Какви са ползите от бягането през нощта: как да бягате на тъмно, съвети на бегача

Оказва се, че бягането след залез има много предимства - не напразно Майк Тайсън е тичал до зори всеки ден.

Какви са ползите от бягането през нощта: как да бягате на тъмно, съвети на бегача
Какви са ползите от бягането през нощта: как да бягате на тъмно, съвети на бегача

Защо тичат през нощта и каква е ползата от това?

Само си представете: наоколо цари тишина, има само вас и откритото небе. Съгласете се, има ли някакъв авантюризъм в това? Но, колкото и романтично да звучи, безнадеждността тласка мнозина да бягат през нощта. Някои не могат да станат рано сутринта, други се прибират късно от работа, а трети изчакват, докато се охлади. Например обичам да тичам през нощта, защото това е добра възможност да се отпуснете след тежък ден, да останете насаме със себе си и да помислите за случилите се събития.

Към вечерта тялото вече е в „работен“ режим - и това е плюсът на нощния джогинг. Това означава, че през деня тялото се затопля, ставите и мускулите стават по-гъвкави и циркулацията на кръвта се ускорява. Номерът на нощното бягане е, че е по-трудно да оцените собствената си скорост на тъмно, така че бягането на дълги разстояния ще бъде по-лесно.

 

Плюс това, джогингът повишава телесната температура и понижава кръвното налягане, което е успокояващо - в този случай сънят ще бъде по-добър.

Нощният джогинг облекчава натрупания през деня стрес, помага за затопляне след заседнала работа. Вечер тялото използва по-добре кислород, така че можете да бягате повече. Но като цяло бягането е най-добре, когато ви е удобно. Ако сте сутрешен човек, тогава бягайте сутрин.

Какви са сетивата, свързани с бягане в тъмното?

Очите работят по-малко на тъмно и това увеличава слуха и допира. Усещаме по-силно движението на вятъра, земята под краката ни. Също така, ние не сме разсеяни и сме по-фокусирани върху нашите усещания.

Но бягането в тъмен мрак все още не си заслужава - ако е възможно, изберете осветени места и равни пътеки. Всъщност през нощта може да има неадекватни личности или опасни животни.

Съвети за тези, които планират да бягат през нощта:

На първо място, дори ако тичате из града, препоръчвам да вземете фенерче със себе си. Не всички пътеки са осветени. Веднъж не забелязах заглъхване в тъмното и паднах. Нощните бегачи тичат с фарове - освобождават ръцете си и не пречат на бягането. През нощта става студено, така че се облечете за времето и си вземете суичър и дъждобран за всеки случай. За да не се слеете с тъмнината, носете дрехи с отразяващи материали - все едно да се предпазвате от сблъсъци с автомобили, велосипедисти и други бегачи. Друго важно нещо са маратонките за бягане с добра амортизация. Видимостта на тъмно е ограничена, така че ще бъде много лесно да не забележите дупката и да се спънете.По-добре е да откажете слушалките - липсата на звуци от околната среда ще бъде объркващо. Всъщност, в случай на лаене на кучета, сигнали от автомобили и велосипеди, трябва да сте нащрек.