Как пушенето влияе върху паметта и мозъчната функция на човек, ефектите на никотина върху мозъка и неговите функции

Какво се случва с паметта, когато спрете да пушите? И обратими ли са тези ефекти. Как отказването от тютюнопушенето влияе на паметта?

Как пушенето влияе върху паметта и мозъчната функция на човек, ефектите на никотина върху мозъка и неговите функции
Как пушенето влияе върху паметта и мозъчната функция на човек, ефектите на никотина върху мозъка и неговите функции

Вече писахме какво се случва с тялото след отказ от цигари. Но все още имате въпроси, затова днес попитахме експерт за влиянието на пристрастяването върху паметта. Както се оказа, цигарите лишават човек не само от здраве, но и от спомени. Без фантазия – учените казват, че пушачите помнят информацията по-зле и решават сложни проблеми с 20% по-бавно от непушачите.

Цигареният дим се състои от хиляди съединения, много от които са токсични за мозъка.

Пушенето влошава ли паметта?

Начинът на живот влияе върху работата на мозъка, а пушенето наистина влошава паметта. Цигарите намаляват когнитивните способности – тези, които ви позволяват да мислите, да учите, да помните. Пристрастяването също така нарушава умствената гъвкавост, умение, което ни позволява бързо да се адаптираме към промяната. Обща интелигентност, скорост на учене и обработка на паметта, внимание - всички тези процеси също са уязвими от тютюневия дим.

Учените отдавна изследват връзката между тютюнопушенето и различните заболявания. Например вече е доказано, че цигарите водят до деменция – деменция, която се характеризира със загуба на паметта и намаляване на когнитивните функции на мозъка. Проучванията показват, че тютюнопушенето засяга почти всички области и структури на мозъка, както и краткосрочната и дългосрочната памет.

Защо се случва това?

Цигареният дим се състои от хиляди съединения, много от които са токсични за мозъка, сърдечно-съдовата и белодробната система. Пристрастяването увеличава мозъчната атрофия (намаляване и загуба на мозъчна материя). А това е индикатор за стареене на мозъка и когнитивен спад. Пушачите също имат по-високи нива на биомаркери на оксидативен стрес, които показват увреждане на мозъчната тъкан.

В резултат на това: кръвообращението се влошава, кръвоносните съдове се свиват и мозъкът е лишен от кислород. Това от своя страна увеличава производството на протеинови отлагания в мозъка, което може да доведе до болестта на Алцхаймер. И не забравяйте, че тютюнопушенето увеличава риска от много други заболявания, които влияят неблагоприятно на мозъчните структури.

Значи можете да загубите паметта си завинаги?

Учените казват, че за първи път след отказване от цигарите когнитивните способности продължават да намаляват. Но ако се откажете от пристрастяването завинаги, след 10 години паметта ще се върне на нивото на хората, които никога не са пушили. За да направите това, е важно да тренирате паметта - упражненията поне отвличат вниманието от желанието да се върнете към лошия навик. Абсолютно всяка техника ще свърши работа: от изучаване на нов чужд език и запомняне на поезия до настолни игри. Изберете това, което ви подхожда най-добре.

И не забравяйте, че всеки може да се откаже от навика да пали цигара. Ще отнеме много време, но ще видите първия резултат след 20 минути – през това време сърдечната честота намалява и се връща към нормалното. Какво да кажем за по-продължителното отхвърляне на лош навик. Не забравяйте да наблюдавате здравето си.