Какво ще се случи, ако правите йога всеки ден, възможно ли е да практикувате йога всеки ден

Йога е цял свят със собствен език, движения и собствена философия. Всеки може да го докосне, достатъчно е само да има килим и свободно време. До какви резултати обаче може да доведе потапянето в света на йога?

Какво ще се случи, ако правите йога всеки ден, възможно ли е да практикувате йога всеки ден
Какво ще се случи, ако правите йога всеки ден, възможно ли е да практикувате йога всеки ден

Тялото става по -гъвкаво

Поради многобройните пози, насочени към разтягане на мускулите, гъвкавостта на тялото се подобрява. Защо това е добре? Кръвта започва да циркулира по -добре в тялото, болките, причинени от хроничен мускулен спазъм, изчезват.

Ставите започват да се чувстват по -добре

Например, в хатха йога има много асани (пози), насочени към отваряне на тазобедрените стави. Поради заседналия начин на живот подвижността на тези стави постепенно намалява. Правейки йога, ние възстановяваме тази подвижност, подобряваме функционирането на ставите и кръвообращението в тазовите органи.

Издръжливостта расте

Да, да, йога е не само меко разтягане и отпускане, но и голям брой силови пози, например дъска, баланс на ръцете и доста сложни асани в изправено положение. В допълнение към увеличаването на мускулната сила, настъпва укрепване на костите. Това е особено важно за жените - след началото на менопаузата рискът от остеопороза (намалена костна плътност) се увеличава. Така че, правейки йога в младостта си, ние създаваме добра основа за бъдещето.

Подобряват се функциите на външното дишане

Почти всеки хатха йога комплекс включва дихателни упражнения преди тренировка. А също така по време на часовете обикновено се използва пълно йогическо дишане или уджайи дишане („дъх на победителя“ - пълно дишане с тих съскащ звук). Как е полезно това? Кръвоснабдяването на всички части на белите дробове значително се подобрява (в ежедневието дишаме доста плитко), местният имунитет се подобрява.

Стресът и нервното напрежение изчезват

Поради пози, които активират работата на парасимпатиковата нервна система, и техники за релаксация, нервното напрежение и хроничният стрес изчезват. Общото състояние става по -стабилно, "емоционалното люлеене" преминава.

Храносмилателният тракт работи по -добре

Почти всички комплекси използват техники за коремна манипулация. Тези техники предизвикват активен приток на кръв от краката нагоре към тялото, стартират и активират храносмилателните процеси, като по този начин подобряват функционирането на органите на стомашно -чревния тракт.

Подобрява здравето на гърба

Това е особено вярно за тези, които прекарват по -голямата част от деня седнали пред компютър. След като тренирате ежедневно в продължение на месец, определено ще почувствате колко по -лесен е станал гърбът ви.

И всички тези думи се потвърждават от Вика в нейното видео. Тя казва, че пулсът й е станал по -спокоен, тялото й е станало по -силно и по -гъвкаво и дори кожата й се е стегнала.

Така че това изобщо не са празни думи. „Йога е наистина добър избор за тези, които не обичат много физическа активност или имат здравословни проблеми“, казва Вика. И най -вероятно, след като повторите опита си, ще се съгласите с нея.