Какво се случва с тялото и мозъка по време на тренировка, какви хормони се произвеждат по време на тренировка

Забелязали ли сте, че само мисълта за предстоящ урок може да развълнува? Има обяснение за това. Спортът помага не само да отслабнете или да качите мускулна маса. По време на тренировка възникват хормонални, психологически и биохимични реакции, които ви мотивират да отидете на фитнес и да не се отказвате. Какви хормони произвежда тялото по време на спорт? Какви емоции изпитва човек едновременно?

Какво се случва с тялото и мозъка по време на тренировка, какви хормони се произвеждат по време на тренировка
Какво се случва с тялото и мозъка по време на тренировка, какви хормони се произвеждат по време на тренировка

Как упражненията влияят на тялото?

Спортът влияе не само върху фигурата, но и върху благосъстоянието. Освен това промените в тялото не започват след седмици или месеци тренировки, а непосредствено преди, преди и след натоварването. Малко хора мислят за метаморфозите, които се случват вътре в човек по време на физическа активност.

Когато тренираме, не само мускулите участват в работата, но и хормоните, които имат положителен ефект върху емоционалното състояние. В спорта, както и в живота, балансът е важен, казва експертът. Тренировките трябва да са умерени - твърде обемните и тежки класове, напротив, водят до дисбаланс.

Какво се случва с тялото по време на тренировка?

Според майстора на спорта в бокса, физическата активност засяга цялата система на тялото, включително ендокринната система. Силовите и кардио натоварванията буквално оживяват тялото - това е свързано с производството на определени хормони.

Растежен хормон - растежен хормон
Първият хормон, който се произвежда по време на тренировка. Той влияе върху растежа на мускулните влакна и прави опорно -двигателния апарат по -устойчив на наранявания. След 25 -годишна възраст синтезът на растежен хормон намалява, а спортът е чудесен начин да се върнат нивата му към нормалното, казва експертът.

Тестостерон - "мъжки" хормон
Друг хормон, който се произвежда по време на тренировка. Според диетолога той е отговорен за ресинтезата и възстановяването на мускулните протеини, увредени по време на тренировка.

Допамин - хормонът на радостта
Със сигурност всеки знае усещането за щастие и удовлетворение след тренировка - допаминът е отговорен за това. Основната му задача е да създаде чувство на удовлетворение, любов и привързаност. Той се произвежда в отговор на всяка физическа активност.

Адреналин и кортизол - хормони на стреса
По време на тренировка се произвежда и адреналин, който влияе върху метаболизма на глюкозата и изгарянето на мазнините. Но ефектът му не трае дълго - само няколко минути. Въпреки това през това време протичат важни процеси: всички системи на тялото се включват в работата, постигането на скорост и сила се увеличава, а мастните натрупвания се изгарят.

Също така, в отговор на силовите натоварвания се произвежда кортизол - хормон, който насърчава разграждането на тъканите. Той се екскретира и при стрес и ниска кръвна захар.

 

Инсулин и глюкагон - хормони за контрол на захарта
Според експерта, инсулинът "задвижва" глюкозата в клетките, а глюкагонът, напротив, я отстранява в кръвта. И двата хормона играят важна роля във функционирането на организма. Първият увеличава издръжливостта и работоспособността, помага за отслабване, а вторият насърчава усвояването на глюкозата от клетките, включително в скелетните мускули и мастните тъкани.