Как вегетарианската диета влияе на холестерола?

Как вегетарианската диета влияе на холестерола?

Как вегетарианската диета влияе на холестерола?
Как вегетарианската диета влияе на холестерола?

Високите нива на холестерол, особено "лош холестерол" и триглицериди, са свързани с повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето.

Следователно за някои хора понижаването на нивата на холестерола е важно за поддържане на здравето.

Интересното е, че изследванията потвърждават, че вегетарианската и веганската диета могат да помогнат за намаляване на общия и лошия холестерол в кръвта. Те обаче предупреждават също, че връзката с добрия холестерол не е най-добрата.

Прочетете, за да разберете какви са ефектите от вегетарианската диета върху холестерола и защо изследователите казват, че помагат за понижаване на лошия холестерол.

Вегетарианските диети понижават холестерола

Вегетарианските диети понижават холестерола

Думата холестерол е широко понятие и често обърква много хора. Така че, преди да мислите за повишаване или понижаване на холестерола, първо трябва да разберете за какво говорим.

От една страна, нивата на общия холестерол (TC), лошия холестерол (LDL) и високите триглицериди са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, така че при тези стойности е по-добре да ги намалите.

От друга страна, нивата на HDL или добър холестерол могат да бъдат полезни за сърдечно-съдовата система и неговите стойности са свързани със защитни функции, така че повишаването на този тип холестерол е нещо желателно.

Сега, как вегетарианската диета влияе на различните видове холестерол?

Според преглед, публикуван от Американската сърдечна асоциация, вегетарианските диети могат ефективно да понижат нивата на всички видове холестерол. (1)

В това проучване се наблюдава значително намаляване както на добрия, така и на лошия холестерол и триглицеридите при участниците, които ядат вегетарианска диета.

Друг преглед гласи, че вегетарианците и ядещите риба са склонни да имат по-нисък ИТМ , кръвно налягане и нива на холестерол и твърдят, че има вероятност тези фактори да намалят риска от сърдечни заболявания. (3)

Авторите предполагат, че вегетарианските диети имат положително въздействие върху телесното тегло, както и общото здравословно състояние, което може да помогне за регулиране на плазмените липиди.

Друго проучване, публикувано от British Medical Journal, посочва, че в контекста на редовни физически упражнения строгите вегетариански или веган диети могат да намалят прекомерно добрия холестерол. Според изследователите това може да се счита за нездравословен фактор. (две)

Така че вегетарианството помага ли за понижаване на холестерола?

Като цяло, нито едно проучване не предоставя достатъчно доказателства, че хората трябва да преминат към вегетарианска или веганска диета поради причини с висок холестерол.

Тоест възможно е да имате нормални нива на холестерол независимо дали ядете месо или не.

Въпреки това твърде много студени разфасовки, хамбургери, некачествени меса и твърде много захар вероятно ще повишат значително нивата на лошия ви холестерол.

Освен това хората, които се хранят с диета, богата на ултрапреработени храни, както вегетариански, така и месни, са склонни да имат по-висок риск от метаболитни нарушения, тясно свързани със здравето на сърцето.

Така че, за да избегнете възможни сърдечни заболявания, независимо дали избирате вегетарианска или месоядна диета, важно е да контролирате храни с излишна захар, транс- мазнини и наситени мазнини .

В допълнение, добра мярка за тези, които имат хипертония, е да проверяват редовно кръвното си налягане и нивата на холестерола.

Други причини за висок холестерол

Също така е важно да се признаят ограниченията на изследванията и намесата в стойностите на холестерола и причините, различни от приема на месо или зеленчуци.

Въпреки че изследователите се опитват да отчетат повечето потенциални фактори, които влияят на холестерола, те не могат да обяснят всичко.

Например, вегетарианците са по-млади от месоядците, по-активни са и са по-малко склонни да пушат. Освен това е известно, че влиянието на гените върху производството на лош холестерол е високо.

  • Лоша диета Яденето на наситени мазнини и транс-мазнини, намиращи се в крекери, пуканки може да повиши нивото на холестерола. Други храни, като деликатесни меса и пълномаслени млечни продукти, също ще повишат холестерола в кръвта.
  • Затлъстяване. Индексът на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече ви излага на риск от висок холестерол.
  • Липса на упражнения. Упражненията спомагат за увеличаване на HDL или „добрия“ холестерол на тялото ви, като същевременно увеличават размера на частиците, които съставляват LDL или „лошия“ холестерол, което го прави по-малко вредно.
  • Пушене . Пушенето на цигари уврежда стените на кръвоносните Ви съдове, което ги прави по-склонни да натрупват мастни натрупвания. Пушенето също може да понижи нивото на HDL.
  • Възраст . Тъй като химията на тялото ви се променя с напредването на възрастта, рискът от висок холестерол се увеличава. Например, с напредването на възрастта черният ви дроб става по-малко способен да премахва лошия LDL холестерол.
  • Диабет. Високата кръвна захар допринася за по-високи нива на опасен тип холестерол, наречен липопротеин с много ниска плътност (VLDL) в допълнение към по-ниския HDL. Високата кръвна захар уврежда и лигавицата на артериите.

ПРОДЪЛЖИ

Вегетарианските диети помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите. Въпреки че те също могат да намалят HDL или добрия холестерол.

Проучванията показват, че най-важното нещо, за да имате здравословни стойности на холестерола, е да избягвате рафинирани въглехидрати и храни с лошо качество на мазнините.

Както спазването на здравословна вегетарианска диета, така и включването на месо в умерени количества е полезно за понижаване на холестерола. Въпреки че, разбира се, много хора избират вегетарианска диета предимно по етични причини, а не поради здравословни причини.

ПРЕПРАТКИ

  1. Ефекти от вегетарианските диети върху липидите в кръвта: систематичен преглед и мета - анализ на рандомизирани контролирани проучвания. Източник
  2. Вегетариански диети, заедно с редовни упражнения: Въздействие върху нивата на липопротеините на холестерол с висока плътност сред тайванските възрастни. Източник
  3. Рискове от исхемична болест на сърцето и инсулт при месоядците, ядещите риба и вегетарианците в продължение на 18 години проследяване: резултати от проспективното проучване на EPIC-Оксфорд. Източник