Какви са храните без въглехидрати? Списък на храни без въглехидрати

Какви са храните без въглехидрати? Списък на храни без въглехидрати

Какви са храните без въглехидрати? Списък на храни без въглехидрати
Какви са храните без въглехидрати? Списък на храни без въглехидрати

има само 3 категории напълно безвъглехидратни храни - всякакъв вид месо и риба; всички видове растителни масла и свинска мас; вода и малко сосове. По-голямата част от храната все още съдържа въглехидрати - но понякога в много малки количества.

Например, едно пилешко яйце съдържа 1 г въглехидрати – което е нищожно. По същия начин гъбите, доматите и зелените зеленчуци съдържат около 3-4% процента въглехидрати (от общата маса). По-долу е даден списък с храни без въглехидрати и с ниско съдържание на въглехидрати.

// Продукти без въглехидрати

Продукти без въглехидрати

Преди да говорим за храни без въглехидрати, нека си припомним откъде идват въглехидратите в храната. Първо, може да се добавят захари или сгъстители, използвани за подслаждане или сгъстяване. Второ, съставът на плодовете предполага наличието на фруктоза, глюкоза и захароза.

Зеленчуците и зърнените храни съдържат сложни въглехидрати – които са едновременно сложни вериги от глюкоза (нишесте) и вериги от по-сложни полизахариди (фибри). Основната разлика между нишестето и фибрите е, че нишестето може да се усвоява и абсорбира от хората, докато фибрите не могат.

Освен това, тъй като въглехидратите се намират в зърна от пшеница, ръж, елда и т.н., всички продукти от брашно (с изключение на кокос и бадеми) са по дефиниция въглехидрати. Невъзможно е да приготвите хляб, тестени изделия или сладкиши напълно без въглехидрати.

Защо нишестето е смилаемо, но фибрите не?

И фибрите, и нишестето се образуват в растенията по време на растеж под въздействието на слънчева светлина. До известна степен това са подобни вещества - и някои организми дори са в състояние да усвояват фибрите.

От своя страна човек използва редица хранителни ензими за смилане на нишестето – в резултат на което нишестето се разгражда на парчета и се превръща в глюкоза.

В същото време нивото на асимилация на нишестето варира и устойчивото нишесте се абсорбира само частично. Освен това размерът на частиците нишесте влияе върху процеса на асимилация - например при киноата и картофите той се различава почти 100 пъти.

Напълно безвъглехидратни храни

Въпреки че живата мускулна тъкан съдържа въглехидрати под формата на гликоген, след клането на животни, гликогенът се превръща в аденозин дифосфорна киселина. Всички видове месо (с изключение на черния дроб), риба и морски дарове (с изключение на скариди) не съдържат въглехидрати, които могат да бъдат усвоени от човешкото тяло.

Втората категория напълно безвъглехидратни храни са растителните мазнини. В този случай въглехидратите се отстраняват по време на извличането на масло от зърната. В свинската мас също няма въглехидрати – но в маслото може да има остатъци от лактоза (т.нар. „млечна захар“).

Освен това въглехидратите не са част от чиста вода или готварска сол - и те са изключително малки в повечето видове сосове (соев сос, терияки сос , майонеза, оцет, горчица) и естествени подправки (които са настъргани сушени билки).

// Храни с нулеви въглехидрати:

  • месо (говеждо, пилешко, свинско - с изключение на черен дроб)
  • риба и морски дарове (с изключение на скариди)
  • растителни масла (зехтин, слънчоглед, рапично, кокосово и др.)
  • гхи и свинска мас
  • вода

тофу от соево сирене

Тофуто може да се класифицира като специална категория храни практически без въглехидрати – съдържащи по-малко от 2 г въглехидрати на 100 г. Тоест количеството въглехидрати на порция ще бъде по-малко от 1 г.

Съставките за производството са цедено соево мляко, калциеви и магнезиеви соли (първоначално под формата на морска вода), както и лимонена киселина.

  • тофу - какво е това и как да готвя?

Въглехидрати в млечните продукти

Съставът на всякакви млечни продукти (от сирене, извара и мляко, завършвайки с масло) включва определено количество въглехидрати - както под формата на захароза, така и под формата на лактоза.

Често обаче съдържанието на въглехидрати е ниско - и човешкото тяло е в състояние да абсорбира лактозата само частично (или не е в състояние да я усвои правилно, което е свързано с хранителни алергии).

Тоест, ако млечният продукт не е бил допълнително подсладен със захар (което е типично при производството на кисели млека), може да се счита условно безвъглехидратен – или поне нисковъглехидратен.

Съдържание на въглехидрати в зеленчуците

Всички видове зеленчуци съдържат въглехидрати - растения без въглехидрати не съществуват. Но на практика зеленчуците, съдържащи нишесте (картофи, сладки картофи, царевица, тиква) са изолирани - и не скорбяла.

Повечето зелени зеленчуци са с изключително ниско съдържание на нишесте - и въпреки че тези зеленчуци не са без въглехидрати, една порция може да се счита за нисковъглехидратна.

Например, аспержите и листните зеленчуци съдържат¹ по-малко от 3% въглехидрати (тегловно), които могат да бъдат усвоени от човешкото тяло; домати - около 4%; тиквички, патладжан и краставици - 5-6%; бобови растения - 7%, лук - 9%.

Гъби, ядки и горски плодове

Списъкът с практически безвъглехидратни храни се допълва от гъби, ядки и горски плодове. Повечето видове гъби съдържат около 3% въглехидрати, а горските плодове (ягоди и малини) съдържат до 8%. Припомнете си, че горските плодове включват също киви и цариградско грозде.

Що се отнася до ядките и семената, цифрите могат да варират значително. Например, орехите съдържат около 14% въглехидрати, фъстъците - 16%, а семената от чиа - до 44% (все пак това са предимно разтворими фибри). В същото време шам фъстъкът съдържа 28% въглехидрати, от които една трета е захар.

***

Има само няколко вида напълно безвъглехидратни храни (месо, риба, растителни масла, свинска мас, вода) – и въглехидратите присъстват в по-голямата част от храната. В същото време млечните продукти, зеленчуците без нишесте, гъбите и горските плодове могат да се считат за нисковъглехидратни.

За изясняване на противопоказанията се консултирайте със специалист.

Източници на данни:

  1. 43 здравословни нисковъглехидратни храни с невероятен вкус, източник