Какво е аеро йога: защо си струва да опитате аеро йога, какъв ще бъде ефектът от тренировките?

Въздушната йога или, както я наричат ​​още, антигравитационна йога е практика, която съчетава принципите на йога, стречинг, пилатес и каланетика. Започната е от американския танцьор и хореограф Кристофър Харисън през 1991 г., когато създава специални хамаци за представления и обучение на трапецови художници. По-късно той осъзна, че акробатичните каскади във въздуха могат да бъдат достъпни за всеки и отвори въздушна йога за всички.

Какво е аеро йога: защо си струва да опитате аеро йога, какъв ще бъде ефектът от тренировките?
Какво е аеро йога: защо си струва да опитате аеро йога, какъв ще бъде ефектът от тренировките

Разтягане чрез релаксация

Въздушната йога се основава на взаимодействие с хамак. Той поема част от теглото на тялото. Благодарение на силите на гравитацията действа основният принцип на йога във въздуха - разтягане чрез релаксация.

 

Естествената декомпресия на гръбначния стълб в хамак намалява стреса върху гърба и врата, докато умереният натиск върху ставите прави упражнението удобно и безболезнено. Това е полезно за всеки, който води заседнал начин на живот, има сколиоза или други нарушения на стойката.

Повишена гъвкавост

Широкото платно на хамака дава на тялото много място за придвижване около опорната точка. Това помага да се разтягате по-продуктивно, отколкото по време на традиционната йога и стречинг.

В допълнение, повишената гъвкавост и подвижност на тазобедрените и раменните стави ви позволява да овладеете по-сложни асани, отколкото когато практикувате на постелка. Инструкторът отбелязва, че въздушната йога повишава еластичността на мускулите, тонизира ги, а в случай на хипертоничност ги отпуска.

Следователно класовете са идеални за тези, които тренират много, тичат и танцуват.

Най-доброто лекарство за безсъние

Обърнатите асани стимулират активното кръвоснабдяване на мозъка и повишават ефективността на хипофизната жлеза, централният орган на ендокринната система. Той балансира хормоналната система и намалява риска от диабет и остеопороза, облекчава безсънието, раздразнителността и хроничната умора.

 

Освен това въздушната йога нормализира храносмилането. Извиващите се позиции помагат на червата да работят по-добре и активират частта от автономната нервна система, която поддържа хомеостазата.

Доброто кръвообращение укрепва невронните връзки и стимулира мозъчната дейност. Американски учени от Университета на Илинойс и Университета Уейн в Детройт са установили, че упражненията с въздушна йога повишават ефективността и концентрацията, увеличават паметта и скоростта на мислене.

Релаксация и почивка

Йога в хамаци включва релаксиращи асани, дихателни практики, летене и скачане. Намалява психоемоционалния стрес и повишава нивото на устойчивост на стрес.

Въздушната йога е подходяща за хора от всички нива на фитнес. Но си струва да се вземат предвид противопоказанията за класове:

повишено артериално, очно и вътречерепно налягане; отлепване на ретината или глаукома; некомпенсирани гръбначни наранявания; критични дни, бременност; отит на средното ухо, възпалителни заболявания на носната кухина; ставни заболявания; херния и изпъкналост на гръбначния стълб; заболявания на стомашно-чревния тракт.