Как тренировките променят тялото - и колко време отнема изграждането му?

Колко бързо тренировките променят тялото - и колко време отнема изграждането му?

Как тренировките променят тялото - и колко време отнема изграждането му?
Как тренировките променят тялото - и колко време отнема изграждането му?

Въпреки че ползите от редовните упражнения се изразяват в промени в много метаболитни параметри, за повечето хора загубата на тегло и наддаването на тегло представляват най -голям интерес. Но колко бързо човек може да изгради мускули - или да отслабне?

По -рано Zasporta.com писа, че максималната цифра за отслабване е 1 кг на седмица - и е трудно да отслабнете по -бързо, без да навредите на здравето си. Що се отнася до мускулния растеж, просто не съществува нито една цифра - обаче учените са готови да говорят как точно спортът променя метаболизма.

// Как се променя тялото по време на тренировка?

Как се променя тялото по време на тренировка?

Повечето хора с практически опит в отслабването и натрупването на мускули са съгласни, че отслабването обикновено е по -лесно от натрупването. В допълнение, визуалният ефект от тренировките за изгаряне на мазнини се появява по -бързо от силовите тренировки за увеличаване на мускулната маса.

Ролята играе фактът, че при същата маса обемът на мускулните влакна и мазнините се различава почти 2 пъти - тоест загубата на 1 кг мазнини е визуално по -забележима от набор от 1 кг мускули. Освен това, заедно с мазнините, излишната течност често напуска тялото - което също влияе върху възприемането на обема.

Експертите казват, че всеки забележим ефект от силовите тренировки се появява едва след 6-8 седмици - а скоростта на наддаване на тегло е около 10 пъти по -ниска от скоростта на отслабване. Очевидно това е основният проблем на новодошлите - те просто не искат да чакат и губят мотивация.

Ползите от спортуването

Ползите от редовните упражнения могат да бъдат обобщени в следните категории:

  1. Основният метаболизъм се ускорява и тялото започва да гори повече калории дори в покой - поради тази причина тренировките за мускулен растеж изискват повишено хранене.
  2. VOmax се увеличава и консумацията на кислород се увеличава, стимулирайки сърдечно -съдовата система - докато при хора без спорт, тези показатели намаляват с около 10% всяка година.
  3. Увеличава се костната маса - тоест растат както мускулите, така и до известна степен костите. Това не само променя формата и стойката, но също така помага на тялото да старее по -бавно.
  4. Нормализира се (или се повишава) хормоналното ниво - тренировките могат да увеличат производството на тестостерон, като в същото време нормализират тъканния отговор към глюкозата и инсулина.
  5. Развиват се скелетните мускули и съединителната тъкан - пряко засягащи увеличаването на силата и най -важното - мускулния обем.

Колко бързо растат мускулите?

Колко бързо растат мускулите?

Когато се говори за натрупване на мускули чрез силови тренировки, е необходимо да се разделят краткосрочното и дългосрочното. Например, мускулният обем обикновено се увеличава веднага след тренировка - докато отнема време, за да се постигне стабилен резултат.

Всъщност скелетните мускули са най -адаптивният тип тъкан в човешкото тяло. Силовите тренировки активират процесите на хипертрофия, водещи до увеличаване на броя на клетките в мускулите, както и до увеличаване на техния обем (включително чрез увеличаване на запасите от гликоген в саркоплазмата).

Изследователите обаче са изключително предпазливи при определянето на "типичния" темп на растеж на мускулите - това зависи от генетиката, възрастта и тренировъчния опит. Интересното е, че начинаещите могат да увеличат мускулното тегло по -бързо от професионалистите - но това се отнася само за основния набор от маса.

// Прочетете повече:

Правила за наддаване на тегло

На първо място, увеличаването на мускулната маса е възможно само когато скоростта на синтеза на мускулен протеин надвишава скоростта на неговото разпадане. Тоест, важно е не само да спортувате правилно, но и да консумирате достатъчно хранителни вещества, за да попълните загубите и да осигурите растеж.

Второ, въпреки че упражненията за съпротива стимулират достатъчно силно хипертрофията на мускулните клетки, напредъкът на тези процеси е относително бавен - обикновено са необходими няколко седмици или месеци, за да станат очевидни и визуално забележими.

Интересното е, че дори една тренировъчна сесия стимулира 2 допълнителни синтеза на протеини в рамките на 2-4 часа след края му - и освен това процесите могат да бъдат активни в продължение на 24 часа.

Ефекти от упражненията върху стойката и физиката

Ефекти от упражненията върху стойката и физиката

Хиропрактикът Томас Майърс в книгата си "Анатомични влакове" обяснява, че традиционното разделяне на тялото на 600 независими мускула е грешка. Сегашната позиция е, че имаме един мускул в 600 фасциални джоба, обединени в една мрежа.

С други думи, мускулите сами по себе си изобщо не се прикрепят към костите (както вярват хората без познания по анатомия) - фасцията е прикрепена към костите. Той, подобно на паяжина, сплита мускулни влакна, преминавайки около мускула, както и през него.

Освен това формирането на поза се основава на равномерното засягане на предната и задната повърхност на фасцията (вижте илюстрацията по -горе). Коремните мускули са свързани с мускулите на предната част на бедрото - и се балансират от свързаната работа на мускулите на гърба и бедрата.

Защо силовите тренировки са важни?

Силовите тренировки, като задействат хипертрофични процеси и активират мускулния растеж, едновременно развиват сухожилия и фасции - помагайки на скелета да поддържа по -равномерно натоварването. Също така е важно фасцията да е свързана като буквата Х - горната част на лявата половина на тялото е свързана с долната част на дясната половина.

В опит да се изпомпва определена мускулна група възможно най -бързо (например ръцете или гърдите), липсва разбиране за много физиологични процеси - които могат да причинят както спортна травма, така и да демотивират последващите спортове.

Дори ако телесното ви тегло не се е увеличило през първите 2-3 месеца от силовите тренировки, това е напълно нормално и дори очаквано. Упражнението променя метаболизма доста бавно (но задълбочено) - погрешно и дори опасно е да се очаква прекалено бърз резултат.

***

Първото правило за увеличаване на мускулите е да се развие редовен навик за упражнения. Често скоростта на мускулен растеж е няколко пъти по -ниска от скоростта на възможно отслабване - и всеки забележим резултат от силовите тренировки може да се появи едва след 6-8 седмици (което често демотивира начинаещите).

Информация само за информационни цели. Силовите тренировки могат да бъдат противопоказани при хора с определени медицински състояния. Консултирайте се със специалист.

Източници на данни:

  1. Как упражненията променят тялото ви след ден, седмица, месец, година, източник
  2. Как растат мускулите?, Източник