Какво причинява сезонните алергии, как да облекчим алергиите през лятото?

Сезонни алергии.Как да се отървем от алергии и от какво се причиняват те.

Какво причинява сезонните алергии, как да облекчим алергиите през лятото?
Какво причинява сезонните алергии, как да облекчим алергиите през лятото?

Какво причинява сезонните алергии?

По принцип алергията е специална реакция на организма към външен стимул - така нареченият "причинен алерген". Ако избягвате контакт с него, симптомите няма да се появят, поради което поленовата алергия е сезонна.

Най-често склонността към алергии се предава по наследство. В този случай „целевият орган“, който е „ударен“, може да се променя от поколение на поколение. Съществува и теория, че подобни реакции могат да възникнат при човек, който има малък контакт с бактериите в ранна възраст.

 

Какви са симптомите на алергии?

Най-честите признаци на алергии са сърбеж, хрема, кихане и зачервяване на очите. По-тежко протичане може да бъде придружено от появата на кашлица, пристъпи на задушаване. Във всеки случай човек изпитва неприятни усещания, които буквално му пречат да живее нормално.

Какви са симптомите на алергии

Понякога се случва хората да бъркат алергиите с други заболявания, като ARVI. Тук е важно да се има предвид, че температурата не се повишава в случай на алергични реакции. Във всеки случай трябва да потърсите съвет от алерголог.

Възможно ли е напълно да се отървете от алергията към цъфтежа?

За съжаление днес е почти невъзможно да се „възстановите“ от алергии, но е възможно значително да облекчите симптомите му. С правилното лечение, което е избрано от алерголог, човек не усеща нито една негова проява.

 

Как могат да бъдат облекчени сезонните симптоми на алергия?

Разбира се, най-сигурният начин да се отървете от неприятните симптоми на алергичните реакции е да се избегне контакт с причинен алерген. Но в случая с цветен прашец това е почти невъзможно.

Днес в алергологията има много начини за облекчаване на симптомите на сенна хрема. При лек курс се използват антихистамини и други лекарства за намаляване на тежестта на симптомите. По-ефективен метод, който се използва дори в трудни случаи, е ASIT - алерген-специфична имунотерапия, която представлява курс на лечение с алерген, който причинява симптоми.

В резултат на такава терапия свръхчувствителността към алергена е намалена. Тоест човекът престава да реагира на контакт с цветен прашец и симптомите не се развиват. През последните години наличността на ASIT за пациентите се увеличи. Съвременните лекарства за ASIT съществуват под формата на таблетки и капки, което значително опростява приема им.

Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте. Консултирайте се със специалист.