Как (и къде) мазнините напускат тялото по време на отслабване - формула за изгаряне на мазнини

Как мазнините се изгарят от тялото по време на отслабване или тренировка - формула за изгаряне на мазнини

Как (и къде) мазнините напускат тялото по време на отслабване - формула за изгаряне на мазнини
Как мазнините се изгарят от тялото по време на отслабване или тренировка

В крайна сметка мазнините се състоят от молекули - и молекулите не могат да изчезнат без следа. Когато казват, че „мастните листа“, те имат предвид сложни метаболитни процеси, чиято последна точка е освобождаването на енергия от мастните депа.

Учените дори знаят формула¹, която описва процеса на изгаряне на мазнини (например по време на аеробни упражнения): C 55 H 104 O 6 + 78O 2 → 55CO 2 + 52H 2 O + топлина. Тоест можем да кажем, че крайните продукти на метаболизма на мастни киселини са въглероден диоксид, вода и енергия.

// Как мазнините изчезват при отслабване?

в крайна сметка мазнините се състоят от молекули - и молекулите не могат да изчезнат без следа. Когато казват, че „мастните листа“, те имат предвид сложни метаболитни процеси, чиято последна точка е освобождаването на енергия от мастните депа.  Учените дори знаят формула¹, която описва процеса на изгаряне на мазнини (например по време на аеробни упражнения): C 55 H 104 O 6 + 78O 2 → 55CO 2 + 52H 2 O + топлина. Тоест можем да кажем, че крайните продукти на метаболизма на мастни киселини са въглероден диоксид, вода и енергия.  // Как мазнините изчезват при отслабване?

Според изследователи¹, повечето хора вярват, че в процеса на отслабване мазнините се превръщат директно в енергия - използвана от тялото за попълване на калориен дефицит, причинен от намаляване на енергийния капацитет на храната (тоест диета) или спорт.

Както бе споменато по -горе, мазнината е молекула и законът за запазване на масата (E = mc²) отрича възможността за превръщане на материята директно в енергия. Тоест, мазнините изобщо не изчезват - а се трансформират в метаболитни странични продукти чрез редица метаболитни стъпки.

Освен това механизмът за използване на мастни киселини не се ограничава до изгарянето им - например мазнините са необходими за производството на хормони и мозъчната функция. Освен това са необходими специални ензими за разграждане на мастната клетка до състояние на свободни мастни киселини.

Формула за изгаряне на мазнини

Въпреки че пълното окисляване на типична мастна молекула (по -точно триглицерид) включва много ензими и биохимични стъпки, процесът може да бъде обобщен по следния начин:

55 H 104 O 6 + 78O 2 → 55CO 2 + 52H 2 O + енергия.

Тоест свободните мастни киселини в присъствието на кислородни молекули се превръщат във въглероден диоксид, вода и енергия - а мазнините се отстраняват чрез дишане, изпотяване и регулиране на телесната температура.

Стехиометрията показва, че пълното окисляване на 10 kg човешка мазнина изисква 29 kg инхалиран кислород, за да се образуват 28 kg CO 2 и 11 kg H 2 O.

Загуба на мазнини?

Без съмнение, когато отслабвате, мазнините равномерно напускат цялото тяло - но на практика е необходимо да се вземе предвид плътността на капилярите в местата на нейното възникване. По -специално, висцералната мазнина, натрупана в коремната кухина, трябва да бъде по -достъпна за включване в метаболитния процес.

Ето защо се смята, че при отслабване вътрешната мазнина на първо място напуска. На свой ред, подкожните мазнини (особено под формата на големи резерви по корема) често имат по -ниска плътност на кръвоносните съдове - което намалява способността за доставка на кислород.

Могат ли мазнините да се превърнат в мускули?

Въпреки че определена част от енергията, отделена по време на изгарянето на телесните мазнини, може да се използва за регенерация на мускулна тъкан (което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на мускулната маса), грешно е да се мисли3, че мазнините могат да се преобразуват директно в мускулите .

Освен това по принцип е трудно за тялото да работи в режим на комбиниране на процесите на катаболизъм (разрушаване на тъкани - например мастни отлагания) и анаболизъм (образуване на тъкани - например мускули). В първия случай е необходим дефицит в дневните калории, във втория - наличието на излишна енергия.

Как точно спортът изгаря мазнините?

Как точно спортът изгаря мазнините?

Физическата подготовка не само изгаря калории, както се счита на ежедневието. По време на тренировка сърдечната честота се увеличава - което води както до по -активна консумация на кислород, така и до ускоряване на отделянето на въглероден диоксид (и пот) по време на спорт.

В допълнение, тялото на спортиста започва да използва повече кислород не само по време на тренировка, но и по време на периода на възстановяване. Наред с други неща, редовните упражнения увеличават параметрите на максимална консумация на кислород (особено в сравнение с хора без спорт).

По този начин мазнините не се губят просто чрез „изгаряне на калории“ физическа активност - въпреки че това е част от голямата картина, трябва също така да се има предвид, че тялото на спортиста по принцип започва да използва енергия по малко по -различен начин.

***

Тъй като мазнината се състои от молекули, тя не може да се превърне директно в енергия. В крайна сметка мазнините напускат тялото чрез дишане (с образуването на CO2), както и с отделянето на пот и други течности - в резултат на сложни метаболитни процеси и със задължителното присъствие на ензими.

Информацията не е предназначена за диагностика или лечение на заболяване. За ваша безопасност, преди да започнете да отслабвате, препоръчваме да се консултирате със специалист.

Източници на данни:

  1. Когато някой отслабне, къде отиват мазнините?, Източник
  2. Къде отиват телесните мазнини при отслабване?, Източник
  3. Дали мазнините се превръщат в мускули? Какво да знаете, източник