Как да увеличим серотонина без лекарства? - Естествени храни и добавки

Как да увеличим серотонина без лекарства? - Естествени храни и добавки

Как да увеличим серотонина без лекарства? - Естествени храни и добавки
Как да увеличим серотонина без лекарства? - Естествени храни и добавки

Серотонин - какво е това и как да го увеличите?

Серотонинът е един от най-важните невротрансмитери за щастие. Този хормон играе основна роля в регулирането на настроението. Хроничната синтеза на ниско съдържание на серотонин е една от основните причини за депресия и тревожност.

Всъщност целта на повечето антидепресанти е временно повишаване на серотонина. Това обаче не е единственият начин да го постигнете, увеличаването на серотонина е възможно без употребата на лекарства.

Следващата статия описва ефективни натурални храни и добавки за повишаване на серотонина

Причини и последици от ниския серотонин

Причини и последици от ниския серотонин

Определянето на причините, които понижават този хормон и какви храни му влияят, е ключът към повишаването на нивата му.

Например увеличаването на серотонина при стресови ситуации е наистина невъзможно. Нещо, което със сигурност всички сме успели да забележим, е как настроението ни се променя в стресова ситуация, усмивката избледнява за секунди.

Това се обяснява, защото синтезът на серотонин намалява, когато производството на кортизол се увеличи. С други думи, има хормони, които действат по обратния начин.

Основните последици от ниските концентрации на серотонин са: повишена агресивност, внезапни промени в настроението и затруднения във връзката. Това се обяснява поради увеличаване на активността на фронталната зона на кората. (3)

Според Елена Байксаули, известен психолог от университета във Валенсия, липсата на човешки взаимоотношения и разбиране за света около нас е една от основните причини за ниския серотонин и окситоцин .

Като решение тя предлага не само поддържане на непрекъснато и трайно физическо и психическо влечение към друг човек. Но опитайте се да отговорите на въпроса: Какъв е смисълът на живота?

Според Baixaulli, разширяването на разбирането за това как работи нашият мозък и комбинирането му със силна емоционална връзка може да увеличи значително серотонина.

Това очевидно изключва дейността на амигдалата, частта от мозъка, свързана с негативни емоции като страх. (3)

Храни за повишаване на серотонина

Учените го формулират по по-практичен начин: повишават естествено серотонина, с акцент върху храната. Какво казват те?

Според учените триптофановите храни са ключът към повишаването на серотонина. (4) (6) (7). Когато триптофанът не е наличен в организма, той не може да синтезира хормона.

Преди да ядете храни с триптофан, трябва да се знае, че те са ефективни при регулирането на нивата на серотонин, когато нивата им са ниски. Да не ги увеличава, когато са в норма.

Препоръчителният дневен прием на триптофан е около 250 mg на ден на човек, въпреки че до 6 грама могат да се използват за повишаване на серотонина.

В проучване, публикувано в Journal of Psychopharmacology (5), са докладвани резултати до 40% при повишаване на серотонина при добавяне на мишки с триптофан.

Както и значителни стойности (26%) са регистрирани при снабдяване на животните с триптофан след високи дози MDMA.

Въпреки че проучването предполага по-нататъшен напредък в познаването на връзката между храните и добавките с триптофан за повишаване на серотонина.

Учените предлагат използването на хидролизиран триптофан като възможен изход и алтернатива на психотропните лекарства. По-специално като лечение на постдепресия след употребата на симптоматични лекарства като екстази.

Шоколадът служи ли за повишаване на серотонина?

Има мит, че шоколадът е способен да повишава серотонина. Какво казват изследванията?

Изследване, публикувано в мрежата JAMA (8), посочва, че някои видове шоколад са способни индиректно да повишават серотонина.

Учените обясняват, че комбинацията от въглехидрати с триптофан кара концентрацията на тази аминокиселина да влезе в мозъка и да стимулира моментното производство на този хормон.

За разлика от това, проучване в Journal of Affective Disorders (7) заявява, че ефектите от консумацията на шоколад върху увеличаването на серотонина са краткотрайни. Според тях, когато шоколадът се консумира като метод за лечение на психологически разстройства, има повече шансове за удължаване на навика, отколкото за спиране на симптомите на депресия.

Накратко, яденето на шоколад е в състояние да увеличи мигновено серотонина, без да го регулира трайно. Принципът работи, когато в диетата липсват храни с триптофан.

Въпреки че това е добра стратегия, когато преминавате през временна емоционална ситуация, тя не трябва да се разглежда като решение на проблема.

Естествени добавки за повишаване на серотонина - силимарин

Повечето фармацевтични лекарства действат чрез регулиране на механизмите на синтез на серотонин и норепинефрин. Въпреки че са ефективни и могат бързо да повишат серотонина, те често имат дълъг списък от странични ефекти.

Търсенето на естествени добавки, които да ги заменят, е повдигнато от някои учени като добра стратегия за повишаване на естествения серотонин.

В допълнение към по-малко странични ефекти, билковите и билковите лекарства са склонни да имат по-ниска цена, като по този начин се налагат на пазара.

Потвърдено е, че някои лечебни растения като силимарин могат да повишат значително серотонина. (две)

Очевидно някои съединения, присъстващи в силимарин, взаимодействат със серотониновите рецептори. Поради тази причина те са ефективни за увеличаване и регулиране на тази молекула.

Лошата новина: леченията за повишаване на серотонина с лечебни растения като силимарин имат синергични ефекти с някои видове антибиотици. (две)

В обобщение, вярно е, че има естествени лечения за повишаване на серотонина без синтетични лекарства, силимаринът е един от тях. Важно е обаче да знаете, че всички лечения (естествени или не) трябва да се извършват под наблюдението на професионалист. Особено опасно е да се самолекувате, когато става въпрос за психично здраве.

Липса на витамини и нисък серотонин

Липсата на витамини е пряко свързана с ниско ниво на серотонин. Витамините, които влияят най-много на настроението, са витамин D и витамини от група В. Например, витамин B3 например е от съществено значение за синтеза на серотонин и мелатонин .

Витамин D е един от основните мастноразтворими хранителни вещества, които тялото произвежда заедно с ефекта на UV лъчите. Консумацията на витамин D в капсули се препоръчва за онези хора, които живеят в райони, където дните със слънчев сезон се броят през зимата.

Липсата на витамин D е често срещана през студените сезони. Всъщност това е една от основните причини за депресия поради хранене. Липсата на този витамин отслабва имунната система и ускорява репродукцията на раковите клетки . (1) Включването на витамин D чрез храната е от съществено значение за естественото повишаване на серотонина.

Серотонин и наддаване на тегло

Серотонинът играе основна роля в регулирането на телесното тегло. Всъщност пряката връзка между нивата на серотонин и желанието за ядене се потвърждава вече повече от 30 години. (4) Факт, който обяснява защо лекарствата, които стимулират освобождаването на серотонин (като MDMA), карат човек да губи интерес към храната.

Последните проучвания са открили специфични рецептори, свързани с апетита и наддаването на тегло чрез серотонин. (4,5) Такива проучвания все още не са категорични за това как да се увеличи серотонинът за регулиране на телесното тегло. Те обаче заявяват, че е необходимо да се заяви, че храни с триптофан не трябва да липсват в диетата.

ПРОДЪЛЖИ

 • Серотонинът е един от най-важните невротрансмитери. Нормалните нива на серотонин са свързани с по-добро чувство за благосъстояние.
 • Как да увеличим серотонина без лекарства? Избягването на липсата на витамини, стресови ситуации, лош сън, социална изолация, използването на синтетични наркотици е първото нещо, което трябва да се направи.
 • Храните с триптофан са ефективни за повишаване на серотонина, когато липсва. Храни с висока концентрация на аминокиселина.
 • Настоящите изследвания не са съгласни дали черният шоколад е добър начин за повишаване на серотонина или не. Те обаче не го поставят като решение на проблема.
 • Силимаринът е лечебно растение с потенциални ефекти за повишаване на естествения серотонин. Въпреки че предстоят още изследвания, това може да бъде бъдеща алтернатива на лечението с психотропни лекарства и други синтетични лекарства.

ПРЕПРАТКИ:

 1. Разширената биология на серотонина. Източник
 2. Лечебни растения, ефективни на ниво серотонин: систематичен преглед. Източник
 3. Щастие: Роля на допамина и серотонина в настроението и отрицателните
  емоции. Източник
 4. Мозъчна серотонинова система в координацията на приема на храна и телесното тегло. Източник
 5. Паралелни промени в нивата на серотонин в мозъка и кръвта след остро приложение на MDMA. Източник
 6. Анализ, хранене и ползи за здравето на триптофана. Източник
 7. -Триптофан: Основни метаболитни функции, поведенчески изследвания и терапевтични показания. Източник