Какъв трябва да бъде пулсът по възраст: мнението на учените от LEAD

В древни времена много народи обръщали специално внимание на пулса: вярвало се е, че слушайки сърдечния ритъм, може да се разбере от какво е болен човек и как да му се помогне. Пулсът наистина може да каже много и е важно да го следите. Например, по време на физическа активност, ефективността на тренировките и скоростта на изгаряне на мазнини ще зависи от сърдечната честота. Ще ви кажем как правилно да измервате сърдечната честота и каква трябва да бъде тя за хора от различни възрасти.

Какъв трябва да бъде пулсът по възраст: мнението на учените от LEAD
Какъв трябва да бъде пулсът по възраст: мнението на учените от LEAD

Как да измервате сърдечната честота правилно?

Сърдечният ритъм има няколко характеристики:
честота: броят на ударите в минута;
ритъм: интервалите между ударите, ако те са различни, тогава сърдечният ритъм е аритмичен;
скорост: характеризира спад или повишаване на кръвното налягане, отклонението се счита за твърде бавно или твърде бързо;
напрежение: силата, с която да се натисне артерията, за да се спре пулсацията;
пълнене: обемът на кръвта в артерията на върха на пулсовата вълна.

Можете да усетите пулса в няколко точки на тялото. Ето основните:

вътрешна страна на китката, под палеца (радиална артерия); слепоочна област (темпорална артерия); подколенна гънка (подколенна); гънка в кръстовището на таза и долния крайник (бедрена кост); вътрешна страна в лакътя (рамо); врат под дясната странична челюст (сънлив).

За да измерите пулса, трябва да поставите три пръста върху пулсиращата вена и да натиснете здраво. Бройте една минута на часовника и пребройте броя удари през това време.

Какъв трябва да бъде пулсът на здравия човек?

Пулсът зависи от много състояния, включително възраст, начин на живот, здравословно състояние. Следователно за всички нормата в покой ще бъде различна. Резултатите от изследванията показват, че младите хора са склонни да имат по-висока сърдечна честота: например средната стойност за 18-20 години е около 81,6 удара в минута. С възрастта тя намалява: за 61-70 години - около 73 удара в минута.

Като цяло, здравословен диапазон за деца под 18 години се счита за 70-100 удара в минута, а за хора над 18 години, 60-100 удара в минута.

Какво е максималният пулс?

Максималният пулс е най-високият пулс по време на тренировка. Можете да изчислите прогнозния си максимален пулс, като използвате формулата:
220 - вашата възраст = максимална сърдечна честота.

Например за човек на 40 години индикаторът ще бъде 180 удара в минута. Това е най-простият, но и най-малко точен метод за изчисляване: той не взема предвид пола, наличието на заболявания и други характеристики. Има по-сложни формули, но най-надеждният метод е да се подложи на медицински тест на специално оборудване.

Как да изчислим оптималната зона на сърдечния ритъм?

Максималната сърдечна честота помага да се определи оптималната зона на сърдечната честота за упражнения: ако поддържате пулса си в този диапазон по време на тренировка, можете да постигнете най-голям ефект и да намалите риска от нараняване. При равни други условия, оптималната зона на сърдечната честота за здрав човек е 60-80% от максималната сърдечна честота. Въпреки това, в някои случаи лекарят може да препоръча спазване на 50%. А що се отнася до тренировки с висока интензивност като HIIT, оптималната зона може да се измести до 85%.

За да проверите дали тренирате в зоната си на оптимален пулс, направете почивка и измерете пулса си. Ако е под оптималното, увеличете натоварването. За удобство можете да използвате интелигентни часовници или специални фитнес гривни: някои от тях помагат да се проследи не само сърдечната честота, но и други показатели, например броят на изгорените калории.