Как да се забавлявате с домашния си любимец: какво да правите, докато разхождате кучето си

Разхождането с кучето е чудесен начин да се забавлявате, да се откажете от ежедневните проблеми и да научите нещо ново. За човек, да. Замисляли ли сте се някога как се чувства домашният любимец, когато ви следва по петите? Всеки ден той трябва да прави това, което казвате. Що за разходка е това, когато единият спътник постоянно казва къде да отиде или не, натиска другия и определя темпото на разходката. Честно ли е?

Как да се забавлявате  с домашния си любимец: какво да правите, докато разхождате кучето си
Как да се забавлявате с домашния си любимец: какво да правите, докато разхождате кучето си

Домашните любимци са лишени от възможността да избират как, с кого и кога да се разходят. Те винаги са с господаря си и са само на каишка. Тяхното настроение, удовлетвореност от интереси и разнообразието на живота винаги зависи от човека.

Както показва практиката, хората най-често избират едни и същи маршрути за разходка с кучета. Това се дължи на липса на време, мързел или липса на настроение. Дори не се поражда мисълта, че животното може да започне да полудява от монотонност: същите маршрути, пейзажи, хора и дори кучета, срещани по пътя. Животното започва да се отегчава, въпреки факта, че светът е толкова огромен и има толкова много неща, които можете да видите и изживеете.

Монотонността е проблем, който трябва да бъде решен

Определянето, че кучето може да няма нови преживявания, не е трудно:

Тя не може спокойно да върви до себе си; тя дърпа стопанина си отстрани; обикаля зад себе си; вдига боклук, негоден за консумация, включително; лае по някаква причина.

Има проблем, има решение

Вече разбрахме, че е необходимо да се отървем от монотонността и скуката на разходка възможно най-скоро. Ето няколко опции как можете да направите това.

Метод 1: Оставете кучето да избере маршрут

Отнемайки възможността на домашния любимец да избира къде иска да се разхожда днес, ние го лишаваме от нови преживявания. Но той вече прекарва много време вкъщи. Нещо повече, ние самите отказваме възможността да видим нещо ново и да проучим нов маршрут. В резултат разходката с кучето се превръща в рутина, същата като обичайния начин от вкъщи до работа.

Съществува мит: „Ако кучето почувства свобода на избора, то ще стане неконтролируемо“.

Ние не сме съгласни. Точно обратното е вярно. Ако домашният любимец успее да задоволи нуждите си, той става спокоен и уравновесен. Вярно е, че си струва да се обмисли следното: за да бъдат нуждите на кучето добре и правилно съчетани с нуждите на собственика, е необходима правилна комуникация с животното.

Метод 2: научете се с ходене

Кучето е като дете. Тя също може да бъде възпитавана и научена на нови неща. Носете със себе си лакомство за вашия домашен любимец и отделете малко време, за да се научите по време на разходката. Например, можете да помолите кучето си да научи нови команди: седнете, лапете, сервирайте или танцувайте. Ако за вашия домашен любимец е трудно да се концентрира (и това често се случва на разходка), по-добре започнете с онези упражнения, които той обича и които прави добре. Това е необходимо, за да може кучето да има опит с победи, а не с поражения. Обучението ще ви даде възможност да се свържете с вашия домашен любимец и да си прекарате чудесно с него. И не забравяйте да го хвалите и лекувате.

Метод 3: упражнение

Ако обичате да спортувате в парка и още не сте взели кучето си със себе си на тренировка, облечете се и изтичайте заедно навън. Не можете да тичате само с вашия домашен любимец. Можете да опитате нещо ново: комбинирайте разходка с кучето с скейтборд или с велосипед. Това ще бъде ново страхотно изживяване за вас и интерактивно за животното. Водачът на кучета съветва да се загреете с кучето преди такава тренировка. Отличен вариант би бил да се направи комплексът "седи-стои-лъжи" няколко пъти плюс гимнастически упражнения: посегнете към парче в различни посоки, завъртете се и т.н.

ВАЖНО. Дългото бягане по асфалта е вредно за кучето, по-добре е да тренирате на земята или тревата. И не забравяйте периодично да предлагате на вашия домашен любимец питие.

Съвместните тренировки са чудесен вариант за активна релаксация, емоционална и психическа релаксация и възможност да прекарвате повече време с кучето си.

Метод 4: игра

Животното може да играе играчки не само у дома. Вземете ги със себе си на разходка. Топка, кост, дантела - каквото и да било. Всеки обича да се играе с тях, както и животните. Кучето ще бъде много щастливо да тича още веднъж, а вие, наблюдавайки как вашият домашен любимец е щастлив, можете да отвлечете вниманието от проблемите. И не забравяйте, играейки с кучето, вие общувате и намирате нови точки за контакт помежду си.

Няколко думи за каишката

Каишката оказва огромно влияние върху качеството на вашата разходка и изживяването, което вие и вашият домашен любимец получавате от нея. Той не трябва да причинява неудобства на кучето и да му дава достатъчно свобода на действие. Препоръчително е да изберете дължината от 3 метра. Ако имате колани, изберете по-мек. И не забравяйте понякога да пуснете животното, защото той също иска да се чувства свободен.