Kак да си направим извара у дома, домашна извара рецепта

Изварата е продукт, който е необходим в диетата както на дете, така и на възрастен. Мнозина са чували за полезните му свойства още от детството: подобряването на състоянието на костите и ставите поради голямото количество калций е само малка част от тях.

Kак да си направим извара у дома, домашна извара рецепта
Kак да си направим извара у дома, домашна извара рецепта

Как можете да направите  извара и откъде да започнете?

Списъкът на основните храни е изненадващо кратък и лесен за запомняне. Ще ни трябва:

мляко - 4 л; кефир - 200 мл.

Как можете да направите  извара и откъде да започнете

Млякото трябва да се излее в контейнер и да се нагрее до 60-70 градуса. След това свалете от огъня и добавете кефир. След това разбъркайте добре, покрийте и сложете отгоре нещо топло. За тази задача, например, одеяло ще свърши отлична работа. Оставете изградената конструкция за 5-7 часа.

Как да си направим домашна извара?

След това трябва да преместите контейнера на ниска температура и топлина, докато суроватката и извара се отделят един от друг.

Докато бъдещата извара гори, всичко трябва да бъде подготвено за следващия етап. Трябва да поставите друг съд, да поставите гевгир в него и да разстелите върху него вафлена кърпа или тензух. Когато това стане, върнете се в първия съд, който е на слаб огън.

Как да си направим домашна извара?

Трябва да изчакате, докато изварата се изгуси и накрая се отдели от суроватката. След това оставете сместа леко да се охлади. След това прецедете през тензух или вафлена кърпа и изчакайте, докато цялата суроватка слезе.

Изварата е готова! Насладете се на аромата на домашния продукт и неговия деликатен вкус.

От извара и не само: 5 необичайни рецепти за чийзкейкове Важно! Не правете изварата напълно суха, защото след известно време тя ще се охлади, придобивайки по-плътна и твърда форма.