Какво и колко можете да ядете преди тренировка ?

Някои хора смятат, че трябва да ядете преди тренировка, за да натрупате сила и енергия. Други пък отказват да ядат и предпочитат да спортуват на гладно. Кой подход е по-полезен?

Какво и колко можете да ядете преди тренировка ?
Какво и колко можете да ядете преди тренировка ?

Какво не трябва да се яде преди тренировка?

Алкохол, пикантни и мазни храни, сладкиши и сладкиши - всички тези продукти не са предназначени за диетата на спортист или човек, водещ здравословен начин на живот. Струва си да се въздържате от такава храна не само в навечерието на тренировките, но като цяло. Има обаче привидно здравословни храни, които трябва да бъдат елиминирани непосредствено преди да тренирате.

Зеле. От една страна, този зеленчук е много полезен за организма и затова е желателно всеки от видовете му да присъства в диетата всеки ден. От друга страна зелето съдържа сяра и груби фибри. И ако ядете такава салата преди тренировка, може да се получи метеоризъм и дори чревни колики. За да се намали рискът от негативни последици, зелето трябва да се яде не сурово, а например варено или печено.

Бобови растения. Тежест в стомаха и повишено образуване на газове могат да се появят и след ядене на грах или боб, леща, соя или нахут. Факт е, че не всичкият ензим галактоза, който е отговорен за разграждането на бобовите растения, се произвежда в необходимия обем.

Млечни продукти. Около 90% от възрастното население страда от непоносимост към лактоза, обяснява диетологът. А пиенето на мляко преди тренировка е почти гарантирано да доведе до епигастрална болка и лошо храносмилане.

Плодови сокове. Трябва да бъдете по-внимателни с тези напитки. Чистата фруктоза отива директно в черния дроб и може да причини хепатоза (това е алергично-токсична реакция, която води до увреждане на черния дроб поради натрупването на жлъчен сок).

Струва си да се помни, че всичко е съвсем индивидуално и само вие можете да проследите дали имате отрицателна реакция към определени продукти или не.

 

Трябва ли да се храните преди тренировка или е по-добре да тренирате на гладно?

Диетологът не препоръчва тренировки на гладно. Това важи особено за тези, които са нарушили работата на надбъбречните жлези.

Ако имате проблеми със заспиването вечер и не можете да станете от леглото сутрин, проверете надбъбречните жлези и нивата на хормона на стреса кортизол. При повишен кортизол сутрешните и вечерните тренировки са забранени.

 

Ако случайно преядете в навечерието на класа, трябва да го отложите час по-късно. През това време храната ще има време да премине през първия цикъл на храносмилане в стомаха и процесът на усвояване ще започне. Точно тогава тренировките ще бъдат много полезни: получените калории бързо ще се превърнат в енергия.

 

В противен случай препълненият стомах ще попречи на пълното изпълнение на упражненията, може да се появи гадене, повръщане и спад на енергията.

Трябва да разберете какъв резултат искате да постигнете. Ако отслабвате, най-доброто хранене един час преди тренировка е протеин с порция зеленчуци без скорбяла и някои (10-15% от общата порция) сложни въглехидрати. Количеството изядена храна трябва да бъде толкова малко, колкото средната закуска. Ако не усещате чувство на тежест и пренаселеност в началото на тренировката, значи имаше достатъчно храна и не твърде много.