дори инфаркт.

 

Най-големият проблем при жените е дефицитът на желязо. Ето защо, ако жената иска да се грижи за собственото си здраве, първото нещо, което трябва да се провери, е нивото на желязото. Това е основният микроелемент. Той участва в толкова много процеси, че можете да ги изброявате безкрайно. Желязото влияе на всичко, свързано с транспорта и усвояването на кислорода. Критично ниските нива на този елемент могат да доведат до факта, че по време на физическа активност сърцето ще бъде претоварено. Синтезът на колаген и синтеза на полови хормони също се осъществява с участието на желязо.

За мъжете основният витамин е омега 3. Може би това е причината мъжете да са по-склонни към сърдечни заболявания, защото нормалният омега индекс значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Трябва ли да приемам витаминни комплекси?

Комплексите, които предлагат всички витамини в един буркан, стават все по-популярни. В същото време много експерти предупреждават: има взаимно изключващи се добавки, които не могат да се приемат заедно. Как да не се объркате и на какво да дадете предпочитание?

 

При естествени условия получаваме витамини в комплекс. Ако витаминът е в продукта, а не под формата на чисто химично вещество, тогава усвояването му става независимо от другите компоненти.

Вярвам, че витамините може да не се комбинират един с друг само в чиста химическа форма - в капсула. Но ако комплексите са направени, като се вземе предвид продължителното освобождаване, тогава витамините могат да се абсорбират заедно.

Какво е важно, когато приемате витамини?

Често хората пренебрегват препоръките на специалистите и не пият пълния курс на лекарства. Според експерта това е един от най-лошите навици.

 

Приемната система е по-важна от формата. Хората често приемат лекарства нередовно или изобщо не ги приемат, а това е много по-лошо от грешната комбинация. Неправилната употреба на витамини е малко вероятно да навреди радикално на здравето, освен че могат да се появят алергични реакции.

Но това не означава, че си струва да купувате всички витамини подред. За да избегнете негативни последици, консултирайте се с Вашия лекар.

Защо спортистите се нуждаят от витамини?

 

Спортистите са изложени на висок физически и психически стрес. А всяко упражнение с висока интензивност изисква много енергия, която тялото трябва да получи от хранителни вещества. Те се намират във вода, сол, захар, витамини, аминокиселини и др. Но не си струва да пиете мултивитаминни комплекси просто така, дори като се вземат предвид редовните спортове. Винаги трябва да знаете какво пиете и защо.

Например спите неспокойно, докато всичко около вас е благоприятно за добър сън. Или физическата активност е ниска, а умората е сякаш само Олимпийските игри са приключили. В този случай е необходимо да се намери спусък (механизъм, който задейства дефицит на нещо) и да се неутрализира.

За тези, които се занимават сериозно със спорт, наистина са важни следните: нивото на хемоглобин, желязо, витамини В, D, Е, К.

Ако сте спортист, тогава трябва да се придържате към този план: дарете кръв за общ анализ, вземете допълнителни тестове за витамини, отидете на спортен лекар за консултация и вземете курс от точно тези витамини, от които се нуждаете. Особено си струва да се проучи съставът, защото понякога обикновените мултивитаминни комплекси могат да съдържат остатъци от допинг вещества, забранени в спорта.