Какво да не ядете,ако сте с висок холестерол: списък с храни и правила за хранене

7 храни, които не трябва да ядете, ако имате висок холестерол.Това не е проблем само за възрастните хора.Представителите на по-младото поколение често се сблъскват с проблеми с холестерола. Какви храни не трябва да се ядат с висок холестерол? Защо е опасно?

Какво да не ядете,ако сте с висок холестерол: списък с храни и правила за хранене
Какво да не ядете,ако сте с висок холестерол: списък с храни и правила за хранене

Почти всеки е чувал думата „холестерол“ поне веднъж: в реклама, от лекар или в друг контекст. Много хора знаят, че това е нещо вредно и се увеличава поради мазни храни. Но какво всъщност е холестерол? И каква храна е по-добре да откажете, ако имате повишена?

Има мит, че високият холестерол е проблем само за възрастните хора, но това не е вярно.

Какво е холестерол?

Холестеролът е вещество, което участва в синтеза на витамин D, мъжки и женски полови хормони. Когато е в излишък, той се натрупва по стените на кръвоносните съдове и ги блокира (това явление се нарича холестеролни отлагания). Това увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт и други заболявания.

Какво се случва, когато имате висок холестерол?

За разлика от други фактори, които могат да причинят проблеми със сърдечно-съдовата система, високият холестерол почти не се проявява в началните етапи. Симптомите в късен стадий обаче могат да включват силна болка в гърдите и краката, задух, внезапна слабост и нарушена реч или равновесие. Всичко това са признаци на нарушен приток на кръв в артериите на мозъка, сърцето или краката.

Въпреки това, в повечето случаи високият холестерол не пречи на ежедневния живот. Това означава, че човек може да се чувства добре, докато не настъпи влошаване. Ето защо е важно да се следи нивото на холестерола в кръвта.

Кой е най-податлив на висок холестерол?

Има мит, че само възрастните хора изпитват висок холестерол, но това не е вярно. Може да се диагностицира и при представители на по-младото поколение. Рисковата група включва хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане, заболявания на бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза, както и тези, които приемат имуносупресори, стероиди, лекарства за ХИВ и аритмии.

Какви храни не трябва да се ядат с висок холестерол?

Най-добрият начин да поддържате холестерола си под контрол е да се движите редовно и да избягвате определени храни. Те включват:

тлъсти меса; високомаслени млечни продукти; свинска мас; маргарин; колбаси; кокосово и палмово масло

Отделяйте повече време за разходка в природата и физическа активност.

Избягвайте пържени храни и газирани напитки.