Как да спрем да се тревожим и да започнем да спим по-добре - лесен метод за медитация

Всъщност медитацията е лесна. Зад изобилието от думи, които го описват, се крие просто действие - откъсване от реалността и спиране на процеса на мислене.

Как да спрем да се тревожим и да започнем да спим по-добре - лесен метод за медитация
Как да спрем да се тревожим и да започнем да спим по-добре - лесен метод за медитация | Image: 123RF

Ако винаги успявате да заспите лесно и бързо, значи сте истински късметлии. Ежедневните грижи, които затрупват днес, на първо място влияят върху качеството на съня. И това, очевидно, се отразява негативно на цялостното представяне и способността за ясно мислене.

В материала по-долу ще говорим за методи, които могат да подобрят качеството на съня - както и да предложим 60 минути музика за медитация с успокояващо пеене. В крайна сметка основната тайна на здравия и дълбок сън е максималната релаксация преди лягане.

// Проста медитация за сън


Всъщност медитацията е лесна. Зад изобилието от думи, които го описват, се крие просто действие - откъсване от реалността и спиране на процеса на мислене.

Вие определено присъствате в пространството, чувате всички звуци около вас, усещате движението на въздуха - но просто не мислите за нищо.

Затворете очи и си представете себе си в стаята, с която сте свикнали - с всички тревожни мисли и недовършена работа. След това във въображението си просто отворете вратата и излезте навън – вдишвайки чистия въздух и чувствайки, че мислите, които ви безпокоят, просто са изоставени.

Мантра "Пътят към успеха"

Видеото по-горе е 60-минутно повторение на фразата „Jehi Vidhi Hoi Naath Hit Moraa Karahu So Vegi Daas Main Toraa“ (така наречената мантра „Пътят към успеха“).

Преведено от хинди, фразата означава следното: „О, Господи, аз съм твоят преданоотдаден. незнам какво да правя Води ме по благоприятния път."

Изобщо не е необходимо да повтаряте думите (или да вярвате в тях). В крайна сметка основната цел на медитацията е да освободи ума от всякакви мисли.

Какво влияе върху качеството на съня?

Днес все повече се смята, че ежедневните навици са основната причина за нарушенията на съня при възрастните. По-специално, лошият сън може да бъде свързан с прекомерна консумация на кафе, както и с използването на джаджи преди лягане.

В крайна сметка излишната светлина в стаята и яркият екран пречат на производството на хормона на съня мелатонин, причинявайки дисбаланс в биоритмите и причинявайки безсъние. За добър сън можете да се уверите, че поне един час преди лягане откажете да използвате светещи екрани.

Сън и Релакс

Сънят е жизненоважен за физическото и психическото ни здраве, като играе ключова роля в процеса на възстановяване и регенерация на тялото. В дълбоките фази на съня, нашият мозък преработва информацията, получена през деня, докато телесните функции се регулират, клетките се възстановяват, а имунната система се заздравява. Релаксацията, която идва със съня, помага за намаляване на стреса, редуцира риска от множество заболявания и укрепва когнитивните функции.

Сънища

Сънищата са комплексен и мистичен аспект на нашия сън. Те са като киното на ума, прожектиращо истории, емоции и мисли в една непрекъсната лента. Някои теории предполагат, че сънищата ни помагат да обработваме емоционални преживявания, докато други ги виждат като случаен продукт на невронната активност. Въпреки разнообразието на интерпретации, сънищата продължават да привличат вниманието на психолозите, научните работници и обикновените хора, които търсят значението зад своите нощни приключения.