Какво да направите, ако ви боли гърбът, какво го причинява и как да облекчите силните болки в гърба, възможно ли е да тренирате за болки в гърба?

Офис работа, дълго пътуване в метрото или с автобус и седене на дивана със следващата серия - всичко това не е от полза за тялото и по -специално за гърба. Недостатъчната активност и постоянното седене водят до дискомфорт и дори болка в шията, раменете и кръста.

Какво да направите, ако ви боли гърбът, какво го причинява и как да облекчите силните болки в гърба, възможно ли е да тренирате за болки в гърба?
Какво да направите, ако ви боли гърбът, какво го причинява и как да облекчите силните болки в гърба, възможно ли е да тренирате за болки в гърба?

Какво може да причини болки в гърба?

Причините за болки в гърба могат да бъдат разделени на две големи групи. В първия случай развитието на симптомите се дължи на заболявания (онкологичен процес, инфекция, ревматологични заболявания и др.). В друг източник на болка става мускулно -скелетната система , тоест връзки, мускули, стави. Често се случва човек да прави неудобно движение в ежедневието, неправилно разпределяйки товара, възниква остър болков синдром, който ограничава подвижността, което го принуждава да се консултира с лекар. Специалистът, ако е необходимо, предписва различни видове изследвания: ЯМР, рентген, изследвания.

Какво да направите, ако ви боли гърбът, какво го причинява и как да облекчите силните болки в гърба, възможно ли е да тренирате за болки в гърба

В допълнение, механичните фактори могат да бъдат причина за развитието на болка . Често не обръщаме внимание на факта, че всеки ден седим неправилно, „криво“. Това провокира болка и влошава здравето и качеството на живот. Асиметричното натоварване на гръбначния стълб за месец или повече може да доведе до изостряне на дискомфорта. Хората често се изненадват: изглежда, че нищо не боли - и изведнъж започна. Ако седите дълго време в усукани, неправилни позиции - например, прегърбен над лаптоп - всеки рязък завой или накланяне може да бъде последната капка, която ще доведе до болка.

Въпреки това, в повечето случаи, с правилното лечение, болката изчезва напълно. Изключение правят 5-10% от случаите, когато става хронично. В този случай с пациента ще работят няколко специалисти от различни области, например остеопат, невролог и хирург.

 

Как мога да намаля натоварването на гърба си?

В повечето случаи болката се причинява от повтарящи се неудобни позиции на работното място. Ето защо първото нещо, което трябва да направите, е да оптимизирате точно това работно място. Столът трябва да е удобен, така че да не се уморявате или да започнете да прегърбвате. Необходимо е също така да се поддържа равномерно натоварване от двете страни на гръбначния стълб. Следователно компютърът трябва да бъде позициониран така, че да не се налага да седите наполовина или да се навеждате към него.

Особено внимание трябва да се обърне на това за хора с висок ръст - те може да не са подходящи за стандартната височина на маса или стол. И се препоръчва да поставите монитора не по -високо от линията на очите.

Струва си да се съсредоточите и върху самия синдром на болката. В този случай той действа като наш съюзник - заслужава си да се отдалечим от позиции, които увеличават болката.

 

Как да се отървете от болки в гърба?

Ако отидете при специалист с остра болка, вероятно ще ви бъдат предписани лекарства, които ще намалят възпалението, ще ускорят възстановяването и ще се върнат към обичайния си начин на живот. Също така вероятно ще се препоръча да се изключат натоварванията, които увеличават болката в острия период, и да се обърне внимание на стойката. С напредването на курса на лечение физическата активност постепенно ще се увеличава. Но във всеки случай е необходим индивидуален подход. Например, понякога хората купуват скъпи ортопедични възглавници и те не само не помагат да се справят с болката, но и влошават състоянието. А други пациенти с по-бюджетни аналози спят добре и не забелязват никакви обостряния.

Трябва да се има предвид баланса, тъй като прекомерният и неподходящ (без надзора на обучител или физиотерапевт) стрес също може да доведе до увеличаване на болката. По принцип петминутните упражнения със стандартни загряващи маневри (разтягане, огъване) с продължителна заседнала работа могат да намалят развитието на неприятни синдроми.

 

Можете ли да спортувате, ако ви боли гърбът?

Експертът категорично не препоръчва практикуването. В случай на болка, трябва да ограничите всяка физическа активност, така че процесът на възстановяване да се осъществи възможно най-скоро. Лекуващият лекар ще ви помогне да разберете кога можете да започнете да спортувате отново. Той ще ви каже какви упражнения няма да навредят на гърба ви. По въпросите на здравето е по -добре да отделите време, тъй като в случай на наранявания, почивката и спокойствието ще донесат повече ползи, отколкото стресът във фитнес залата.