Как доброто хранене влияе върху продължителността на живота, как бързата храна влияе върху качеството на живот, устойчивата храна

Храненето играе важна роля за поддържане на човешкото здраве и е пряко свързано с качеството на храната, която ядем. Но храната влияе не само на тялото, но и на околната среда. Вероятно вашата диета се състои от храни, които се отглеждат, преработват и пакетират на хиляди мили. Това означава, че закуската или вечерята са оставили голям въглероден отпечатък. Какво е това явление и кои продукти са по -безопасни и по -здравословни за околната среда?

Как доброто хранене влияе върху продължителността на живота, как бързата храна влияе върху качеството на живот, устойчивата храна
Как доброто хранене влияе върху продължителността на живота, как бързата храна влияе върху качеството на живот, устойчивата храна

Какво е въглероден отпечатък?

Въглеродният отпечатък е общото количество парникови газове (включително въглероден диоксид и метан), които се образуват в резултат на нашия живот, работа и производство. Можете сами да изчислите въглеродния си отпечатък в един от многото калкулатори, например тук.

Много е трудно да се направи изчисление, като се вземе предвид цялото разнообразие от продукти и услуги. Следователно изчисленията се отнасят до тези области, където най -лесно се получават данни: комунални услуги, транспорт и храна (с изключение на съхранението и транспортирането).

Кои продукти са по -„следени“ от други?

Много компании предоставят информация за количеството емисии на парникови газове: това се отразява на тяхната инвестиционна привлекателност и конкурентоспособност.

Реджина: Колкото по -малко се обработва един продукт, толкова по -малко въглероден отпечатък оставя след себе си. Това заключение включва целия път, през който един продукт преминава от раждането си до попадането си в чинията: производство, преработка, готвене, консумация, отпадъци, консумация на вода. Ако мислите за това, което е по-здравословно за планетата и за тялото: изберете зеленчук от градината и го изяжте веднага, или вземете говеждо пържола, обвита в пластмаса, вече нарязана във фабриката, от хладилника и го запържете в тиган ? И по никакъв начин не се застъпвам да се откажа от животински продукти. Но е важно храната ви да премине през възможно най -малко стъпки за обработка, преди да се озове в чинията ви.

Наскоро публикувано проучване на Университета на Мичиган подчертава, че заместването на 10% от дневното ви говеждо и преработено месо със смес от плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и подбрани морски дарове може да намали въглеродния ви отпечатък с една трета и да добави до 48 минути „Здравословен живот.“ „На човек.

HENI, който изчислява нетната „здравословна“ или „вредна“ тежест за здравето за минути здравословен живот, е свързан с вида на консумираната храна. Така, според изследване на Мичиганския университет, яденето на хот -дог може да ви струва 36 минути „здравословен“ живот, докато една порция ядки може да ви помогне да получите още 26 минути.

Индексът е адаптация на индекса GBD, при който смъртността и заболеваемостта са свързани с индивидуалния избор на храна. За HENI, нов индекс на здравословен живот, изследователите са използвали 15 хранителни рискови фактора и резултати от GBD и са ги комбинирали с хранителните профили на жителите на Съединените щати. Продуктите с положителна оценка „добавят“ минути към „здравословен“ живот, докато продуктите с отрицателна „отнемат“.

Най -значимият белег по пътя към нашата кухня е червеното месо. Преживните животни са най -големият източник на емисии на парникови газове от селското стопанство. Те представляват до две трети от всички замърсители. Необходимо е също така да се вземе предвид интензивността на ресурсите за отглеждане и хранене на добитък, неговото клане, транспортиране и съхранение, тъй като емисиите на въглероден диоксид се случват на всеки етап. Географски почти половината от всички емисии са в Азия, където се отглеждат най -големият добитък от крави и овце.

Какви храни трябва да се режат, за да се намали въглеродният ни отпечатък?

Реджина: Разумният човек знае, че когато говорим за правилното хранене, е важно да помним за умереността. В днешната реалност е почти невъзможно напълно да се премахне употребата на преработени храни и да се придържаме към концепцията за нулеви отпадъци (английски "нулев отпадък". - Ред.) . Но ние можем да направим всичко по силите си. А именно - да се намали консумацията на храни, които имат отрицателно въздействие върху здравето и природата. Те, сред неочевидните, включват например силно преработено месо, скариди, растения, отглеждани в оранжерия. Такава храна може да бъде заменена с хранителни аналози, чиито свойства и начин на производство нямат разрушителен ефект върху планетата и тялото.

Контролът и намаляването на консумацията на червено месо може да намали количеството парникови газове в земната атмосфера. Не е нужно обаче напълно да го изоставяте. За да се компенсират загубите на енергия, ще са необходими огромни количества растителна храна: зърнени храни, зеленчуци и плодове. Природните ресурси за това са много ограничени. Функционирането на напоителни системи и синтетични продукти за растителна защита бързо неутрализират потенциалните ползи.

Основното е да подходите съзнателно към организацията на живота си. Това се отнася не само за храненето, но и за други области. Знайте кога да спрете, не се сблъсквайте с фанатизъм и крайности!