Какво се случва, ако спрете да пиете кафе за няколко дни?

Кафето отдавна е неразделна част от деня за повечето хора. Това може да бъде елегантен сутрешен ритуал преди работа или принудителна необходимост вечер, когато става невъзможно да се концентрирате без кафе. Има много причини за консумацията му. Но струва ли си да се откажете от него? И какви ще са последствията?

Какво се случва, ако спрете да пиете кафе за няколко дни?
Какво се случва, ако спрете да пиете кафе за няколко дни?

Как кофеинът влияе на съня?

Кафето може значително и отрицателно да повлияе на възстановяването на организма през нощта. Това се дължи на факта, че приемайки кофеин през деня, вие намалявате нивото на хормона, от който след това се получава хормонът на съня мелатонин. Следователно, след като се отказа от кафето, блогърът започна да спи много по-добре.

Дава ли кафе само илюзия за бодрост?

Кофеинът не ти дава енергия. Просто с негова помощ мозъкът и тялото остават будни и в същото време си мислите, че не искате да спите и почивате, което впоследствие води до сериозни проблеми. Вие сте будни, тялото продължава да произвежда все повече аденозин ("молекули на умората"), който през цялото това време се натрупва в кръвта. Производството на хормони на стреса се увеличава, а мозъкът и вътрешните органи са претоварени, тъй като не получават навременни сигнали за необходимостта от почивка и възстановяване.

В резултат на това, когато ефектът на кофеина приключи, вие сте пометени от вълна от умора, с която не можете да се преборите сами. Остава само да приемете още една доза кофеин. Това е порочен кръг. Необходимо е да се намери начин за разграждането му, за да се осигури на организма качествен и здравословен сън.

Точно това направи блогърът и качеството на съня му наистина се подобри значително.

Кофеинът повишава ли издръжливостта?

Все още няма надеждна информация дали напитките с кофеин действително могат да увеличат спортната издръжливост. Кафето обаче определено помага за премахване на сънливостта. Това означава, че човек може да прекара допълнителни 2-3 часа на крака.

Как кафето влияе върху метаболизма?

Лидия: С възрастта за всеки организъм става по -трудно да преработи кофеина. И това е причината възрастните хора да са по-податливи на „кофеинови ефекти“, които нарушават съня.

Ако говорим за ускоряване на метаболизма с помощта на кафе, и тук всичко не е толкова просто. Блогърът стига до извода, че нарушението на съня, което неизбежно води до редовния прием на кофеин, просто забавя метаболизма. Така че метаболизмът или ще остане същият, или дори ще се забави напълно. Затова спортистите трябва да се пазят от хранителни добавки с добавка на кофеин, отбелязва авторът на видеото.

Може ли кофеинът да бъде добър?

Да, но само умерено. Кафе:

подобрява настроението; изостря функционирането на сетивата; намалява риска от инсулти; стимулира активната циркулация; счита се за естествен антидепресант; повишава умствената и физическата активност.

Оказва се, че кафето може да скрие не само вреда за организма. Просто трябва да се научите как да пиете и да го дозирате правилно. Но, ако вече не можете да си представите живота си без тази напитка и консумирате почти литри от нея, следвайте примера на блогъра. Дайте почивка на тялото си.