Какви храни са строго забранени при диабет тип 2

Какви храни са строго забранени при диабет тип 2

Какви храни са строго забранени при диабет тип 2
Какви храни са строго забранени при диабет тип 2

Сладкият зъб е често срещана черта за много хора с диагноза диабет тип 2. Яденето на твърде много захар е в основата на това метаболитно разстройство, свързано с неспособността на организма да реагира правилно на твърде високи нива на кръвната захар.

В същото време зависимостта от сладкото се проявява не само на физическо, но и на емоционално ниво. Яденето на захарни храни задейства освобождаването на хормона, който възнаграждава допамина - което буквално подобрява настроението. Ето защо е толкова трудно да откажете сладкиши.

// Какво е абсолютно забранено да се яде с диабет?

Какво е абсолютно забранено да се яде с диабет

Излишъкът от рафинирани въглехидрати в диетата е един от ключовите проблеми в съвременната диета. Статистиката показва, че средният руснак консумира 3 пъти повече захар от нормата - което често е основната причина за захарен диабет тип 2.

Препоръките на Световната здравна организация се свеждат до факта, че максималното количество захар в диетата на хората БЕЗ диабет не трябва да надвишава 7-8% от общия калориен прием2. Това обикновено е по-малко от 50 грама захар (включително добавена към храната).

Повечето видове сладкиши (бонбони, сладкиши, бисквитки, вафли, кифли и други печени изделия) са най-малко половината от захарта или свързани бързи въглехидрати. Употребата на такива храни е строго забранена при наличие на диабет.

Ултра обработена храна

Отделна категория заема т. Нар. „Ултрапреработена храна“. Терминът е предназначен да допълни и разшири концепцията за бързо хранене - ако всички знаят за опасностите от пържени картофи и чипс, тогава рядко някой си мисли, че хранителният профил на сладоледа не се различава много от пицата.

Такива храни съдържат излишък от наситени мазнини, рафинирани въглехидрати (както чиста захар, така и най-висококачественото пшенично брашно, пречистено от фибри) и сол. При наличие на диабет тези съставки трябва да бъдат строго ограничени.

Хляб, тестени изделия и изделия от брашно

Хляб, тестени изделия и изделия от брашно

Въпреки че смилането е една от най-старите форми на обработка на зърно, рафинираното брашно се появява едва през 18 век. Основната причина за премахването на черупката са бактериите - първокласното брашно може да продължи по-дълго (както на рафта, така и по време на доставката до магазина).

Всъщност именно рафинираното пшенично брашно дава възможност за печене на въздушни хлябове и деликатни десерти. Фибрите обаче се отстраняват с черупката - в резултат бялото брашно драстично повишава нивата на кръвната захар. Това е опасно и крайно нежелано при захарен диабет.

Гликемичен индекс

Гликемичният индекс е показател, свързан със скоростта на усвояване на въглехидратите, съдържащи се в хранителния продукт. Колкото по-висок е GI на храненето, толкова по-бързо въглехидратите, включени в състава му, се превръщат в глюкоза в кръвта - което може да доведе до изобилие от производство на инсулин.

От друга страна, гликемичното натоварване играе роля - и това зависи от размера на порцията. В крайна сметка не само гликемичният индекс е важен, но и количеството на изядените въглехидрати.

Хлебни единици

Единицата хляб е параметър, който улеснява контрола на дозата инсулин, необходима при захарен диабет. Една единица хляб е равна на средно парче хляб, чаша мляко или супена лъжица зърнени храни (преди готвене) - около 10 г въглехидрати под формата на нишесте и 2 г фибри.

Познавайки индекса на хляба на продукта, можете приблизително да изчислите необходимата доза инсулин - за усвояване на една единица хляб са необходими от 0,5 до 4 единици инсулин. По-точна цифра се определя въз основа на гликемичния индекс на консумираните въглехидрати.

Какви плодове не са разрешени за диабет?

Какви плодове не са разрешени за диабет?

Първо, нека ви напомним, че при наличие на захарен диабет е забранено използването на плодови сокове - както прясно изцедени, така и разтворени сокове от торбичка. Средно една чаша сок съдържа до 30-40 г захар, което покрива 90% от максималния дневен прием за хора без диабет.

На второ място, необходимо е да се ограничи консумацията на плодове с високо съдържание на въглехидрати в състава - на първо място, банани, ананаси, дини, пъпеши, манго, фурми, смокини и стафиди. Забранени са и сушените плодове - основният компонент в състава им е захарта.

От друга страна, наличието на диабет не означава автоматично забрана за консумация на плодове - препоръчително е само да се вземе предвид съдържанието на бързи въглехидрати (и следователно размерът на порцията). Диетолозите подчертават, че пълното отхвърляне на плодовете е рисковано решение от здравна гледна точка.

***

Да бъдеш диагностициран с диабет тип 2 означава да ограничиш максимално бързите въглехидрати, захар и рафинирани храни. Яденето на плодове е добре, но в малки количества - и ако това не противоречи на съвета на Вашия лекар.

Източници на данни:

  1. През 2018 г. руснаците надвишиха нивото на консумация на захар два пъти, връзка
  2. „Диетични насоки за американци“, издание 2020-2025, pdf