Какви храни съдържат витамин В: списък с храни и таблица

Кои храни съдържат най-много витамин В? За да помогне за растежа на дълга коса, да успокои нервната система, да подобри храносмилането, да укрепи имунитета - всичко това могат да бъдат витамини от група В. Къде и защо да ги търсим и възможно ли е да се попълнят снабдяването им с храна?

Какви храни съдържат витамин В: списък с храни и таблица
Какви храни съдържат витамин В: списък с храни и таблица

Витамините от група  В  помагат за растежа на дълга коса, да успокои нервната система, да подобри храносмилането, да укрепи имунитета . Къде и защо да ги търсим и възможно ли е да ги притежаваме ако се храним с богати на витамин В храни?

Какви са ползите от витамините от група В?

Витамините от група В оказват влияние върху състоянието на косата и ноктите, подобряват зрението и много други.

Група В е най-многобройната сред витамините. Тези специални вещества се наричат ​​комплексни, защото често се срещат заедно в храните. Просто казано, те не работят сами, а като цял „екип“.

Активиране на метаболизма Формиране на кръвни клетки Нормализиране на нивата на кръвната захар.

Ускоряване заздравяването на рани Подобряване на зрението Влияние на състоянието на косата и ноктите Подсилване на защитните функции на имунната система.

Какви храни съдържат витамини от група В?

Тези полезни вещества са не само „приятелски”, но и „приятелски”. Те могат да бъдат намерени в повечето продукти. За удобство направихме таблица с „шампиони“ по отношение на съдържанието на тези витамини.

Тиамин В1 Ядки, кафяв ориз, свинско месо, слънчогледови семки, зелен грах, леща, фъстъци, овес, просо, карфиол, моркови, тиква, цвекло, спанак
Никотинова киселина В3 Ананас, манго, цвекло, елда, боб, гъби, ръжен хляб, месо, черен дроб, бъбреци
Пиридоксин В6 Зърнени кълнове, орехи и лешници, спанак, картофи, моркови, карфиол и зеле, домати, ягоди, череши, портокали и лимони, зърнени и бобови култури, месо и млечни продукти, риба, черен дроб, яйца
Биотин В7 Черен дроб, бъбреци, бобови растения (соя, фъстъци), карфиол, ядки; в по-малка степен - домати, спанак, яйца (не сурови), гъби. Авокадо, карфиол, пресни малини, цели овесени ядки, ядки са оптимални източници на биотин в свободна форма, които са по-лесни за смилане
Инозитол В8 Пшеничен зародиш, телешко сърце, портокали, зелен грах, стафиди, див ориз, цариградско грозде, пъпеш
Фолиева киселина В9 Пилешки сърца, гъска, телешко, свински дроб, бобови растения, спанак, аспержи, ленено масло, броколи, зърнени храни
Парааминобензоена киселина В10 Зеленолистни, риба, семена и ядки
Витамин В12 Черен дроб, телешко, домашни птици, яйца, риба, сирене, свинско месо, мляко, извара, кисело мляко

До какво може да доведе липсата на витамини от група В?

Дефицитът на витамин В е доста често срещан. Това може да доведе до небалансирано хранене, прием на лекарства и хранителни добавки, чести стресове, лоша екология. Някои хронични заболявания на червата, черния дроб и бъбреците, наследствени заболявания, прекомерна консумация на алкохол - всичко това също увеличава риска от хиповитаминоза.

Симптоми на дефицит на витамин В:

кожен дерматит; пукнатини и възпаления на устните, "задръстване" в ъглите на устата; възпаление на езика; лошо настроение; изтръпване на кожата или настръхване; летаргия и умора; чести настинки; анемия.

Какво да правя?

Допълнителна подкрепа за нивото на витамините трябва да бъде предписана от лекар, тъй като излишъкът от всяко вещество е също толкова опасен за организма, колкото и дефицитът. Само по симптоми е трудно да се прецени кой конкретен витамин от групата липсва. Ето защо си струва да преминете подробен анализ за B1, B2, B3, B5, B6, B9 и B12.