Как да се справим с постоянно чувство на глад: съвет от психолог и диетолог

Често ви се случва, че след обилно хранене, ръката ви все още посяга към парче пица, а след това и към торта? Изглежда, че току-що сте напуснали масата и отново сте гладни? Защо възниква подобно чувство и как да се справим с постоянния глад?Допитваме се до психолог.

Как да се справим с постоянно чувство на глад: съвет от психолог и диетолог
Как да се справим с постоянно чувство на глад: съвет от психолог и диетолог

Ами ако искате да ядете нещо друго след хранене?

На първо място, трябва да определите какво чувствате - истинския глад или капризите на тялото. Искате ли нещо сладко, солено, нещо, което изглежда вкусно, или пълноценно хранене? След това опитайте да пиете малко течност. Поддържането на водния баланс през целия ден обикновено е полезно и понякога има смисъл да пием нещо, вместо да ядем, тъй като често бъркаме жаждата и глада.

жаждата и глада

Ако след това чувството на глад не е изчезнало, можете да анализирате дали вашата диета се е променила наскоро. Може би сте недохранени и тялото се опитва да попълни енергийните резерви, изпращайки сигнали: нивото на хормоните, свързани с глада, се повишава. Може би си струва да преосмислите диетата си и да добавите по-дълготрайни храни за ситост. Например, включете мазни протеини в закуската: яйца, сьомга, авокадо.

Важно е да не забравяте за възприемането на количеството храна. Начинът, по който изглежда ястието, влияе върху ситостта. Затова понякога можете да ядете повече с голяма салата, отколкото шепа ядки.

Ами ако постоянно се чувствате гладни?

Емоциите и физиологията могат да бъдат причина за глада. Ако сте постоянно гладни, можете да проверите дали има недостиг на витамини, дали кръвната Ви захар е нормална и дали изпитвате хормонален дисбаланс (при жените постоянният глад често се свързва с хормони).

ако постоянно се чувствате гладни

Ако говорим за вътрешен емоционален глад, това може да се дължи на няколко фактора:

липса на емоционален живот на човек; липса на внимание към вътрешния му свят; страх да не остане сам с мислите си, вътрешни преживявания (според експерта най-често се „изземва“ чувството на безпокойство); липса на положително емоции (когато на човек му липсва радост, той започва да яде сладкиши, опитвайки се да компенсира недоволството от случващото се).

Какво можете да направите, за да преодолеете това чувство?

Необходимо е да се определи каква нужда всъщност се покрива от храната, което причинява емоционален дефицит. И се опитайте да го компенсирате без храна.

Често обаче, според психолога, хората преяждат заради желанието да се скрият от заобикалящия ги свят и да се затворят в себе си. Тук е важно да разберете дали човек в момента преживява емоционално трудни моменти. Това могат да бъдат не само постоянни кавги с близки (въпреки че те също играят голяма роля), но и невъзможност за изразяване на чувства, живот в страх. Човек трябва да се запита дали иска да продължи връзката с партньор? Доволен ли е от ситуацията в семейството? Има ли емоционално изгаряне? Важно е да се обмислят и обмислят всички аспекти на живота.

Преяждането може да се дължи на факта, че човек се опитва да се спаси с помощта на храна: така психиката се опитва да се предпази от неблагоприятните ефекти на околния свят. В този случай е доста трудно да се смените сами и да се откажете от навика да „изземвате“ проблемите. Може да си струва да се свържете с психолог, за да разберете напълно какво се случва.