Как работи метаболизмът, защо някои имат бърз метаболизъм, докато други имат бавен, възможно ли е да се ускори метаболизмът?

Всяка година все повече хора си задават въпроса за правилното хранене и здравето като цяло. Един от аспектите, за които хората първо мислят, е метаболизмът. Вярно е, че не всеки разбира как работи и защо е необходим. Възможно ли е да ускорите или забавите метаболизма, защо е бавен за някого и бърз за някого, как да отслабнете с бавен метаболизъм?

Как работи метаболизмът, защо някои имат бърз метаболизъм, докато други имат бавен, възможно ли е да се ускори метаболизмът?
Как работи метаболизмът, защо някои имат бърз метаболизъм, докато други имат бавен, възможно ли е да се ускори метаболизмът?

Какво представлява метаболизмът и за какво е той?

Просто казано, метаболизмът или метаболизмът е колко енергия изразходва тялото ежедневно, за да живее. Ако консумацията на енергия е по-голяма от разхода, мастната маса започва да се увеличава - и обратно.

Метаболизмът може да бъде разделен на базален (разход на енергия по време на нормална жизнена дейност), извън тренировка, тренировка и разграждане на храната.

Базалният метаболизъм (Basal Metabolic Rate) се изчислява по формула:

мъже: 66 + (13,7 X телесно тегло в кг) + (5 X височина в см) - (6,8 X възраст в години);
жени: 65 + (9,6 X телесно тегло в кг) + (1,8 X височина в см) - (4,7 X възраст в години).

Можете също така да проведете анализ на биоимпеданса на телесния състав; в много фитнес зали има специално оборудване за това.

Базалният метаболизъм не се различава много през целия живот. За жените е около 1200-1500 ккал, за мъжете - около 1700 ккал.

Защо някои имат бърз метаболизъм, докато други имат бавен?

Като цяло метаболизмът намалява или се повишава поради допълнителна тренировъчна активност (NEAT). Разходки, почистване на къщата, танци до печката, игра с децата - засилвате метаболизма си. Поради това изглежда, че метаболизмът на някого е бърз, докато на някой е бавен. Ако прекарате цял ден на лаптопа си или вземете такси вечер вкъщи, метаболизмът ви няма да бъде висок.

Освен това метаболизмът на мъжете и жените е различен поради различния растеж и мускулна маса. Трябва да се отбележи, че с възрастта активността извън тренировката естествено намалява, мускулите стават по-малки и метаболизмът се забавя.

Можете ли да ускорите или забавите метаболизма си?

Можете да промените метаболизма си. За да направите това, е необходимо да увеличите активността извън тренировката и да измерите процента на мускулна маса. Но няма продукти, които ускоряват метаболизма - това е мит. Има такива, за разграждането на които тялото изразходва повече енергия, отколкото те съдържат. Но пълният процес на храносмилане е около 3% от общия метаболизъм. Така че това изобщо не са значителни цифри.

Освен това бързият метаболизъм изобщо не е гаранция за ефективно отслабване. Можете да отслабнете във всеки случай, ако правилно съставите диета и план за обучение.

метаболизъм

Не говорете лошо за тялото си и метаболизма, по-специално, закачете етикети като "добър" или "лош" метаболизъм. При здравословен начин на живот основното е да се чувствате здрави. А всичко останало са само нюанси.

Прочети още: