Как да забавим стареенето.Антиейдж и упражнения.

Бъдете във форма и млади - ако тренирате достатъчно, стареенето ще се забави!

Как да забавим стареенето.Антиейдж и упражнения.
Как да забавим стареенето.Антиейдж и упражнения.

Бъдете във форма и млади - ако тренирате достатъчно, стареенето ще се забави!

Живеем в общество, което надгражда младостта, затова, бихме посочили: няма нищо лошо в остаряването, това е естествен процес. Всъщност можем да кажем, че този, който остарява, защото е жив, се е справил добре! Важно е обаче да можем да извлечем още повече от себе си на всяка възраст, а спортът например е чудесен начин да забавим процесите. Това е не само проблем със суетата, но и здравен проблем.

Антиейдж и упражнения

С течение на времето теломерите стават все по-кратки, което прави тялото уязвимо. С упражнения обаче този процес може да бъде забавен, като сравнително скорошно проучване от 2016 г. подчертава, че умерено интензивната физическа активност възпрепятства съкращаването им.

Следователно, опростени, клетките получават защита и помощ чрез движение, което им помага да поддържат младостта си и процесът на стареене всъщност спира. Нещо повече, добрата новина е, че всичко, което трябва да направите, е да спортувате редовно: можете да активирате отново защитата си всеки път!

Как трябва да се тълкува това?

Очевидно не е така, че бръчките да се абсорбират в резултат на спорт, а по-скоро означава, че тялото остава младо, годно, здраво. Разбира се, не трябва да се забравя и ефектът от движението отвън, защото при редовно трениране съединителните тъкани стават по-силни и доброто състояние на мускулите води до по-твърда цялостна картина.

Колко, какъв вид спорт е идеален?

Не прекалявайте, не изкормвайте тялото си! Най-добре е да упражнявате 2-3 пъти седмично по-интензивно, а в останалите дни тренирайте с по-ниска до средна интензивност за 30-50 минути. Това ще предотврати преждевременно стареене поради заседнал начин на живот или ще забави самия процес. Страхотен избор например ...

  • Колоездене,
  • джогинг,
  • плуване,
  • целенасочено обучение с личен треньор,
  • инфрачервено колоездене,
  • упражнения за разтягане.

Как може да се разшири ефектът против стареене?

Днес в превенцията на стареенето преобладават две насоки: едната е научната линия, която работи с високо съдържание на активни съставки, а другата е напълно лишена от токсини и изкуствени вещества. Те могат да се появят не само в козметичните продукти, но и в целия начин на живот, например в:

Хранене: Подхранвайте тялото си с храни от естествени, чисти източници, тъй като това ще се вижда на кожата ви.
Елиминирайте токсините: откажете цигарите, намалете до минимум консумацията на алкохол и яжте сладкиши. И забравете за изкуствените съдове!
Детокс: При редовно изпотяване можете да отделите много вещества, които, ако останат вътре, ще увредят тялото ви и също така ще ускорят стареенето. Това включва не само сауната, но и изпотяването, причинено от упражнения!

Връзката между движението и психическата младост

Физическата активност помага и за поддържане на психическа свежест, тъй като изисква внимание, самоконтрол и постоянство. Който осъзнава в себе си, че е способен на всичко това и че физическото му тяло е силно и годно, става много по-малко наясно с течението на времето.