Как и защо захарта (и сладките) ускоряват стареенето?

Как и защо захарта (и сладките) ускоряват стареенето?

Как и защо захарта (и сладките) ускоряват стареенето?
Как и защо захарта (и сладките) ускоряват стареенето?

Проучванията показват, че излишъкът от захар и други рафинирани въглехидрати ускорява стареенето по няколко начина едновременно: унищожава колагена и причинява удебеляване на тъканите, води до повишено микровъзпаление и допринася за нарушаването на бойните механизми срещу окислителите.

По-специално, под въздействието на захарта, молекулите на протеините и мазнините в организма се подлагат на гликиране, което причинява не само по-бързо стареене на кожата, но също така влияе върху развитието на деменция и болестта на Алцхаймер. Прочетете, за да научите как захарта влияе на стареенето.

Как влияе захарта на стареенето на лицето?

Според учените образуването на усъвършенствани крайни продукти за гликиране (AGEs) се ускорява след 35 години. От тази възраст нататък отрицателното въздействие на захарта върху кожата става значително по-забележимо.

Сред основните симптоми на преждевременно стареене, свързани с излишната захар в диетата, могат да се отбележат следните прояви (2):

 • Груба и по-ярка кожа
 • Влошаване на естествения тен, поява на старчески петна.
 • Задълбочаване на бръчките над горната устна.
 • Появата на дълбоки бръчки по бузите в горната част на усмивката.
 • Отпусната кожа около скулите

Освен това излишъкът на захар в храната води до нарушаване на метаболитните процеси на хормона инсулин. Инсулинът увеличава реабсорбцията на натрий (основният компонент на готварската сол) в бъбреците, което увеличава задържането на течности и в дългосрочен план допринася за развитието на хипертония и съдови проблеми.

Ежедневни добавки за захар за по-малко остаряване

Препоръките на Световната здравна организация относно максималния прием на захар (за хора без диабет) са строги: стандартите на СЗО позволяват само 10% от дневните калории под формата на захар³.

На практика говорим за 200-250 kcal, или 50-60 g захар. Това означава не само да се използва захар в чист вид, но и в добавена форма като съставка. За сравнение, чаша кола или плодов сок съдържа около 20-30 грама захар, 50% от дневната стойност.

Колаген, стареене и захар

Колагенът и еластинът са видовете протеини, най-уязвими към вредните процеси на гликиране (и по-специално излагане на излишна захар). Именно тези протеини поддържат кожата еластична, отговорна за еластичността на тъканите и поддържане на здрав тен.

Като цяло колагенът представлява 25 до 45% от всички протеини в тялото; той е част както от косата, така и от кожата, както и от тъканите на вътрешните органи и мускулите. От 25-30-годишна възраст всяка година тялото започва да губи около 1-2% от това вещество. На 35 години на тялото липсват около 15%, а на 45 години - вече 30%.

Излишъкът от захар води до промяна в структурата на колагена: той става по-твърд (преминавайки от колаген тип 1 към колаген тип 3). Резултатът е стягане на кожата и поява на бръчки.

Слънчеви лъчи и стареене на кожата

Три ключови фактора на стареенето са оксидативният стрес (който причинява загуба на теломери в краищата на хромозомите и предотвратява правилната репликация на ДНК), натрупването на увредени протеини в тялото (дори по време на процеса на гликиране) и увреждане, причинено от UV лъчите.

По отношение на кожата на лицето, изследванията показват, че ултравиолетовите лъчи са отговорни за 90% от увреждането на кожата, което води до преждевременно стареене, (4) докато използването на защитни продукти значително намалява щетите.

Вместо това, протеиновото гликиране, причинено от консумацията на захар, влияе негативно върху способността на кожата да възстановява микроизгарянията, причинени от слънчевите лъчи, ускорявайки процеса на стареене.

Захар и мозъчна функция

Излишъкът от бързи въглехидрати във вашата ежедневна диета е свързан с проблеми с ученето, депресия и лоша памет. По-конкретно, яденето на високи дози захар намалява производството на специално вещество, известно като мозъчен невротрофичен фактор (BDNF). (5)

Без достатъчно количество BDNF човешкият мозък не може напълно да формира спомени, което води до забавяне на учебните процеси. Освен това ниските нива на BDNF намаляват способността на организма да се противопоставя на инсулинова резистентност , което може да доведе до диабет тип 2.

Други окислителни увреждания на захарта

Други окислителни увреждания на захарта

Скорошен клон от изследвания предполага, че свързаните с възрастта дегенеративни заболявания (деменция, болест на Алцхаймер и Паркинсон) също могат да бъдат свързани с прекомерна консумация на захар.

Основният токсичен ефект на гликационните крайни продукти е свързан с инициирането на омрежване между клетъчни полимерни молекули, което води до вътрешно клетъчно увреждане и смърт.

Науката вярва, че оксидативният стрес и повишените крайни продукти на гликирането инициират положителна обратна връзка, където нормалните възрастови промени се превръщат в патофизиологична каскада. (6)

ПРОДЪЛЖИ

Вредата от прекомерната консумация на захар се изразява не само в наддаване на тегло. Има много изследвания, които показват, че излишните сладкиши са свързани с диабет, хипертония, преждевременно стареене на кожата и дори по-ранното развитие на свързани с възрастта дегенеративни заболявания.

ПРЕПРАТКИ

 1. Гликация по време на вътрешно присъщо и актинично стареене на човека: изследване in vivo и in vitro модел, източник
 2. Пет признака, че захарта остарява лицето ви, източник
 3. Съвместната експертна консултация на СЗО / ФАО относно диетата, храненето и профилактиката на хронични заболявания: последици от процеса, продукта и политиката, източник
 4. Факти и статистика за рака на кожата, източник
 5. Мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) и неговата роля във функционирането на централната нервна система, източник
 6. Крайни продукти за усъвършенствано гликиране и техните RAGE рецептори при болестта на Алцхаймер, източник