Как да тренирате след коронавирус: кога да започнете и как да го правите

Измина почти година и половина, откакто СЗО обяви началото на пандемията на коронавируса. В края на юли 2021 г. 182 милиона души по света са били болни. Елена Рябинкова , доктор по медицина, спортен лекар, ректор на колежа по фитнес и културизъм „Бен Вайдер“ , разказва за опасността от коронавирус и как най-добре да изградите своята спортна рехабилитация след заболяване.

Как да тренирате след коронавирус: кога да започнете и как да го правите
Как да тренирате след коронавирус: кога да започнете и как да го правите

Какво е коварното в периода на възстановяване?

Последиците от коронавирусната инфекция могат да настъпят няколко месеца след възстановяването, когато вече не се очакваха усложнения.

Дори и тези, които са претърпели асимптоматично инфекцията, не всичко е толкова гладко: рано или късно тяхното благосъстояние може рязко да се влоши. По време на острия период на заболяването всичко е едно и също: пациентът може да се чувства добре през първите няколко дни, а след това всичко рязко се влошава, развива се синдром на остър респираторен дистрес и човекът се прехвърля на изкуствена вентилация.

Периодът на възстановяване е непредсказуем като самия вирус: никога не се знае колко дълго ще продължи рехабилитацията, какви усложнения ще бъдат и кога и как ще се проявят.

Постоянната инвалидизираща и плашеща умора е най-голямата пречка да се върнете към ежедневието и упражненията си.

Границата между полза и риск

По време на изследването на COVID-19 препоръките на спортните лекари за възобновяване на физическата активност са се променили значително. Ако в началото на пандемията се препоръчва да започнете активно да се движите възможно най-рано след болестта, сега всичко е различно. В литературата по-често започва да се появява информация, че дори при професионалните спортисти заболяването често дава усложнения на сърцето, бъбреците, провокира образуването на кръвни съсиреци и води до смърт.

Спортните лекари препоръчват да бъдете много внимателни при възобновяването на тренировките, да го правите постепенно и да увеличавате натоварването бавно, внимателно да намалявате всички рискове, преминавайки цялостно тестване.

На първо място, важно е да запомните за рисковете, свързани със сърцето - миокардит, аритмии и тромбоза. Тези усложнения са описани като най-честите и вероятни причини за смърт в спорта след коронавирус.

Хората, които са имали трудно заболяване, се съветват да се подложат на медицинска рехабилитация, преди да подновят обучението. Препоръките за възстановяване са различни навсякъде. Лекарите трябва да разчитат силно на своя опит при лечението на други състояния с подобни симптоми.

Не забравяйте за коварността на вируса: не можете да бързате, но също така не се препоръчва да се застоява.

Кога мога да започна да тренирам?

Най-добре е да се консултирате с Вашия лекар. Ако това не е възможно, трябва да отговорите на следните въпроси:

Каква беше тежестта на заболяването? Засегнати ли бяха белите дробове? Засегнати ли бяха други органи и системи? Имаше ли усложнения? Имате ли съпътстващи заболявания, които повишават риска от усложнения: захарен диабет, хипертония, затлъстяване, инфаркти и инсулти, състояния на имунна недостатъчност ?

В случай на асимптоматично протичане на заболяването, спортът може да бъде подновен две седмици след отрицателен тест. Ако пациентът е бил на амбулаторно лечение - след месец, ако е имало усложнения и увреждане на белите дробове - най-малко два месеца и ако пациентът е бил свързан с вентилатор, той ще се нуждае от почивка от поне шест месеца.

Препоръки за безопасно връщане към обучението:

Отделете време и се настройте за дълго възстановяване. Започнете да тренирате в зависимост от тежестта на предишното заболяване, наличието на белодробни увреждания и свързаните с тях заболявания, спазвайки безопасно време за връщане към тренировката. Определете щетите върху тялото, причинени от вируса. Оценете загубата и степента на детрениране: качество на тялото, мускули, физически качества, работоспособност, сила, издръжливост, толерантност към упражненията. Работете, за да наваксате. Намерете помощници и не забравяйте, че възстановяването е предизвикателство за много професионалисти: треньор, диетолог, масажист, кинезиолог, физиотерапевт, билкар, психолог. Не очаквайте универсални рецепти и препоръки. Всичко е индивидуално. Слушайте тялото си, гледайте как то отива / не си отива. Променете бързо тактиката, ако няма очаквани резултати.