Какви са ползите от лука - и как може да намали високото кръвно налягане?

Какви са ползите от лука - и как може да намали високото кръвно налягане?

Какви са ползите от лука - и как може да намали високото кръвно налягане?
Какви са ползите от лука - и как може да намали високото кръвно налягане?

Проучванията показват, че компонентите, които съставляват лука, могат да бъдат полезни за нормализиране на кръвното налягане - по-специално, ежедневната консумация на сушен лук показва забележимо намаляване на числата, както и подобряване на нивата на холестерола в кръвта.

Ползите от лука се обясняват с действието на съдържащите се в състава му серни органични съединения (придават характерната миризма и вкус), както и наличието на флавоноиди, незаменими аминокиселини, редица витамини от група В, ниацин и фибри.

// Лук - полезни свойства

Лукът е едно от най-старите растения, използвани от хората за храна. Кулинарната му история датира около 4 хиляди години - и в много страни лукът традиционно се използва като антимикробен агент за удължаване на срока на годност на готвената храна.

Съвременните научни изследвания2 потвърждават способността на съставките в лука да се борят с бактериите, някои слаби вируси и някои видове гъбички и паразити - като забавят или спират способността на клетките им да се възпроизвеждат.

Най-интересното обаче е използването на лук като средство за борба със свободните радикали, за подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система (по-специално за понижаване на холестерола и кръвното налягане), както и за нормализиране на нивата на кръвната захар.

Витамини и минерали

Най-важните витамини, открити в лука, са витамин С, витамин В9 и витамин В6. Сред минералите, налични в състава, могат да се отбележат фосфор, калий и магнезий - те са електролити, които са важни за здравето на сърдечно-съдовата система.

Освен всичко друго, лукът съдържа естествени пребиотици (инулин и фруктоолигозахарид). Нека припомним, че тези вещества действат като храна за полезната микрофлора на стомашно-чревния тракт. Смята се, че наличието на пребиотици в диетата може да помогне на тялото да абсорбира по-добре минералите и други хранителни вещества.

Как действа при кръвно налягане?

лук

Как действа при налягане?

Кверцетинът е ключова съставка в лука, която има антихипертензивни и съдоразширяващи ефекти. В едно проучване 60 души бяха разделени на групи - един от които консумираше екстракт от кората на червен лук ежедневно в продължение на шест седмици.

Според резултатите¹ при хора с хипертония екстрактът от лук показва забележимо понижение на показателите за кръвно налягане (както през деня, така и по време на сън) - този ефект обаче не се наблюдава при хора с нормално кръвно налягане.

Въпреки че в момента механизмът, чрез който кверцетинът има такъв ефект върху здравето, не е напълно изяснен, учените предлагат да се разглежда лукът като достъпно средство за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система.

Къде се намира кверцетин?

Кверцетинът е естествен флавоноид, който придава на растенията червения и лилав цвят и е мощен антиоксидант. Намира се в гроздето, червеното вино и много тъмни плодове.

Имайте предвид, че при изследването на лука е използван сорт с червен цвят на кожата – той съдържа значително повече кверцетин от обикновения бял лук.

//  Кверцетин - съдържание на 100 g:

 • каперси - 170-230 mg
 • елда - 90 мг
 • киселец - 86 mg
 • листа от репички - 70 mg
 • кутия - 58 мг
 • копър - 55 mg
 • черен пипер - 50 mg
 • червен лук - 32 mg
 • къдраво зеле - 23 mg
 • боровинки - 15 mg
 • черни сливи - 12 mg

Ползите от лука за понижаване на холестерола

Ползите от лука за понижаване на холестерола

Противно на общоприетото схващане, само около половината от холестерола влиза в тялото с храната - докато останалата част от тялото се синтезира сама. Около 10% от общия холестерол се произвежда² в черния дроб, а около 15% се произвежда от други органи.

Изследвания върху хора и животни показват способността на съставките в лука да влияят върху механизмите за производство на триглицериди - и в някои случаи да понижават нивото на "лошия" холестерол, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Механизъм на действие

Учените смятат2, че способността на лука да влияе върху нивата на холестерола в кръвта се дължи на ефекта върху тиоловите ензими – като блокира производството им, лукът може да попречи на синтеза на холестерола.

Също така, потенциалът за действие най-вероятно се засилва от наличието на гореспоменатия кверцетин - редица изследвания свързват употребата му с подобряване на параметрите на метаболизма на мастните киселини в организма.

Въпреки това, ние отбелязваме, че повечето от тези данни са получени при проучвания върху животни и при използване на големи дози екстракт от лук - а не суров лук.

***

Значителна част от научни доказателства показват способността на лука да подобрява механизмите за производство на триглицериди в организма (включително холестерол) - както и да влияе положително върху състоянието на сърдечно-съдовата система и параметрите на кръвното налягане при някои хора

За да изясните възможните противопоказания, консултирайте се със специалист.

Източници на данни:

 1. Ефекти на богат на кверцетин екстракт от лукова кожа върху 24-часово амбулаторно кръвно налягане и ендотелна функция при пациенти с наднормено тегло до затлъстяване с (пред-) хипертония: рандомизирано двойно-сляпо плацебо-контролирано кръстосано проучване, източник
 2. Преглед на биоактивността на лука, източник