Как храната влияе на настроението, какво да ядете, за да се развеселите?

Настроението и душевното състояние зависят от много фактори, външни и вътрешни: времето, лошата среща или липсата на сън, хормоните, нивото на физическа активност и дори това, което сте яли за закуска. Дори научните изследвания показват, че яденето на подходящи храни може да намали риска от психични заболявания като депресия.

Как храната влияе на настроението, какво да ядете, за да се развеселите?
Как храната влияе на настроението, какво да ядете, за да се развеселите?

Как храненето влияе на психичното здраве?

През 2014 г. Феличе Джака, професор в университета Deakin в Австралия, работи с колеги, за да комбинира резултатите от изследванията от различни страни.

Според професора, почти всички австралийци не могат да се придържат към основните препоръки за хранене, особено тези, свързани с консумацията на зеленчуци. Това безспорно оказва огромно влияние върху физическото здраве. Но това проучване показва, че храненето е също толкова важно за мозъчната функция и психичното здраве.

храненето влияе на психичното здраве

Екипът на професор Джейк изследва ядрено -магнитен резонанс на около 250 възрастни австралийци. След това анализирах храненето им, за да разбера дали диетата е свързана с размера на хипокампуса. Смята се, че тази част от мозъка е отговорна за ученето, паметта и настроението.

Установено е, че тези, които ядат повече пресни зеленчуци, плодове и риба, имат по -голям хипокампус в сравнение с тези, които предпочитат преработени храни и често приемат храна за вкъщи.
Освен това хранителните навици са свързани с развитието на депресия. Участниците, избрали по -здравословна диета, са по -малко склонни да имат този риск. „Все повече сме убедени, че стомахът е центърът на здравето, включително психичното“, казва професорът.

 

Като цяло хранителното поведение за нас е първият начин за взаимодействие със света, включително чрез контакт с майката. И по принцип храната в културата е много важна, така че връзката с настроението е пряка. От гледна точка на психологията, храната играе огромна роля в живота на човек, защото връзката с нея показва как човек се отнася към тялото си.

Храната наистина е много важна. С помощта на отношенията с нея може да се проследи как човек по принцип може да се напълни, да се нахрани, да си даде ресурси. Това е доста обширна тема както за разговор, така и за изследване.

 

Кой трябва да обърне специално внимание на храненето?

Храненето играе ключова роля във функционирането на мозъка през целия живот и става още по -важно с възрастта, според авторите на изследването. Според професор Джак здравословното хранене е особено важно за деца и юноши.

Кой трябва да обърне специално внимание на храненето

Освен това начинът на хранене на бременните жени може да повлияе на психичното здраве на бъдещите им деца. „Разгледахме повече от 23 000 случая в Норвегия и установихме, че децата, чиито майки са яли повече нездравословна храна по време на бременност, са по -склонни към психично нездравословно поведение през първите години от живота си“, се казва в доклада.

 

Какви храни влияят положително върху настроението?

В резултат на изследването екипът на професор Джейк установи, че следните храни имат положителен ефект върху настроението:

плодове; зеленчуци; бобови растения; пълнозърнести храни; ядки и семена; риба и други храни с омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Какви храни влияят положително върху настроението

Цялото хранене с високо съдържание на растителна храна, здравословни източници на протеини и мазнини намалява риска от психични заболявания, каза професорът. Тъй като правилното хранене като цяло осигурява на организма хранителни вещества и витамини, които са необходими за пълноценното функциониране на всички органи и по -специално на мозъка.