Какви са ползите за здравето от лецитина? Трябва ли да приемам добавки?

Какви са ползите за здравето от лецитина? Трябва ли да приемам добавки?

Какви са ползите за здравето от лецитина? Трябва ли да приемам добавки?
Какви са ползите за здравето от лецитина? Трябва ли да приемам добавки?

Лецитинът е един от ключовите хранителни вещества, необходими на нервната система да функционира правилно. Той присъства във всички тъкани, а мозъкът е 30% лецитин. Покриването на нормата на това вещество помага за поддържане на здравословни нива на холестерола и има положителен ефект върху чернодробната функция.

В резултат на метаболизма лецитинът се превръща в холин, който е отговорен за предаването на нервните импулси. Освен това холинът влияе върху метаболизма на въглехидратите, като регулира производството на инсулин. Въпреки важността им за здравето, и двете хранителни вещества практически не се произвеждат в организма и трябва да се доставят с храна.

Лецитин - какво е това?

Лецитин

Лецитинът е общо име за естери на многоатомни алкохоли, състоящи се от фосфолипиди и триглицериди. Името произлиза от гръцката дума „лецитос“ (λέκιθος), което означава жълтък - лецитинът е открит за първи път в яйчния жълтък.

От физическа гледна точка лецитинът има уникална способност - като емулгатор, той позволява смесването на първоначално несмесваеми течни фази (например вода и мазнини). Благодарение на това свойство се използва в хранително-вкусовата промишленост като добавка E322.

На практика лецитинът е включен във всички видове печени изделия (осигуряващи смесване на вода и масло), както и в шоколада, майонезата, маргарина и други продукти. Освен всичко друго се произвеждат специални добавки-хранителни добавки на основата на лецитин.

Лецитин - накратко:

 • мастноподобно вещество, открито през 1845г
 • ви позволява да смесвате вода и мазнини
 • от съществено значение за производството на холин

Защо е необходим холин?

Холинът е основно хранително вещество, което е важно за човешкото здраве, но на практика не се произвежда в тялото. Първоначално холинът е бил означен като „витамин В4“, но съвременната наука сравнява метаболизма му с аминокиселини, а не с витамини.

Ползите от холина се изразяват главно в осигуряването на функционирането на мозъка и нервната система - и по-специално в поддържането на невропластичност. Ацетилхолинът активира и ускорява когнитивните функции, допринася за формирането и задържането на паметта¹.

Какви са ползите от лецитина?

Първият хранителен продукт, в който е открит лецитин, е яйчен жълтък, който дължи името си на него. По-късно лецитинът е открит в соята и други зърна (включително фъстъци), в слънчогледовите семки, рапичното масло, а също и в месото от органи (предимно в черния дроб).

Всъщност говоренето за здравните ползи от лецитина се свежда до говоренето за ползите от лецитин от яйца, соя или слънчоглед. Всеки от тях е съставен от специфичен вид фосфолипиди и триглицериди.

Изследванията показват, че приемането на соеви лецитинови добавки понижава лошия холестерол в кръвта и също така е от полза за намаляване на производството на хормона на стреса кортизол².

1. Намалява холестерола

Ежедневният прием на 500 mg соев лецитин в продължение на два месеца спомогна за намаляване на общото ниво на холестерол при пациенти с 42% - докато нивото на "лошия" LDL холестерол беше намалено с 56% ³.

2. Подобрява когнитивните функции

Холинът (за който лецитинът е изходен материал) е от съществено значение за функционирането на мозъка. Проучванията върху животни показват, че приемането на холин има положителен ефект както върху развитието, така и върху стареенето на мозъка.

3. Влияе върху функцията на черния дроб

Лецитинът е ключова активна съставка в хепатопротекторите - лекарства, предназначени за предотвратяване на чернодробни заболявания. Смята се, че лецитинът регулира производството на жлъчка и може да предотврати развитието на цироза на черния дроб при злоупотреба с алкохол.

4. Може да повиши имунитета

Проучванията при животни показват, че приемането на лецитин увеличава броя на макрофагите с 29%. Макрофагите са бели кръвни клетки, които метаболизират микроби, ракови клетки и чужди материали в тялото³.

Трябва ли да приемам добавки?

Трябва ли да приемам добавки

Въпреки ползите за веществото за здравето, няма еднозначни препоръки относно дневния прием на лецитин. Ежедневните нужди варират от човек на човек, в зависимост от диетата и нивото на физическа активност.

Що се отнася до холина, обикновено говорим за 425 - 560 mg на ден. Въпреки това, статистиката показва, че в Съединените щати повечето жители получават нормата си с редовна храна и не е необходимо да приемат холинови добавки 4 .

Например едно яйце покрива около 30% от нуждата от това вещество. Въпреки това списъкът с храни, съдържащи лецитин, е доста ограничен и не винаги е включен в ежедневната диета.

// Списък на продуктите с лецитин:

 • яйчен жълтък
 • соеви зърна
 • фъстъци и други бобови растения
 • Слънчогледово олио
 • рапично масло ( масло от рапица )
 • карантия от месо (черен дроб)
 • морски дарове и риба

Соев лецитин - противопоказания

По-голямата част от лецитина, използван в хранителната промишленост (добавка E322) и при производството на хранителни добавки, се произвежда от соя. Често говорим за използването на генетично модифицирани култури. Освен всичко друго, емулгаторът лецитин претърпява сложни процеси на хидролиза.

Въпреки че изследванията не потвърждават вредата от такъв лецитин, производителите предпочитат постепенно да го изоставят. Заместителят е слънчогледов лецитин, получен от слънчогледови семена чрез студено пресоване.

Основното противопоказание е комбинираната употреба на лецитин и алкохол. Тъй като етиловият алкохол унищожава аминокиселините, холиновите естери буквално се изгарят в него - в резултат на което добавката напълно губи своите полезни свойства.

***

Лецитинът е един от ключовите хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на човешката нервна система. Веществото е полезно както за здравето на черния дроб (регулира синтеза на холестерол), така и за поддържане на когнитивните функции на мозъка. Въпреки това, често не се изисква допълнителен прием под формата на добавки.

Източници на данни:

 1. Естественият лецитин насърчава сложността и активността на нервната мрежа, източник
 2. Добавка от соев лецитин - ползи за здравето, дозировка, странични ефекти, източник
 3. Всичко, което трябва да знаете за лецитина, източник
 4. Храни с високо съдържание на лецитин, източник