Какво се случва с тялото, след като се откажете от тренировките на новогодишните празници: какво ще се случи, ако не тренирате

Какво се случи с тялото ви, ако спрете да спортувате за празниците?Колко дълго можете да издържите без да тренирате, за да не загубите форма?

Какво се случва с тялото, след като се откажете от тренировките на новогодишните празници: какво ще се случи, ако не тренирате
Какво се случва с тялото, след като се откажете от тренировките на новогодишните празници: какво ще се случи, ако не тренирате

Всеки опитен спортист, който има впечатляваща мускулна маса и добри силови показатели, знае, че дългите почивки в тренировките влияят на атлетичните постижения. Нека се опитаме да разберем колко дни или седмици можете да почивате, без да се притеснявате за загуба на мускули и натрупване на излишни телесни мазнини.

Най-често класическата новогодишна трапеза се състои от висококалорични салати, мазни ястия, сладкиши и торта. Липсата на натоварвания във фитнеса и дългата почивка могат да ви добавят от 2 до 10 килограма.

Какво се случва с тялото по време на дълга почивка?

Средно намаляването на ефективността на тренировката и качеството на тялото започва да се усеща след четири седмици неупражнение. Най-вероятно не сте усетили значителни промени по време на новогодишните празници. И все пак почивката от 10 дни не е толкова критична за фигурата. Въпреки това могат да се появят някои негативни последици, например подуване и плюс няколко нежелани килограма на кантара. Това може да се дължи на яденето на салати с майонеза и пиенето на големи количества алкохол.

Ако спортът е ваш навик, тогава почивката от 7-10 дни дори ви е от полза. Нервната система и мускулите си починаха, а психиката се подготви за нови рекорди. Освен това, ако сте запален спортист, най-вероятно сте прекарали новогодишните празници активно. А това означава, че определено не трябва да се притеснявате за загуба на форма.

При тези, които току-що са започнали да спортуват, нещата са малко по-различни. Първите резултати, които сте постигнали например през есента, могат да бъдат частично загубени, както и мотивацията да отидете на тренировка. Ако не използвате потенциала, който сте постигнали чрез физическа активност, тялото ще започне да се възстановява, силата и мускулната маса постепенно ще изчезнат. Това е нормален процес.

Проведени са проучвания за това как спортистите се влияят от прекъсването на тренировките. Ако наскоро сте започнали да тренирате, тогава двуседмичната почивка ще има малък ефект върху загубата на издръжливост. Но при най-добрите спортисти атлетичните резултати намаляват по-бързо и те трябва да се поддържат редовно. Но професионалистите ще могат да се върнат към предишната си форма по-бързо от начинаещите.

Определено не сте загубили форма през новогодишните празници, ако:

Правете една лека тренировка на седмица. Дори кратка сесия от 25-35 минути ще забави спада на производителността.

Пиенето на малко или никакво алкохол. Ако пиете сладки коктейли, можете да получите дневната калоричност на диетата в няколко чаши. Освен това, дори в малки количества, алкохолът забавя процеса на протеинов синтез, влияе върху процеса на възстановяване на организма след тренировка.

Внимателно наблюдавано хранене. Те не преяждаха и затвориха диетата за протеини, мазнини и въглехидрати.

Ако си направите почивка от спортуването до три седмици, това леко ще се отрази на спортното представяне. Основното нещо е да се върнете към предишния ритъм след почивката.